Sofia Lundberg, en av de fm författarna bakom kommande romanen The Friday Night Club. Foto: Viktor Fremling

Hilma af Klint-roman såld till flera språkområden för miljonbelopp

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Rättigheter för ett romanprojekt om Hilma af Klint signerat Sofia Lundberg och fyra andra internationella författare har sålts för miljontals dollar.

Bokmässan i Frankfurt (16–20 oktober 2019) utgör en av de årliga höjdpunkterna vad gäller litterär rättighetsförsäljning. Vi kommer säkerligen få höra om många manus som har gått bra, men en av de första rapporterna – som kom redan innan mässan hade börjat – handlar både om en svensk författare och en svensk konstnärsikon.


ANNONS


Den kommande romanen The Friday Night Club handlar om konstnären Hilma af Klint och hennes närmaste krets av kvinnliga konstnärer, gruppen De Fem som brukade träffas varje fredag. Bakom boken står fem författare: Lucinda Riley (Irland), Alyson Richman (USA), Tracy Rees (Wales), M J Rose (USA) och Sofia Lundberg (Sverige), alla fem med egna bästsäljare i bagaget. 

Boken är hittills såld till ett flertal språkområden för miljonförskott: Tyskland, Italien, Nederländerna, Norge och Brasilien, enligt The Bookseller. Ytterligare försäljningar är på gång, däribland Sverige, och gissningsvis kommer det att bli ännu fler.

Initiativtagaren Lucinda Riley fick idén efter att ha besökt den omtalade utställningen om Hilma af Klint på Guggenheim i New York.

– Jag blev helt golvad av konceptet med fredagsklubben – fem kvinnor som hungrade efter kunskap, självständighet och en känsla av meningsfullhet i början av 1900-talet – och kände direkt att det skulle bli en otrolig roman att skriva i samarbete med andra, säger Riley.

ANNONS

Sofia Lundberg har skrivit böckerna Den röda adressboken, Ett frågetecken är ett halvt hjärta och Och eken står där än, samtliga utgivna på Forum och storsäljare både i Sverige och utomlands. Lucinda Riley har bland annat skrivit serien om De sju systrarna (nyligen utgivna som pocket av Strawberry förlag). Tracy Rees Timglaset är översatt till svenska och utgiven på Piratförlaget tidigare i år. M J Rose och Alyson Richman är hittills inte utgivna av något svenskt förlag.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.