Hilma af Klint-roman såld till flera språkområden för miljonbelopp

Sofia Lundberg, en av de fm författarna bakom kommande romanen The Friday Night Club. Foto: Viktor Fremling

Rättigheter för ett romanprojekt om Hilma af Klint signerat Sofia Lundberg och fyra andra internationella författare har sålts för miljontals dollar.

Bokmässan i Frankfurt (16–20 oktober 2019) utgör en av de årliga höjdpunkterna vad gäller litterär rättighetsförsäljning. Vi kommer säkerligen få höra om många manus som har gått bra, men en av de första rapporterna – som kom redan innan mässan hade börjat – handlar både om en svensk författare och en svensk konstnärsikon.

Den kommande romanen The Friday Night Club handlar om konstnären Hilma af Klint och hennes närmaste krets av kvinnliga konstnärer, gruppen De Fem som brukade träffas varje fredag. Bakom boken står fem författare: Lucinda Riley (Irland), Alyson Richman (USA), Tracy Rees (Wales), M J Rose (USA) och Sofia Lundberg (Sverige), alla fem med egna bästsäljare i bagaget. 

Boken är hittills såld till ett flertal språkområden för miljonförskott: Tyskland, Italien, Nederländerna, Norge och Brasilien, enligt The Bookseller. Ytterligare försäljningar är på gång, däribland Sverige, och gissningsvis kommer det att bli ännu fler.

Initiativtagaren Lucinda Riley fick idén efter att ha besökt den omtalade utställningen om Hilma af Klint på Guggenheim i New York.

– Jag blev helt golvad av konceptet med fredagsklubben – fem kvinnor som hungrade efter kunskap, självständighet och en känsla av meningsfullhet i början av 1900-talet – och kände direkt att det skulle bli en otrolig roman att skriva i samarbete med andra, säger Riley.

Sofia Lundberg har skrivit böckerna Den röda adressboken, Ett frågetecken är ett halvt hjärta och Och eken står där än, samtliga utgivna på Forum och storsäljare både i Sverige och utomlands. Lucinda Riley har bland annat skrivit serien om De sju systrarna (nyligen utgivna som pocket av Strawberry förlag). Tracy Rees Timglaset är översatt till svenska och utgiven på Piratförlaget tidigare i år. M J Rose och Alyson Richman är hittills inte utgivna av något svenskt förlag.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL