ANNONS

Dagens boktips med mera – 16 oktober 2019

Oscar Wilde var en av de konstnärer som hade ett hårt liv, fullt av motgångar som idag inte hade drabbat honom på samma sätt. Han dömdes bland annat för homosexuella kontakter, och karriären återhämtade sig inte förrän långt efter hans död.

Han hade alltid svar på tal, men det där svaret lockade lika ofta till att skrattet fastnade i halsen. Men ordens gåva hade han.

De finurliga citatens krönte mästare

Få människor har citerats lika ofta som Oscar Wilde. Vem har till exempel inte hört orden: ”En man vill alltid vara en kvinnas första kärlek – en kvinna vill alltid vara en mans sista äventyr.” Eller de omisskännliga: ”Modernt är sådant man själv bär. Omodernt är vad andra bär.”

Och ja, du har säkert gissat det redan: idag är det hans födelsedag. Oscar föddes i England, bodde där tidvis under sitt liv, men höll även till en hel del i Paris. Och kanske fick han lika mycket uppmärksamhet för sin person, som för det han skrev. Han betraktades som vacker, välklädd, rolig och satte pricken över i:et på ibland rätt obekväma sanningar. Han provade på att bli skådespelare också, men kom inte in vid teatern.

Kända böcker är bland andra Dorian Grays porträtt, och En kvinna utan betydelse. Men också Mister Ernest blev en stor framgång över hela välden. Det gav honom mer frihet när ekonomin svajade. Han skrev också The Canterville Ghost och Salome.

Visste du att han drog en markis inför rätta, men själv dömdes istället? För homosexuella kontakter, som det kallades på den tiden. Efter tiden i fängelset repade han sig aldrig riktigt, och sanningen är att hans hem plundrades på manuskript och värdeföremål medan han var satt i straffarbete. Han dog redan år 1900, då bara 46 år gammal.

”Trettiofem är en högst attraktiv ålder. Londons societet är full av kvinnor av ädlaste börd som av egen fri vilja har varit trettiofem i åratal.” / Oscar Wilde

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det 44 böcker på svenska, några av dem är …

Sthlm: Farsot

Sthlm: Farsot

»Struntade i både telefon och Netflix för att läsa ut den.« Camilla pocketlover

»Spännande, brutal och rå.« Bettan Bokprataren

 

Sameflickan Ayla flyr för sitt liv över fjället, tillsammans med sin hund Radne, efter att ha bevittnat en massaker i sin by. Läs mer »

Molly och jag : hur en man och hans hund blev brottsbekämpare

Molly och jag : hur en man och hans hund blev brottsbekämpare

Före detta polisen Colin och den övergivna cockerspanieltiken Molly bildar proffsigt arbetsteam och blir oskiljaktiga vänner. Han behöver en smart hund som kompanjon i sin nya verksamhet: att leta rätt på försvunna husdjur, framförallt katter som sprungit bort eller blivit bortrövade. Läs mer »

Oändlighetens aktiva sida - Castaneda och shamanismen

Oändlighetens aktiva sida - Castaneda och shamanismen

Betydelsen av Castanedas böcker för den nyshamanska rörelsen kan knappast överskattas. Castaneda hade sin utgångspunkt i antropologin men bröt sig snabbt ut ur den akademiska tvångströjan och lät sig uppslukas av don Juans trossystem – ett system som har rötterna långt tillbaka hos shamanerna i det forna Mexiko. Läs mer »
Berättelsen om Benas

Berättelsen om Benas

 

I Berättelsen om Benas får vi följa Ben Mitkus från de fattiga barndomsåren i Litauen till Stockholmsförorten Rinkeby och de tuffa skolåren där Ben blir mobbad och hamnar i kriminalitet.

Vändningen kommer när Ben börjar på ett gymnasium med musikinriktning. Läs mer »

Ryssen kommer! : om den olycksalige landshövdingen Ramse och den ryska galärflottans tillslag mot Holmön och Umeå i september 1714

Ryssen kommer! : om den olycksalige landshövdingen Ramse och den ryska galärflottans tillslag mot Holmön och Umeå i september 1714

Stora nordiska kriget var nu inne på sitt fjortonde år. Efter den ödesdigra svenska förlusten vid Poltava 1709 har den ryske tsaren, Peter den store, inriktat sig på att tilltvinga sig makten över Östersjön. Finland har ockuperats och ryssarna söker nu en gynnsam uppgörelse med svenskarna. En mindre galärflotta ges i uppdrag att rekognosera farlederna på den svenska sidan. Läs mer »
Snöns historia

Snöns historia

 

Det här är historien om snön. En hyllning till de viktiga, vackra och sköraste av naturens under snöflingorna, dessa små fenomen vars hemlighet poeterna i alla tider försökt sätta ord på. Läs mer »

Bara lite till

Bara lite till

"Jag ÄLSKAR Simona Ahrnstedt." Marian Keyes

Ny roman av författaren till Allt eller inget, En enda natt, En enda hemlighet och En enda risk, med många fler.

Simona Ahrnstedt är den absolut största svenska romance- och feelgoodförfattaren!

Bara i Sverige har hennes böcker sålt i över 800 000 och de kommer ut i 23 länder. Läs mer »

Julafton på den lilla ön i havet

Julafton på den lilla ön i havet

Julen är en tid för att mysa framför brasan och kanske njuta av den skotska klassikern sirapskaka med hutt - om du inte råkat bli gravid med din före detta chef förstås, och inte vet hur du ska berätta det för honom. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 16 oktober

2018 var senaste nytt att Författaren Arto Paasilinna är död och Förläggaren Bo Cavefors är död.

2017 var rubrikerna Guinness stämmer Scholastic för rekordlikt omslag och Bonnier Bookery har skrivit avtal med 20 författare.

2016 kunde du läsa att Anna Johansson bokbloggar som Augustambassadör.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL