ANNONS

Anna Johansson bokbloggar som Augustambassadör

2014 startades Augustprisets ambassadörsprogram där utvalda bokbloggare till tre olika kategorier – Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska barn- och ungdomsbok och Årets svenska fackbok – och bjuds in för att bevaka och skriva om Augustpriset. En av årets bloggare är Anna Johansson som driver bloggen Och dagarna går …

Anna Johansson är en av de tre bloggare som kommer att följa Augustpriset inom kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Hennes blogg är aktiv med uppdateringar varje dag och därtill en trogen skara besökare som återkommer om och om igen för att läsa hennes inlägg. Sedan starten 2010 har Och dagarna går … utvecklats från att vara Annas dagbok till att bli en nästan renodlad bokblogg. Dessutom ingår hon som en av åtta skribenter i bloggskollektivet kulturkollo.se.
Allt på bloggen rör livet kring litteraturen. De få inlägg Anna gör som inte handlar om böcker eller bokevenemang handlar istället om hennes egen vardag som lärare.

– Jag skriver om det som jag har lust till och försöker alltid vara personlig men inte privat i mina texter. Oftast så gillar jag att läsa böcker som är aktuella i media på något sätt och det är extra kul att läsa vad andra tyckt om samma bok som jag just läst. Jag har genom åren fått några specialnischer, en är litteratur från Afrika och en annan är noveller. Jag försöker att variera min läsning från smalaste smalt till bredaste brett. Trots att jag bor i Göteborg med kulturutbud runt hörnet så är det hem till bokhyllan med de olästa böckerna som jag längtar allra mest.
Med ungefär 200 lästa titlar per år har Anna en bred grund att referera till när hon skriver. Hon varierar mellan nobelpristagare, världslitteratur, samtidsromaner, deckare eller feelgood beroende på humör och lust och läser till största del i e-format eller lyssnar på ljudböcker.

Vad betyder bokbloggarna för litteraturen?

ANNONS

– För mig betyder bloggandet att jag tänker till när jag läser en bok och att jag försöker formulera mig i text så att andra också ska vilja läsa den. Om många skriver om böcker och läsning på nätet så borde det ju vara så att fler hittar till en bok som passar just dem. Bokbloggandet har helt klart minskat de senaste åren och många publicerar texter på Instagram eller Twitter om sin läsning. Jag personligen gillar lite längre texter som är mer beständiga och då är bloggen bra. På kulturkollo.se skriver vi inlägg på olika teman och det är fantastiskt roligt att var med i en så fin gemenskap.

Uppdraget som August-ambassadör var något hon fick efter att ha sökt det. Sin påverkan kring Augustpriset tror hon kommer att bli indirekt genom att inspirera läsare genom de böcker hon kommer att skriva om:

– När det kommer till nomineringar eller vinnare tror jag egentligen inte att jag kommer att ha något inflytande alls, säger Anna. Men jag kommer att läsa alla de nominerade böckerna och skriva vad jag tycker om dem. Kanske kan det leda till att jag inspirerar någon läsare till att läsa de nominerade titlarna och prata om dem med mig i kommentarsfälten. Då blir jag helt nöjd. Ambassadörskapet är ett hedersuppdrag där jag som vanlig läsare och amatörskribent får lov att läsa och tänka om böcker. Det är superspännande!

För att följa Annas tankar kring Augustnomineringar och böcker kan du besöka hennes blogg här: Och dagarna går …

Resterande bokbloggare med uppdrag som ambassadörer i år:

August-ambassadörer för Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Paula Högström, som driver bloggen Prickiga Paula
Agnes Lindholm, som driver bloggen Agnes Bokblogg
Katarina Stenskytt och Sofia Jonsson, som tillsammans driver bokpodden En förbannad podd
Clara Kron, som driver bloggen Rastlösheten

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

August-ambassadörer för Årets svenska fackbok:
Mona Ekelöf, som driver bloggen Boktanken
Eva Boström, som driver bloggen Boktokig
Annette Juhlin, som driver bloggen Just nu – just här

August-ambassadörer för Årets svenska skönlitterära bok:
Katarina Hjälmheden, som driver bloggen Som ett sandkorn
Anna Johansson, som driver bloggen Och dagarna går …
Helena Andersson, som driver bloggen Ugglan & Boken

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL