fbpx

Förläggaren Bo Cavefors är död

Bo Cavefors. Bilden är troligen tagen på 1970-talet.

Bo Cavefors, en av Sveriges största förlagspersonligheter under senare delen av 1900-talet, har avlidit 83 år gammal.

Redan som 23-åring, år 1959, startade Bo Cavefors bokförlag i Lund och skulle fortsätta driva det i drygt 20 år. Hans förläggargärning fick stor uppmärksamhet, delvis för att han gav ut smal, svårsåld litteratur.

– Detta uppfattade många som något bra, samtidigt som de oroade sig för hur det skulle gå för det smala förlaget. Det gav ut en hel del kontroversiell litteratur med Ezra Pound som sin hjärteförfattare och blev kallat för ”det djärva och exklusiva förlaget”. Cavefors ville vara uppkäftig och den inställningen var i sig trendig på den tiden, sa Ragni Svensson, doktorand i bokhistoria vid Lunds universitet, i en intervju med Boktugg i våras.

ANNONS

Ragni Svenssons avhandling från våren 2018 handlar om Bo Cavefors förlag och har titeln Cavefors : förlagsprofil och mediala mytbilder i det svenska litteratursamhället 1959-1982. Under året släpptes även en bibliografi över Cavefors utgivning och i samband med detta publicerades en handfull artiklar om honom i olika tidningar.

Sydsvenskan rapporterar idag att Bo Cavefors natten till tisdagen somnade in i sitt hem efter en längre tids sjukdom.

– Allt som gavs ut det här sista året innebar ett väldigt värdigt slut för honom, säger brorsdottern Cecilia Cavefors till Sydsvenskan.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.