ANNONS

Förläggaren Bo Cavefors är död

Bo Cavefors. Bilden är troligen tagen på 1970-talet.

Bo Cavefors, en av Sveriges största förlagspersonligheter under senare delen av 1900-talet, har avlidit 83 år gammal.

Redan som 23-åring, år 1959, startade Bo Cavefors bokförlag i Lund och skulle fortsätta driva det i drygt 20 år. Hans förläggargärning fick stor uppmärksamhet, delvis för att han gav ut smal, svårsåld litteratur.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Detta uppfattade många som något bra, samtidigt som de oroade sig för hur det skulle gå för det smala förlaget. Det gav ut en hel del kontroversiell litteratur med Ezra Pound som sin hjärteförfattare och blev kallat för ”det djärva och exklusiva förlaget”. Cavefors ville vara uppkäftig och den inställningen var i sig trendig på den tiden, sa Ragni Svensson, doktorand i bokhistoria vid Lunds universitet, i en intervju med Boktugg i våras.

Ragni Svenssons avhandling från våren 2018 handlar om Bo Cavefors förlag och har titeln Cavefors : förlagsprofil och mediala mytbilder i det svenska litteratursamhället 1959-1982. Under året släpptes även en bibliografi över Cavefors utgivning och i samband med detta publicerades en handfull artiklar om honom i olika tidningar.

Sydsvenskan rapporterar idag att Bo Cavefors natten till tisdagen somnade in i sitt hem efter en längre tids sjukdom.

– Allt som gavs ut det här sista året innebar ett väldigt värdigt slut för honom, säger brorsdottern Cecilia Cavefors till Sydsvenskan.

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se