Nobelpranket: Svenska Akademien utreder Nobelbusringning

Författaren John Banville. Arkivbild: Matt Dunham/AP/TT.

Den irländska författaren John Banville trodde under en dryg halvtimme att han blivit tilldelad Nobelpriset i litteratur.

Nu vill Svenska Akademien gå till botten med busringningen, som skedde strax innan priset offentliggjordes i förra veckan, rapporterar Kulturnytt.

– Vi har beställt loggar för våra telefoner så att vi vet om samtalet faktiskt gjordes i huset eller om det är någon utanför som har fått det att se ut som att det gjordes här, säger ständige sekreteraren Mats Malm till Kulturnytt.

Det var under torsdagen, på dagen för tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur, som den irländska författaren blev uppringd av en person som utgav sig för att vara Mats Malm. Personen berättade att Banville hade blivit tilldelad Nobelpriset i litteratur.

En kvart senare ringde samma person upp Banville och talade in ett meddelande på telefonsvararen, där han förklarade att beslutet hade ändrats i sista stund.

– Jag trodde på det. Samtalet kom från Stockholm, varför skulle jag inte tro på det? sade Banville till Irish Times.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL