ANNONS

Nobelpranket: Svenska Akademien utreder Nobelbusringning

Författaren John Banville. Arkivbild: Matt Dunham/AP/TT.

Den irländska författaren John Banville trodde under en dryg halvtimme att han blivit tilldelad Nobelpriset i litteratur.

Nu vill Svenska Akademien gå till botten med busringningen, som skedde strax innan priset offentliggjordes i förra veckan, rapporterar Kulturnytt.

– Vi har beställt loggar för våra telefoner så att vi vet om samtalet faktiskt gjordes i huset eller om det är någon utanför som har fått det att se ut som att det gjordes här, säger ständige sekreteraren Mats Malm till Kulturnytt.

ANNONS

Det var under torsdagen, på dagen för tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur, som den irländska författaren blev uppringd av en person som utgav sig för att vara Mats Malm. Personen berättade att Banville hade blivit tilldelad Nobelpriset i litteratur.

En kvart senare ringde samma person upp Banville och talade in ett meddelande på telefonsvararen, där han förklarade att beslutet hade ändrats i sista stund.

– Jag trodde på det. Samtalet kom från Stockholm, varför skulle jag inte tro på det? sade Banville till Irish Times.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se