fbpx

Nobelpranket: John Banville trodde han fått Nobelpris – blev blåst

John Banville vann Man Booker-priset för boken "The sea". Arkivbild: Kristy Wigglesworth/AP/TT.

Irländska författaren John Banville blev under torsdagen uppringd av en person som utgav sig för att vara Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Personen berättade att Banville hade blivit tilldelad Nobelpriset i litteratur.

– Jag trodde på det. Samtalet kom från Stockholm, varför skulle jag inte tro på det? säger han till Irish Times.

Samtalet skedde en halvtimme innan Mats Malm tillkännagav att Olga Tokarczuk och Peter Handke fått 2018 respektive 2019 års pris från Börshuset i Stockholm. En kvart senare ringde samma person upp Banville och talade in ett meddelande på telefonsvararen, där han förklarade att beslutet hade ändrats i sista stund. Men personen var inte Mats Malm.

– Ingen härifrån har ringt sådana samtal. Det låter som ett brutalt och grymt skämt, säger Malm till Aftonbladet.

Samtalen såg ut att komma från Svenska Akademien, som ska nu utreda vad som skett. John Banville är en hyllad författare som bland annat tilldelades Man Booker-priset 2005.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny