Denna artikel sponsras av författare/förlag

Före detta sjömannen Lars Svanberg finner frid i berättandet

Lars Svanberg. Foto: Privat

Lars Svanberg är gammal sjöman med mycket att berätta. Hans senaste bok Cocaine for sail är en roman delvis inspirerad av egna erfarenheter.

Bohuslänningen Lars Svanberg har levt större delen av sitt liv på resande fot, men de senaste 14 åren har han varit bofast i Filippinerna. Skrivandet är en stor del av hans liv.

– Jag skriver några timmar om dygnet, oftast på natten till vågornas brus, säger Lars. Min dygnsrytm är inte helt normal. Berättandet ger mig en inre frid, som annars skulle vara omöjlig att finna. Jag är tvungen att skriva, det ger mig något diffust som inte går att förklara.

Han beskriver själv sina alster som stenhårda, litterära boxningsmatcher. 

– Jag har ett tungt ambivalent förhållande till mina egna berättelser då jag tycker att de innehåller rena rama burleskeriet, och om jag själv skulle läsa något liknande av någon annan skulle jag utan tvekan ifrågasätta berättarens mentala hälsa, säger han skämtsamt.

– Men även om jag skulle kunna skriva annorlunda, så ligger det mig inte för att göra det på något annat vis.

Stora inspirationskällor är filmregissörer som Quentin Tarantino och författare som Vilhelm Moberg, Klas Östergren och Charles Bukowski.

Men den största inspirationen hämtar han från sitt eget liv. Ofta är det hans egna erfarenheter som ligger till grund för hans böcker.

– Jag har levt ett globalt liv i många herrans år och hamnat på de mest underliga platser. Och mycket har jag fått uppleva. Att jag fortfarande lever är ett under, jag har varit nära döden hur många gånger som helst.

Cocaine for sail

Cocaine for sail

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-08-16
  • ISBN: 9789189013711

Första boken Vasshuset kom 2015, och sedan dess har det blivit ytterligare tre.

– Jag gör detta för mina barnbarns barn och generationer efter dem, så att de kan få en uppfattning om vem jag var. Mitt sätt att skriva är totalt förutsättningslöst och jag har inte den ringaste aning om vad berättelsen ska handla om då jag sitter med pennan i hand. 

Senast släppte han romanen Cocaine for sail, som han beskriver som en produkt av hans globala leverne. Boken är delvis inspirerad av Lars egna erfarenheter. Men det mesta är påhittat.

– Den handlar om en person som är hatad av alla och gör sig ovän med alla. Han tittar tillbaka på sitt liv, på sin stökiga barndom, alla bråk i skolan, det första jobbet som var att sälja hasch i Göteborg, sina alkoholproblem och kärleksaffärer, berättar Lars och tillägger:

– De flesta platser som nämns i boken har jag besökt, men jag har aldrig smugglat eller sysslat med narkotika.

Fler böcker är på gång och just nu skriver han på en kortroman vid namn Ladyboy, en berättelse baserad på verkliga livshistorier om flera unga transpersoners uppväxt.

Om författaren:

Lars Svanberg är före detta sjöman och har skrivit fyra böcker som han själv har gett ut: Vasshuset, Tjaga Kipjons Kompass, Jag är Juden Lode Ticho och Cocaine For Sail. Han är född och uppväxt i Bohuslän men bor idag i Asien med sin fru, barn och barnbarn.

Cocaine for sail

Cocaine for sail

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-08-16
  • ISBN: 9789189013711
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se