Nobelpriset: Reaktionerna på valet av Peter Handke och Olga Tokarczuk

Grafik: TT.

Svenska Akademiens val av Olga Tokarczuk applåderas – men det är också tydligt att Peter Handke är ett kontroversiellt författarnamn.

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman beskriver valet som splittrat. Den ena, Tokarczuk, är ett oklanderligt föredöme medan den andre har vad Wiman beskriver som ”dåraktiga politiska uppfattningar”.

– Dr Jekyll and Mr Hyde skulle man väl kunna säga.

”Lagom upphetsande Nobelpris”

Martin Aagård, biträdande kulturchef på Aftonbladet, tycker att Svenska Akademien, likt tidigare år, inte bjuder på några överraskningar.

– Det känns precis som vanligt, ett lagom upphetsande Nobelpris, säger han.

– Möjligtvis kan valet av Handke vändas mot dem på grund av hans tidigare politiska ställningstaganden med Milosevic, men det tycker jag är snålt av dem som gör det. Det är ett litteraturpris, inget annat.

Författaren Steve Sem-Sandberg är positiv till att Olga Tokarczuk tilldelas Nobelpriset i litteratur.

– Jag tycker att Olga Tokarczuk är en väldigt bra författare på många sätt. Jag har läst hennes böcker med stor behållning sedan en lång tid tillbaka när de började ges ut på svenska. På senare år har hon presterat storverk med ”Jakobsböckerna”, som verkligen har lyft henne och gett henne internationellt anseende, säger han.

– Jag tycker att hon är värd ett Nobelpris, kanske inte just nu, kanske senare, hon är ju fortfarande rätt ung. Men nu fick hon det nu och det är väl bra.

”Publiken älskar henne”

Malgorzata Anna Packalén Parkman, professor emerita vid polska institutionen på Uppsala universitet, tycker däremot att det var på tiden att den polska författaren prisades. Packalén Parkman har länge hoppats men inte vågat tro på att Olga Tokarczuk kunde få Nobelpriset.

– Men hon är ju en av Polens mest uppburna författare. Publiken älskar henne och även kritikerna gör det. Det säger ganska mycket, säger Packalén Parkman till TT.

Hon har svårt att lyfta fram något specifikt som kännetecknar Tokarczuks författarskap eftersom hennes register är så brett.

– Jag skulle ändå säga att hon är en väldig modern författare som tar fasta på aktuella ämnen, men hon är också väldigt mån om historien för att hitta bakgrunden till det hela. Det tror jag är hennes största styrka.

”Visar på integritet”

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius väljer att se valen av Nobelpristagare som ett tecken på Svenska Akademiens integritet. Båda författarna kan ses som politiska, menar hon.

– Paradoxalt nog gör den här politiska dimensionen att valen inte känns så politiska. Man kunde förvänta sig att Akademien skulle göra väldigt säkra val på alla sätt i år, men genom att välja de här två som har tagit politisk ställning på olika sätt visar man att det inte är det politiska som är det viktiga, det är det litterära som man bedömer. De här valen visar på integritet.

Även författaren och litteraturkritikern Eva Ström prisar Svenska Akademien.

– Man gör helt rätt och sätter litteraturen i centrum. I och med det här är man verkligen tillbaka på banan igen, säger hon till TT.

Hon tar valet av Tokarczuk och Handke som intäkt för att det finns ett litterärt kraftfält just nu kring Central- och Östeuropa. Författarna kommer från Polen respektive Österrike, två länder med erfarenhet av diktatur.

– Författarna som kommer från det området har kvar den där känslan för vad litteraturen kan betyda, som ett sätt att tackla diktaturen. Den erfarenheten tror jag är en av anledningarna till att det skrivs så mycket bra litteratur från det hållet.

Handke – en vattendelare

Eva Ström är medveten om att Peter Handke är ifrågasatt för sina politiska åsikter, men poängterar att Svenska Akademien inte bör ta hänsyn till den typen av saker i sina val.

– Det jag läste av honom på 80-talet var fantastisk, rent av genial litteratur. Det kan också vara fel att inte belöna ett stort författarskap bara för att man inte tycker att den har riktigt perfekta åsikter.

Förläggaren Svante Weyler tycker tvärtom att Handkes politiska ställningstaganden gör honom otänkbar som pristagare.

– Jag är väldigt bekymrad över hans engagemang för serberna och Milosevic i Balkankriget. Det är inte bara en åsikt, han har manifesterat ett stöd för en av Europas värsta krigsförbrytare efter andra världskriget. Det borde diskvalificera honom från den här typen av priser, säger Weyler och fortsätter:

– Nobelpriset har en politisk betydelse oavsett vad Akademien säger. Det är inte ett ställningstagande för Handkes ställningstagande, men det är ett ställningstagande för att det inte gör någonting om en stor författare ställer sig helt utanför den europeiska värdegemenskapen, för att uttrycka det milt.

Text: Julius Bengtsson/TT, Sofia Sundström/TT

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL