fbpx

Ishiguro mest utlånade Nobelpristagaren i fjol

Kazuo Ishiguro är den Nobelpristagare som lånades ut mest på svenska bibliotek förra året. Arkivbild: Christine Olsson/TT.

Kazuo Ishiguro var den Nobelprisförfattare vars verk lånades ut allra mest på svenska bibliotek under förra året. Det meddelar Sveriges Författarfond som varje år sammanställer statistik av utlåningen i både folk- och skolbibliotek.

Ishiguros verk lånades ut sammanlagt 70 501 gånger, vilket sannolikt kan spåras till att han tilldelades Nobelpriset i december året innan.

Tvåa på listan är Selma Lagerlöf, den första svenska och kvinnliga Nobelpristagaren i litteratur, som fick priset 1909. Hennes böcker lånades ut 60 743 gånger. Därefter kommer John Steinbeck med över 32 000 utlån, följd av Ernest Hemingway med 24 000 och Alice Munro, pristagaren från 2013, med 22 195 utlån.

Det återstår att se hur Olga Tokarczuks och Peter Handkes utlåningssiffror kommer att skjuta i höjden av ett Nobelpris. Året innan Ishiguro fick priset, 2016, hade hans böcker nämligen lånats ut 12 742 gånger. 2017 års siffra landade på 41 610 utlån.

Text: Ann Edliden/TT

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Lista: Nobelpristagarna som lånas ut mest

1. Kazuo Ishiguro

2. Selma Lagerlöf

3. John Steinbeck

4. Ernest Hemingway

5. Alice Munro

6. William Golding

7. Patrick Modiano

8. Doris Lessing

9. Rudyard Kipling

10. Pär Lagerkvist

11. Albert Camus

12. Harry Martinson

13. Eyvind Johnson

14. Toni Morrison

15. J.M. Coetzee

16. Sigrid Undset

17. Thomas Mann

18. Mario Vargas Llosa

19. Orhan Pamuk

20. Hermann Hesse

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny