Övre bilden: Personalen med Albert Bonnier i spetsen på Albert Bonniers förlag som ger ut Olga Tokarczuk och Peter Handke skålar i champagne. Foto: Pontus Lundahl / TT. Nedre bilden: Karin Hökby, Cloffe Widén, Berit Gullberg, Lena Nylén Tyrstrup och Rickard Günther på Colombine Teaterförlag som ger ut Peter Handke skålar i champagne. Peter Handke får Nobelpriset i litteratur 2019. Foto: Karin Wesslén, TT.

Hårt arbete för förlagen med att få fram Nobelpris-böckerna till bokhandeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Så fort champagneglasen har ställts ned drar arbetet i gång för de förlag som ger ut Nobelpristagarna Olga Tokarczuk och Peter Handkes verk. Med hela världens ögon på sig hoppas de nu kunna möta och behålla intresset för författarna – och litteraturen.

En förlagsjätte och ett teaterförlag firade parallellt efter att Svenska Akademien tillkännagivit de två Nobelpristagarna vid lunch under torsdagen.

För teaterförlaget Colombine, som ger ut pjäser av Peter Handke i hela Skandinavien, blev beskedet en överraskning. Champagnen fanns redo på förlaget, men av en annan orsak.

Köpte bubbel för Fosses skull

– Vi var lite inställda på att det kunde bli Jon Fosse, men så blev det Peter Handke – som vi också ger ut. Och det är klart att det är jätteroligt, han har varit lite grann på tapeten år ut och år in. Det är kul att ha Nobelpristagare i stallet, säger Colombines förlagschef Berit Gullberg till TT under firandet i lokalen i Gamla stan i Stockholm.

– Att tilldela Handke priset är ett modigt val, men å andra sidan är alla val modiga den här gången med tanke på allt som hänt, fortsätter hon.

På Albert Bonniers förlag på Sveavägen samlades personalen för att se kungörelsen på storbildsskärm och kunde därefter fira i dubbel bemärkelse, eftersom de ger ut Peter Handkes böcker och så sent som i september dessutom tog över det framtida utgivarskapet för Olga Tokarczuk.

– Det är en fantastisk samling energi som frigörs när något sådant här händer. Vi blir lika överrumplade varje gång, berättar förlagets litteräre chef Daniel Sandström för TT innan han ansluter sig till firandet.

Sandström är dock inte förvånad över att Tokarczuk tilldelades priset.

– Ariel förlag har lagt grunden tillsammans med hennes översättare Jan Henrik Swahn. Hon har gått från klarhet till klarhet. Det är mer förvånande att Handke får priset, han är ett stort Nobelnamn men har varit kontroversiell, säger han.

Men inga bubblande drycker har inhandlats i förväg, hävdar Daniel Sandstöm.

– Man har många hästar i loppet och hur det slutar vet man inte. Man får vara försiktig med att ”jinxa” det här, säger han.


ANNONS


Arbetet har bara börjat

Att ta vara på intresset är prioritet nummer ett och redan innan firandet avslutats börjar arbetet för förlagen, som på flera sätt gynnas av uppmärksamheten. För bokbranschen innebär Nobelpriset i litteratur bland annat ökad försäljning.

– Att det inte delades ut något pris förra året märktes i hela branschen, men i år återkommer litteraturen i fokus. Den stora segern är att få tillbaka Nobelpriset, svarar Daniel Sandström på frågan om hur förlaget påverkas.

Berit Gullberg ser däremot redan ett ökat intresse för Handkes pjäser.

– Alla kommer att bli nyfikna på att se hans pjäser och läsa hans böcker igen. Vi har redan fått förfrågningar och kommer att förbereda oss på att skicka ut fler texter. Det kommer att få bli några andhämtningar på den här resan, säger hon.

Text: Hilda Djupenström/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL