ANNONS

Elfriede Jelinek: Peter Handke borde ha fått Nobelpriset före mig

Horace Engdahl, dåvarande ständig sekreterare i Svenska Akademien, och Elfriede Jelinek vid en ceremoni i Wien 2004. Jelinek kom inte till Stockholm för att ta emot Nobelpriset. Arkivbild: Robert Jaeger/AP/TT.

Österrikarna jublar över att Nobelpriset i litteratur går till den kontroversielle författaren Peter Handke. ”Han borde egentligen ha varit där före mig”, skriver landsmaninnan Elfriede Jelinek, som fick priset 2004, till nyhetsbyrån APA.

Valet av Handke förvånar många, eftersom hans politiska åsikter och ställningstaganden när det gäller den jugoslaviske krigsförbrytaren Slobodan Milosevic har ansetts diskvalificera honom för utmärkelsen, något han även själv uttryckt.

”Storartat beslut”

Elfriede Jelinek var tveksam till att ta emot Nobelpriset och hävdade att hon hellre hade sett att landsmannen Peter Handke hade fått priset. Nu kallar hon Svenska Akademiens och Nobelkommitténs beslut ”storartat”. Den skygga författaren skriver i ett mejl till österrikiska nyhetsbyrån APA att det är på tiden att Handke får priset.

”Jag är glad att utmärkelsen går till någon som Österrike äntligen kan vara stolt över”, skriver hon.

I österrikiska medier kallas Handke för en litteraturens popstjärna och flera politiker uttrycker sin glädje över valet. Österrikes förbundskansler Alexander Van der Bellen skriver på Twitter att det är en stor dag för landet.

”En lyckans dag för österrikisk litteratur och för litteraturen över huvud taget. Med Peter Handke har en författare vunnit Nobelpriset vars tysta och samtidigt enträgna röst sedan årtionden påverkat och format världen och människorna.”

ANNONS

Upprörda röster

Samtidigt är många från Bosnien och Kosovo kritiska till att Handke får Nobelpriset. Albaniens utrikesminister Gent Cakaj säger till Albaniens nyhetsbyrå ATA att han är upprörd över beslutet. Kosovos ambassadör i USA, Vlora Citaku, uttrycker sitt missnöje på Twitter.

”I en värld full av briljanta författare väljer Nobelkommittén att belöna en som propagerat för etniskt våld och hat. Något har gått väldigt fel”, skriver hon.

När det gäller Olga Tokarczuk är hon en kontroversiell person i Polen, då hon är politisk motståndare till maktpartiet Lag och rättvisa (PiS). Att hon får Nobelpriset kort innan polska medborgare går till valurnorna gör Nobelpriset till politiskt sprängstoff i Polen.

Tidningen Polityka skriver att kulturminister Piotr Glínski dagarna innan priset tillkännagavs erkänt i en intervju i polsk tv att han aldrig lyckats läsa ut något av Tokarczuks verk, men att han nu ska ge det ett försök.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se