ANNONS

Dagens boktips med mera – 10 oktober 2019

En del författare väljer att skriva fiktion, anda väljer att begrunda sitt eget liv och förvandla det till en sorts blandning av biografi och roman. Gärna om och om igen. Imre Kertész är definitivt en av dessa.

En av de mest egensinniga och originella Nobelpristagarna i litteratur var utan tvekan ungraren Imre Kertész, som såg långt ner i djupet av sin själ för att hitta stoff.

En författare som skrev om sig själv

Den 10 oktober 2002 fick en särdeles värdig författare Nobelpriset i litteratur, för ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke. Imre Kertész. Men det kunde gått helt annorlunda. Som ung man, knappt femton år gammal, skickades han till Auschwitz under Förintelsen. Därifrån kom han sedan till Buchenwald, och genomlevde under resans gång stora prövningar.

Han debuterade som författare 1975, alltså trettio år efter befrielsen, men mycket av hans författarskap ägnades sedan åt att försöka skildra och förstå sina egna upplevelser. Och den första boken, Mannen utan öde, skrevs i själva verket tio år innan den publicerades, och hade en fiktiv karaktär i centrum för händelserna. Men den unga pojke som det bygger på var i mycket Imre Kertész själv. Pojken överlever dödslägren genom att helt införliva sig och anpassa sig efter livet på platsen där han befinner sig.

På listan över Kertész verk finns 15 böcker, den sista publicerad 2014. Förutom Nobelpriset i litteratur fick han Goethemedaljen 2014, och Adelbert von Chamisso-priset 2001.

Boktips: Mannen utan öde, En annan : krönika över en förvandling, Likvidation, Det landsförvisade språket : essäer och tal, Fiasko, Från Budapest till Berlin : en dagbok, Från Budapest till Berlin : en dagbok, Den engelska flaggan, Den sista tillflykten : en dagboksroman och Fler nobeller : noveller av nobelpristagare.

Imre Kertész dog 2016, 86 år gammal.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det runt 46 titlar på svenska.

Berättelsen om Nahr

Berättelsen om Nahr

Vaka

Vaka

Hålla dig nära

Hålla dig nära

I mördarens skugga

I mördarens skugga

Farligt beskydd

Farligt beskydd

Denna dag i Boktuggs historia – 9 oktober

2018 var senaste nyheterna att Donald Trump bakom ökad försäljning av pappersböcker i USA och Jättedealen: HarperCollins köpte sju böcker av Fredrik Backman.

2017 hittar vi Knopf trycker 200 000 exemplar av Ishiguros böcker och Timbro förlag ger essän en ny scen med nytt format.

2016 kunde du läsa att Kristianstad Bokhandel söker ett generationsbyte som bevarar boklådans själ och Karenstid eller förhandssläpp – förlagens strategi för streamingtjänster varierar.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se