Dagens boktips med mera – 6 oktober 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Få författare har lyckats få Bookerpriset två gånger. En av dem är Hilary Mantel, som dessutom fick det för en bok och dess uppföljare. Det första på dagens datum, 2009.

Ett datum som får stå på tre ben: Hilary Mantel, författare, och Alfred Tennyson, författare, och Thor Heyerdahl, författare och upptäcktsresande.

En tripp genom dikt och verklighet – på luddiga moln

Författaren Hilary Mantel föddes 6 juli 1952, i Storbritannien. Hon har skrivit både böcker och filmkritik och på prishyllan står Bookerpriset – i två versioner. Det första fick hon för sin bok Wolf Hall, 2009, och det andra för uppföljaren Bring up the bodies. Förutom henne, så har bara J M Coetzee och Peter Carey fått det två gånger. Bokförslag: Jämlikhet, Frihet, Broderskap.

Mantel debuterade år 1985, och har sedan dess skrivit fjorton romaner.

På dagens datum dog också Alfred Tennyson, 1892, vars dikt vi läser varje nyår: Nyårsklockan. Den inleds med raderna:

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö …
Ring själaringning öfver land och vatten!

Också en födsel: Thor Heyerdahl föddes 1914, som förutom att upptäcka världen ägnade sig åt att skriva böcker. Mest känd är han för sina expeditioner med flottarna Kon-Tiki och Ra II, som han använde för att bevisa hur folk färdats över haven. Han ville försöka knyta ihop världen, kan man väl säga. Bokförslag: Kon-Tiki.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det … en titel och då på engelska.

The Runaway

The Runaway

Denna dag i Boktuggs historia – 6 oktober

2017 hittar vi Anna Jansson skriver kortroman för Bonnier Bookery och Är verkligen Bokmässan 2.018 en tillräckligt bra uppdatering? Vi skrev också om att Även Nextory fortsätter att växa kraftigt och Svensk serieroman såld till USA som sjunde land.

2016 skrev vi att Books & Dreams lägger ner tidningen – satsar allt på event och Storytel tar in 100 miljoner kr i riktad nyemission. Dessutom: Svenska böcker används som lockbete av internationella bedragare.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL