Dagens boktips med mera – 6 oktober 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Få författare har lyckats få Bookerpriset två gånger. En av dem är Hilary Mantel, som dessutom fick det för en bok och dess uppföljare. Det första på dagens datum, 2009.

Ett datum som får stå på tre ben: Hilary Mantel, författare, och Alfred Tennyson, författare, och Thor Heyerdahl, författare och upptäcktsresande.

En tripp genom dikt och verklighet – på luddiga moln

Författaren Hilary Mantel föddes 6 juli 1952, i Storbritannien. Hon har skrivit både böcker och filmkritik och på prishyllan står Bookerpriset – i två versioner. Det första fick hon för sin bok Wolf Hall, 2009, och det andra för uppföljaren Bring up the bodies. Förutom henne, så har bara J M Coetzee och Peter Carey fått det två gånger. Bokförslag: Jämlikhet, Frihet, Broderskap.

Mantel debuterade år 1985, och har sedan dess skrivit fjorton romaner.

På dagens datum dog också Alfred Tennyson, 1892, vars dikt vi läser varje nyår: Nyårsklockan. Den inleds med raderna:

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö …
Ring själaringning öfver land och vatten!

Också en födsel: Thor Heyerdahl föddes 1914, som förutom att upptäcka världen ägnade sig åt att skriva böcker. Mest känd är han för sina expeditioner med flottarna Kon-Tiki och Ra II, som han använde för att bevisa hur folk färdats över haven. Han ville försöka knyta ihop världen, kan man väl säga. Bokförslag: Kon-Tiki.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det … en titel och då på engelska.

The Runaway

The Runaway

Denna dag i Boktuggs historia – 6 oktober

2017 hittar vi Anna Jansson skriver kortroman för Bonnier Bookery och Är verkligen Bokmässan 2.018 en tillräckligt bra uppdatering? Vi skrev också om att Även Nextory fortsätter att växa kraftigt och Svensk serieroman såld till USA som sjunde land.

2016 skrev vi att Books & Dreams lägger ner tidningen – satsar allt på event och Storytel tar in 100 miljoner kr i riktad nyemission. Dessutom: Svenska böcker används som lockbete av internationella bedragare.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 50-tal titlar på Bokinfo, exempelvis novellsamlingen Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver, barnböckerna Mormor till reapris av A.K Sydegård och Nytt liv av Christina Wahldén. Samt den givna favoriten för hästälskande i alla åldrar: Mulle Jubileumsutgåva 1972-2022 av Lena Furberg (läs gärna vår tidigare intervju med Lena Furberg och vad vi tidigare skrivit om Mulle-seriens 50-årsjubileum).

🎂 Födelsedagar: Kerstin Thorvall (1925-2010) var född den 12 augusti. Hon debuterade med tonårsboken Boken till dig (1959) och skrev därefter barn-, ungdoms- och vuxenböcker. Några av de mest uppmärksammade var Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare (som belönades med Moa Martinson-priset).

🐘 Den 12 augusti firar man Internationella elefantdagen, Internationella ungdomsdagen och Vinylskivans dag. Vi kan konstatera att ljudböcker på vinylskiva inte är så vanligt idag – även om det var så det började. Den som vill lära mer om elefanter kan exempelvis läsa Elefanten av Jenni Desmond eller Mannen som talade med elefanter : ett liv i frihet på den afrikanska savannen av Lawrence Anthony.🧟 Trendgenrer. Vilka genrer blir hetast framöver? The Bookseller har frågat brittiska agenter och redaktörer som ser växande nya trender i form av ”stealth-help” (som hjälper folk att förbättra sina liv utan att vara självhjälpsböcker) och ”cli-fi” (= klimatfiktion som dock funnits i över tjugo år, Boktugg skrev om cli-fi för två år sedan och ordet kvalade till och med in på nyordslistan 2020). Även ”gothic fiction” och ”horror” (skräck och ruskiga övernaturliga romaner) verkar gå mot en ny storhetstid, som ett resultat av framgångarna för tv-serier som Stranger Things. Ska man tala genreöverskridande blir det en mix av historiska romaner och fantasy. Vad vore en trendspaning utan att nämna TikTok som möblerar om bokhandlarnas hyllor? Här är genren ”rom coms” (romantiska komedier) en vinnare.

🕴️ Nya ägare. Det digitala utbildningsförlaget Bonnier Education/Clio får ny ägare i form av Egmontägda Lindhardt og Ringhof Uddanelse. Därmed lämnar Bonniers ännu en gång läromedelssektorn.

📚 Ny bokhandel. Det samhällsengagerade och lokala synsättet fortsätter att vara i fokus när Linköpings bokhandel i morgon slår upp dörrarna. Bokcaféet i lokalen ska vara såväl en mötesplats som en samlingsplats för olika kulturella event, såväl litterära som andra.


Uppdateras under dagen …