Författaren Anna Jansson. Foto: Marianne Westerlund.

Anna Jansson skriver kortroman för Bonnier Bookery

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Författaren Anna Jansson släpper en kortroman på Bonnier Bookery där hennes tidigare förläggare på Norstedts numera håller till.

– Jag vill inte binda upp mig och skriva en hel ljudboksserie. Jag har aldrig bundit upp mig på att skriva en hel serie böcker tidigare heller, säger Anna Jansson.


ANNONS


Hon är annars en väldigt produktiv författare som skriver på flera bokserier. Varje år brukar det bli tre böcker: en deckare i Maria Wern-serien som nu kommit till den 18:e boken, en feelgood i serien Ödesgudinnan där den tredje boken släpptes i somras och slutligen en barnbok i Emil Wern-serien där den 15:e boken kom ut i våras.

– Det är väl normalt landstingstempo, säger Anna Jansson och skrattar.

Hon har ett förflutet som sjuksköterska innan hon blev författare på heltid.

Är det inte svårt att hålla isär alla de olika serierna?
– Nej, de är så olika. Det ger variation i skrivandet. Och Emil Wern-serien är ju nästan samma karaktärer som serien om hans mamma Maria. Men i barnböckerna försöker jag just väva in blinkningar till vuxenvärlden som ska ge vuxna någonting när de läser för sina barn, säger Anna Jansson och tillägger:

ANNONS

– En riktigt bra bok ska funka för alla åldrar.

Så det är inte oväntat att både Storytel och andra har ryckt i henne och undrat om hon vill skriva en ljudboksserie. Utöver alla sina böcker har hon också skrivit en hel del noveller.

– Det har blivit ett 70-tal noveller som jag skrivit åt veckotidningar och alla möjliga tidskrifter. Jag har tänkt ibland att jag borde samla dem i en novellsamling.

Hon har tidigare skrivit en novell till Storytel, Blod på en dansbana.

– Jag tycker det är kul med idéformat som noveller. Man kan hålla allting i huvudet till skillnad från när man ska skriva en hel bok och har fyra A4-blad fulla med lösa trådar som ska knytas ihop, säger Anna Jansson.

Hon ger alltså ut sina böcker på Norstedts (som numera ägs av Storytel). Men hennes nästa digitala äventyr blir en nyskriven kortroman som släpps på Bonniers nystartade digitalförlag Bonnier Bookery som leds av Susanna Romanus.

– Susanna har varit förläggare till alla mina böcker, både deckare och feelgood. Jag får inte berätta så mycket om den här nya kortromanen. Det är en … hemlig genre, säger Anna Jansson lurigt.


ANNONS


Vi kommer in på ersättningsnivåer och modeller för digitala böcker. Anna Jansson säger att hon märkt av att försäljningen av hennes pocketböcker rasat, från att för några år sedan sälja 145 000 exemplar till idag kanske 40–50 000 exemplar. Samtidigt som streamingtjänsterna med Storytel i spetsen ökar snabbt och ger nya typer av intäkter.

– Jag tjänar ju inte sämre men det är svårare att beräkna eftersom det blir väldigt många variabler med de nya tjänsterna. Hur många läser och lyssnar och hur många köper abonnemang? Det jobbigaste som författare är förstås att det är svårare att få en överblick över alla de olika kanalerna som böcker konsumeras i idag.

Inte minst när det gäller digitala originalformat, alltså berättelser som skrivs direkt för ljud och ebok, ser hon vikten av att författare inte säljer sig för billigt.

– Där är det viktigt att jag och andra etablerade författare ser till att ta betalt när vi gör något även digitalt som en novell. Det gynnar även nya författare att inte vi dumpar priset, säger Anna Jansson.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.