Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten. Arkivbild: Henrik Montgomery/ TT.

Heikensten: Fortsätt med externa ledamöter för att utse Nobelpristagare i litteratur

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten tycker att Svenska Akademien även efter nästa år bör använda sig av externa ledamöter när det kommer till valet av Nobelpristagare i litteratur, skriver DN.

– Alla andra Nobelkommittéer tar hjälp av externa sakkunniga på olika sätt. Det har Svenska Akademien också gjort, då man tagit in utlåtanden från andra håll. Men att adjungera folk till kommittéerna är även det vanligt i de flesta kommittéer. Jag tror att det är klokt även när det gäller litteratur att fortsätta med en ordning av det slaget, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till tidningen.

Hösten 2018 bildade Akademien en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga: litteraturkritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, författaren Gun-Britt Sundström samt kritikern och förlagsredaktören Henrik Petersen.

Beslutet att använda sig av externa sakkunniga har kritiserats då vissa menar att risken för läckor om framtida pristagare i litteratur blir större, särskilt eftersom de externa ledamöterna enligt nuvarande regelverk endast sitter i två år.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har tidigare sagt att han är medveten om riskerna.

– Det där är ett stort problem kring sekretess. Det får man bara lita på. Det är ett förtroende som man har när man går in i sådant här – och vi kan inte göra på något annat sätt, sade Olsson till TT tidigare i år.

På torsdag tillkännages två Nobelpristagare i litteratur, en för 2018 och en för 2019, eftersom fjolårets pris ställdes in efter skandalerna i Svenska Akademien.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL