ANNONS

Heikensten: Fortsätt med externa ledamöter för att utse Nobelpristagare i litteratur

Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten. Arkivbild: Henrik Montgomery/ TT.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten tycker att Svenska Akademien även efter nästa år bör använda sig av externa ledamöter när det kommer till valet av Nobelpristagare i litteratur, skriver DN.

– Alla andra Nobelkommittéer tar hjälp av externa sakkunniga på olika sätt. Det har Svenska Akademien också gjort, då man tagit in utlåtanden från andra håll. Men att adjungera folk till kommittéerna är även det vanligt i de flesta kommittéer. Jag tror att det är klokt även när det gäller litteratur att fortsätta med en ordning av det slaget, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till tidningen.

Hösten 2018 bildade Akademien en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga: litteraturkritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, författaren Gun-Britt Sundström samt kritikern och förlagsredaktören Henrik Petersen.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Beslutet att använda sig av externa sakkunniga har kritiserats då vissa menar att risken för läckor om framtida pristagare i litteratur blir större, särskilt eftersom de externa ledamöterna enligt nuvarande regelverk endast sitter i två år.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har tidigare sagt att han är medveten om riskerna.

– Det där är ett stort problem kring sekretess. Det får man bara lita på. Det är ett förtroende som man har när man går in i sådant här – och vi kan inte göra på något annat sätt, sade Olsson till TT tidigare i år.

På torsdag tillkännages två Nobelpristagare i litteratur, en för 2018 och en för 2019, eftersom fjolårets pris ställdes in efter skandalerna i Svenska Akademien.

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se