Heikensten: Fortsätt med externa ledamöter för att utse Nobelpristagare i litteratur

Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten. Arkivbild: Henrik Montgomery/ TT.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten tycker att Svenska Akademien även efter nästa år bör använda sig av externa ledamöter när det kommer till valet av Nobelpristagare i litteratur, skriver DN.

– Alla andra Nobelkommittéer tar hjälp av externa sakkunniga på olika sätt. Det har Svenska Akademien också gjort, då man tagit in utlåtanden från andra håll. Men att adjungera folk till kommittéerna är även det vanligt i de flesta kommittéer. Jag tror att det är klokt även när det gäller litteratur att fortsätta med en ordning av det slaget, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till tidningen.

Hösten 2018 bildade Akademien en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga: litteraturkritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, författaren Gun-Britt Sundström samt kritikern och förlagsredaktören Henrik Petersen.

Beslutet att använda sig av externa sakkunniga har kritiserats då vissa menar att risken för läckor om framtida pristagare i litteratur blir större, särskilt eftersom de externa ledamöterna enligt nuvarande regelverk endast sitter i två år.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har tidigare sagt att han är medveten om riskerna.

– Det där är ett stort problem kring sekretess. Det får man bara lita på. Det är ett förtroende som man har när man går in i sådant här – och vi kan inte göra på något annat sätt, sade Olsson till TT tidigare i år.

På torsdag tillkännages två Nobelpristagare i litteratur, en för 2018 och en för 2019, eftersom fjolårets pris ställdes in efter skandalerna i Svenska Akademien.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL