fbpx

Heikensten: Fortsätt med externa ledamöter för att utse Nobelpristagare i litteratur

Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten. Arkivbild: Henrik Montgomery/ TT.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten tycker att Svenska Akademien även efter nästa år bör använda sig av externa ledamöter när det kommer till valet av Nobelpristagare i litteratur, skriver DN.

– Alla andra Nobelkommittéer tar hjälp av externa sakkunniga på olika sätt. Det har Svenska Akademien också gjort, då man tagit in utlåtanden från andra håll. Men att adjungera folk till kommittéerna är även det vanligt i de flesta kommittéer. Jag tror att det är klokt även när det gäller litteratur att fortsätta med en ordning av det slaget, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten till tidningen.

Hösten 2018 bildade Akademien en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga: litteraturkritikerna Rebecka Kärde, Mikaela Blomqvist och Kristoffer Leandoer, författaren Gun-Britt Sundström samt kritikern och förlagsredaktören Henrik Petersen.

Beslutet att använda sig av externa sakkunniga har kritiserats då vissa menar att risken för läckor om framtida pristagare i litteratur blir större, särskilt eftersom de externa ledamöterna enligt nuvarande regelverk endast sitter i två år.

ANNONS

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson har tidigare sagt att han är medveten om riskerna.

– Det där är ett stort problem kring sekretess. Det får man bara lita på. Det är ett förtroende som man har när man går in i sådant här – och vi kan inte göra på något annat sätt, sade Olsson till TT tidigare i år.

På torsdag tillkännages två Nobelpristagare i litteratur, en för 2018 och en för 2019, eftersom fjolårets pris ställdes in efter skandalerna i Svenska Akademien.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny