ANNONS

14-åriga Iren Rahman korades till vinnare i Storytels och KP:s novelltävling för sin novell Badhusbragden. Foto: Stefan Bohlin. Bild: Storytel

14-åriga Iren Rahman vann Storytels och KP:s novelltävling

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Iren Rahman från Stockholm vann Storytels och KP:s novelltävling för barn med novellen Badhusbragden. Drygt 800 bidrag skickades in till tävlingen, som hade temat mod.

Våren 2019 arrangerade Storytel och Kamratposten en gemensam novelltävling för barn i åldern 7 till 15 år, där de tävlande uppmanades att skriva en novell på temat mod. Vinnare blev 14-åriga Iren Rahman från Stockholm, med novellen Badhusbragden. Berättelsen utspelar sig i en simhall i New Dehli, där huvudpersonen utmanar sin största rädsla.

– Jag blev chockad och väldigt, väldigt glad när jag fick beskedet om att jag hade vunnit. Först trodde jag faktiskt inte att det var sant, säger Iren Rahman i ett pressmeddelande.

Hon arbetade intensivt med novellen flera timmar om dagen precis före deadline.

– Jag blev klar med den i sista stund, på den sista dagen man kunde skicka in.

Fler än 800 unga författare skickade in bidrag till tävlingen.

– Vi är helt överväldigade av gensvaret. Vi visste inte vad vi hade att förvänta oss när vi arrangerade den här novelltävlingen tillsammans med KP. Det känns hoppfullt att det finns så många talangfulla berättare där ute, säger Lisa Ragvals, förläggare på Storytel Kids.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

– Ja, drygt 800 är en otrolig siffra för en så pass krävande tävling, säger Lukas Björkman, chefredaktör på KP. Jag vill verkligen tacka alla som valde att lägga ned sin tid och själ på att vara med. Det var jättesvårt att välja ut topp 10. Men nu kan man i alla fall läsa plats 4–10 på vår sajt KPwebben. Och under hösten kommer topp tre att publiceras i tidningen. Alla borde lyssna på vinnarnovellen hos Storytel, både texten och inläsningen är toppklass!

Juryn för novelltävlingen utgjordes av representanter från Storytel Kids redaktion och Kamratpostens redaktion. Den Augustprisade författaren Johanna Thydell var juryns ordförande.

– Iren Rahman blandar nutid med minnen från det som har varit. Badhusbragden är en novell om att våga släppa taget om sina rädslor, om att våga trots att man egentligen inte törs. Det är en välskriven berättelse om en bubblande styrka som besegrar allt, säger Johanna Thydell.

Vinnaren får sin novell publicerad i Kamratposten och inläst som ljudbok hos Storytel. Iren Rahmans Badhusdbragden finns nu tillgänglig på Storytel, inläst av skådespelaren Alexander Karim.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »