Denna artikel sponsras av författare/förlag

Veronica Larsson romandebuterar med en varm berättelse om självförverkligande

Veronica Larsson. Foto: Privat

Hjärtan på tråd är Veronica Larssons första roman och handlar om att följa sina drömmar och lyssna på sitt hjärta. Läsaren får följa 40-åriga Evas väg mot att våga leva sitt liv.

Hjärtan på tråd skrevs i samband med en svår tid i mitt liv då jag förlorade min mamma i cancer. Boken tar avstamp ur denna erfarenhet, berättar Veronica. 

– När jag tillbringade tid med min älskade mamma som låg på dödsbädden tänkte jag mycket på livet och döden. Nya tankar föddes. Jag tänkte på hur modig hon var som sa upp sig från sitt jobb för att satsa på kärleken i New York, vilket var ganska häftigt för en 54-åring som levt hela sitt liv i sin trygga lilla värld på Försäkringskassan. Min mamma inspirerade mig att leva livet. En dag är det för sent.

Hjärtan på tråd är en varm feelgood, dock med ett stänk av svärta, som uppmuntrar till att bejaka livet och använda sorgen till något att ta avstamp ifrån. Att växa och leva livet till det yttersta och istället för att ge upp, skapa något ännu större än det man kom ifrån tidigare. Med sin bok vill Veronica förmedla storheten i vardagen, att fånga livets skörhet och vårda det – likväl som att vårda sin själ.

– Med självförverkligande kommer även en styrka och ett mod som gör att man börjar leva sitt liv i sanning. Det är det boken handlar om, säger Veronica.

Innan bokens huvudkaraktär Eva når denna insikt är livet statiskt. Trots att hon är lycklig i sitt äktenskap och har ett bra jobb sitter hon ändå i tvättstugan och gråter medan hennes 40-årsfirande pågår för fullt. När hon kommer till New York och checkar in på The Plaza för att sprida askan efter sin bästa vän på Manhattan kan det inte bli värre. Distansen hemifrån och uppdraget på egen hand ger henne tid att reflektera – och att vakna upp. Hon börjar ifrågasätta sitt äktenskap, sitt jobb, sina livsval. Samtidigt dras hon in i ett äventyr med sin privata butler Timmy. Slutligen ställs allt på sin spets.

Hjärtan på tråd

Hjärtan på tråd

  • Förlag: Rubin Förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-08-26
  • ISBN: 9789151903996

– Det är en utmaning att leva sitt liv i sanning. När man har utvecklats och funnit sin livsväg och vet hur man borde leva och vilka förändringar man borde göra, är det svårt att acceptera gamla synsätt och mönster. Att stå med ena foten i en värld och den andra foten i en annan värld skapar förvirring i ens inre. Det är då man måste fråga sig själv: Är jag sann mot mig själv eller gör jag detta för någon annan? 

Själv lever Veronica sitt liv i sanning i den grad att hon lyssnar inåt och låter intuitionen vara lika vägledande som fakta. 

– Medvetna val, och att förstå konsekvensen av sina val och sitt sätt att leva, är helt avgörande för om vi springer in i samma vägg hela tiden eller om vi lär oss något nytt och kan välja andra vägar.  

Hon förklarar att boken balanserar mellan ljus och mörker, yta och djup, tårar och skratt.

– Boken blev terapeutisk för mig. Jag grät varje gång jag skrev kapitlet där smärtan blev för stor. Det var så skönt att öppna hjärtat och gråta, även om det blev om och om igen. Sorg är smärtsamt men vackert. Det är vackert att ha fått älska någon så mycket som jag gjorde, berättar Veronica.

När det blev alltför jobbigt var det dags för huvudkaraktären Eva att göra något som var helt galet eller tokroligt. 

– Jag skrattar fortfarande när jag tänker på hur mycket dumt hon hittar på!

Att boken utspelar sig delvis i New York har att göra med att Veronica själv har pendlat till New York som fotomodell i många år. 

– Första gången jag kom dit som 19-åring kände jag att det var där jag hörde hemma. Sedan skapade jag arbetsrelationer med modellagenturen Ford Models, som grundades av legendariska Eileen Ford. Med mål i sikte såg jag till att bygga ett nätverk av kontakter. Eftersom New York blivit mitt andra hem och inspirerar, blir det naturligt att flera av mina historier utspelar sig där. Det är också en kul plats för karaktärerna att få leva ut på, säger Veronica.

Hon berättar att hon aldrig har haft något behov av att bli publicerad, däremot ville hon ha ett kvitto på sin arbetsinsats. 

– Skrivandet värde ligger i resan. När jag går upp klockan sex på morgonen och går in i min värld. Det är då det händer.  Som författarsjäl lever man ensam i sin egen lilla värld och få tar det på allvar eller förstår vilket enormt arbete som ligger bakom. Om ett manus bara ligger och dammar i en låda förlorar det sin kraft. Jag tror på att publicera sitt verk och låta det bli levande, säger Veronica.

Om författaren

Efter en lång karriär som fotomodell i New York återvände Veronica Larsson till Malmö där hon numera bor med sin familj. 2014 blev hon prisbelönt för kokboken Adrians skafferi och debuterar nu med romanen Hjärtan på tråd.  

Hjärtan på tråd

Hjärtan på tråd
Författare
Förlag Rubin Förlag
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor289
Vikt0
Utgiven2019-08-26
ISBN 9789151903996
När Eva förlorar sin bästa vän i cancer och samtidigt närmar sig en 40-årskris kan livet inte bli mycket värre. Men när hon får i uppdrag att fullfölja Alisons sista vilja i New York tar livet en oväntad vändning. Nils och barnen får stanna hemma i Sverige medan Eva reser i väg på egen hand och checkar in på The Plaza. Av en händelse uppgraderas hon till Fitzgeraldsviten med privat butler. Med ens förvandlas helgen till en kedja av händelser som utmanar Evas hjärta. Parallellt med händelseförloppet i New York följer vi Eva och Alisons gripande resa genom livet tills dess att de måste ta ett sista farväl. Hjärtan på tråd handlar om vänskap, kärlek och meningen med livet. Framför allt lär den oss att lyssna till sitt hjärta, följa sina drömmar och våga leva livet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se