Denna artikel sponsras av författare/förlag

Magnus Hördegårds musik har inspirerat hans nya roman

Magnus Hördegård. Foto: Lars Abrahamsson

Sju dagar med Nicolas är musikern och författaren Magnus Hördegårds andra bok. I romanen gör två karaktärer en gemensam vandring som ger upphov till många reflektioner om livet.

Magnus Hördegård är i botten musiker och kompositör, men för en tid sedan väcktes även lusten att skriva böcker. År 2016 kom första romanen, en biografisk bok med titeln Vägen hem för Benjamin Blå.

– Jag har skrivit många låttexter tidigare, vilket kanske gjorde att tröskeln att börja skriva var lite lägre. Skrivandet har fått mig att må bra, kanske utan att jag har tänkt på det så mycket innan. Men allt blir uppenbart när livet ställs på sin spets. Då inser man vad som är viktigt i livet, säger Magnus.

År 2018 fick Magnus en cancerdiagnos som fick livet att ta en annan riktning. Även som barn led Magnus av en annan sorts cancer. Livet har inneburit många överraskningar, och skrivandet och musicerandet har varit ett sätt för honom att hitta hopp och mening.

– I mitt skapande tillstånd skingras oro, rädslor och mörker. Och jag tror att det jag gör i förlängningen också kan få att andra att må bra. Det är en härlig känsla, säger Magnus.

Sju dagar med Nicolas är en magisk historia om den framgångsrike entreprenören Charlie och hans oväntade möte med den märklige figuren Nicolas. Tillsammans gör de en klassisk vandring där Charlie gör upp med sig själv och sina tidigare livsval. Nicolas blir hans guide som speglar hans tankar och känslor. Sakta börjar Charlies syn på sig själv och på andra förändras.

Den mystiska karaktären Nicolas låter sig inte definieras, men vem han än är så tar han med sig Charlie på en slags upplysningsresa. Nicolas har mycket att säga och delar med sig av visdomsord kring livets svåra och enkla frågor.

– Det handlar om grunderna i livet: relationer, vänskap, försoning och förlåtelse, säger Magnus. Nicolas säger vid ett tillfälle ”Ju mindre vi har, desto mer uppskattar vi det vi har”, och kanske är det ett centralt tema i boken – enkelhet.

Hans egna vandringar i den småländska skogen har varit centrala i bokens förverkligande. I samband med promenaderna antecknade han små enkla erfarenheter och upplevelser i skogen, tankar och idéer, som sedan fick en plats i boken.

– Jag har inte haft någon synopsis – bara några idéer och en tillvaro där livet ställs på sin spets. Min historia och mitt här och nu har format och formar mig vilket är fullt tillräckligt för att ha något att skriva om. Samtidigt har den här boken på sätt och vis varit befriande för mig, eftersom jag har kunnat ta ett steg bort ifrån det självbiografiska.

Sju dagar med Nicolas

Sju dagar med Nicolas

  • Förlag: Hördegård Musik
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-12
  • ISBN: 9789151921501

Magnus har en historia som frilansmusiker men började för många år sedan att skriva eget. Idag satsar han mest på sina egna låtar. Musiken beskriver han som jazz med inspiration från folkmusik, med svenska texter. Jazzkvartetten Hördegårds Fyra är ett av hans projekt – som för övrigt snart släpper en nytt album på Spotify.

Den nya boken är delvis inspirerad av Magnus stora musikskatt. Han har skrivit omkring 150 låtar i olika sammanhang, och ville låta delar av dem få liv i romanform.

– Min musik andas humor och allvar, ibland vemod och sorg men också uppmuntran och närhet. Allt bottnar i mig själv, det är därför det faller sig naturligt att blanda in låttexterna i min bok. 

Och kanske gör musikerådran avtryck även på andra vis i hans skrivande:

– Jag får höra ibland att jag skriver musikaliskt, vackert och poetiskt, att det sjunger om språket. Det är jag oerhört stolt och glad över, säger Magnus.

Den som har vägarna förbi Bokmässan i Göteborg i september kan träffa Magnus där i monter A02:64, och prata mer med honom om hans böcker och musik.

Om författaren

Magnus Hördegård har efter många år som pianolärare och frilansande musiker satsat alltmer på eget skrivande. Bland många egna projekt kan nämnas jazzkvartetten Hördegårds Fyra som gett ut fem fullängdsalbum hittills samt biografiska romanen Vägen hem för Benjamin Blå. Den 12 september 2019 släpper han sin andra roman: Sju dagar med Nicolas. 

Sju dagar med Nicolas

Sju dagar med Nicolas
Författare
Medverkande
Förlag Hördegård Musik
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor178
Vikt260 gr
Utgiven2019-09-12
SABHc
ISBN 9789151921501
SJU DAGAR MED NICOLAS är den magiska historien om Charlie, ung och framgångsrik entreprenör. Men det framgångsrika livets meningslöshet driver honom att fly ut i de djupa skogarna i södra Småland. Ett oväntat möte med en märklig figur, Nicolas, blir livsavgörande. Tillsammans gör de en klassisk vandring där Charlie gör upp med sig själv och sina tidigare livsval. Nicolas blir hans guide som speglar hans tankar och känslor. Sakta börjar Charlies syn på sig själv och på andra förändras. Samtalen till fots bland tallar, mader och sjöar blir en väg till visdom.

Historien om Charlie och Nicolas är en berättelse med många bottnar: här finns jagutveckling, analytisk psykologi och samhällskritik. Men Charlies sju dagar med Nicolas är kanske främst en hjälteresa.

”Magnus Hördegårds andra roman för tankarna till Paulo Coelhos Alkemisten. Med humor och värme gestaltas Charlies inre resa när han slår följe med Nicolas genom smålandsskogarna, utan att veta vart de egentligen är på väg. Jag ville också vara med, hela vägen.”
AC COLLIN, författare och skrivarpedagog

”Vi behöver ge plats åt reflektioner, vilja och kärlek. Åt det som inte genast låter sig definieras, åt erfarenheter, kunskap och omtanke – omtanke om andra men också om oss själva. Magnus Hördegårds berättelse om Charlie öppnar för allt det och för genuina samtal som kan leda till frid och acceptans. Det egna inre samtalet, men även samtalen med andra. Jag blir berörd och läser om och om igen, tar med mig tankarna och känslorna ut i min vardag.”
ELISABET NORIN, författare och textredaktör

”Här ryms såväl humor och allvar och det är en fin balansgång mellan yta och djup, mellan stort och smått. Det musikaliska och poetiska i språket för berättelsen framåt, jag berörs av många formuleringar och hör hur det sjunger i huvudet.”
LINNÉA ISHEDEN, förlagsredaktör

MAGNUS HÖRDEGÅRD, f 1968, är musiker, kompositör, pianopedagog och författare. Som pianist och keyboardist har Hördegård frilansat med många artister genom åren. I takt med att intresset för hans musik och texter har ökat, har han satsat alltmer på konserter, turnéer och skivinspelningar i eget namn. Ett exempel är jazzkvartetten Hördegårds Fyra som turnerar flitigt. Gruppen har spelat in fem fullängdsalbum hittills.

2016 debuterade han med biografiska romanen ”Vägen hem för Benjamin Blå.” Samtidigt som han gav ut boken, släppte han också popskivan ”Benjamin Blå.” Låtarna är sprungna ur samma historia och skrivna under samma tidsperiod. Hördegård erbjuder också föreläsningar där han delar med sig av sin livsberättelse och spelar egenskriven musik.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se