ANNONS

Amazon bröt embargo – skickade ut nya Atwood-boken en vecka för tidigt

Amazon råkade skicka ut Margaret Atwoods nya bok till flera kunder - en vecka före första försäljningsdag. Bakgrundsfoto: Amazon. Fotomontage: Boktugg.

Amerikanska bokhandlare är på krigsstigen efter att Amazon skickat ut Margaret Atwoods The Testaments redan en vecka före det strikta försäljningsdatum som alla måste följa.

På tisdag den 10 september släpps uppföljaren till The Handmaid’s Tale av Margaret Atwood, med titeln The Testaments (på svenska Gileads döttrar), runtom i världen. Som alla globala släpp och stora titlar gäller strikt embargo och ingen får lov att sälja boken före detta datum.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Däremot tar både nätbokhandlare och en del fysiska bokhandlare emot förhandsbeställningar. Så även Amazon. Och det var här som något gick snett tidigare i veckan då flera kunder som köpt boken på Amazon fick den levererad en hel vecka före den 10 september, skriver Publishers Weekly.

Frustrerade bokhandlare skrev på Twitter om hur kunder kommit in och berättat att Amazon levererat en bok som då fortfarande inte ens hade kommit till de fysiska bokhandlarna.

Doubleday bekräftade att ett fåtal exemplar av boken hade levererats till kunder på grund av ett fel hos en återförsäljare som då hade rättats till. Utgivningsdatumet 10 september låg dock fast världen över, inklusive Sverige.

Flera indiebokhandlare har kontaktat Penguin Random House och krävt att de bestraffar Amazon på något sätt för brott mot försäljningsembargot och menar att de drabbas:

ANNONS

– Det får oss att framstå i dålig dager. Det här är större än bara den här boken. Kunder ser att folk som beställt online fått sina böcker. De kommer in i vår butik och ser att vi inte har den ännu. De känner inte till eller bryr sig om embargon, de kommer bara att se att Amazon kan leverera en bok till dem som inte vi kan. Nästa gång kanske de inte kommer in i bokhandeln, säger Rachel Cass på Harvard Bookstore i Cambridge, till PW.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se