fbpx

Amazon bröt embargo – skickade ut nya Atwood-boken en vecka för tidigt

Amazon råkade skicka ut Margaret Atwoods nya bok till flera kunder - en vecka före första försäljningsdag. Bakgrundsfoto: Amazon. Fotomontage: Boktugg.

Amerikanska bokhandlare är på krigsstigen efter att Amazon skickat ut Margaret Atwoods The Testaments redan en vecka före det strikta försäljningsdatum som alla måste följa.

På tisdag den 10 september släpps uppföljaren till The Handmaid’s Tale av Margaret Atwood, med titeln The Testaments (på svenska Gileads döttrar), runtom i världen. Som alla globala släpp och stora titlar gäller strikt embargo och ingen får lov att sälja boken före detta datum.

Däremot tar både nätbokhandlare och en del fysiska bokhandlare emot förhandsbeställningar. Så även Amazon. Och det var här som något gick snett tidigare i veckan då flera kunder som köpt boken på Amazon fick den levererad en hel vecka före den 10 september, skriver Publishers Weekly.

ANNONS

Frustrerade bokhandlare skrev på Twitter om hur kunder kommit in och berättat att Amazon levererat en bok som då fortfarande inte ens hade kommit till de fysiska bokhandlarna.

Doubleday bekräftade att ett fåtal exemplar av boken hade levererats till kunder på grund av ett fel hos en återförsäljare som då hade rättats till. Utgivningsdatumet 10 september låg dock fast världen över, inklusive Sverige.

Flera indiebokhandlare har kontaktat Penguin Random House och krävt att de bestraffar Amazon på något sätt för brott mot försäljningsembargot och menar att de drabbas:

– Det får oss att framstå i dålig dager. Det här är större än bara den här boken. Kunder ser att folk som beställt online fått sina böcker. De kommer in i vår butik och ser att vi inte har den ännu. De känner inte till eller bryr sig om embargon, de kommer bara att se att Amazon kan leverera en bok till dem som inte vi kan. Nästa gång kanske de inte kommer in i bokhandeln, säger Rachel Cass på Harvard Bookstore i Cambridge, till PW.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny