Denna artikel sponsras av författare/förlag

Sten De Geer vill visa unga hur juridiken kan användas

Sten de Geer har skrivit en bok om nio mycket olika rättsfall, där han företrätt klienter som utsatts för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter. Bakgrundsfoto: iStock.

Advokat Sten De Geer har skrivit boken I skärningspunkten mellan juridik och politik för att dela med sig av erfarenheter från sitt långa yrkesliv inom humanjuridiken.

Sten De Geer har arbetat i många år som advokat, till stor del med inriktning på humanjuridik och mänskliga rättigheter. I fackboken I skärningspunkten mellan juridik och politik som utkom i oktober 2018 berättar han om det nära sambandet mellan juridik och politik genom att fördjupa sig i olika rättsfall från sitt yrkesliv.

– Jag bestämde mig för att skriva boken 2015, det vill säga cirka tre år innan den var färdig att tryckas. Jag har arbetat som advokat i närmare 40 år med inriktning på att biträda människor som hamnat i rättsligt underläge. Jag valde ut några särskilt intressanta fall jag haft under dessa år för att visa särskilt unga människor hur juridiken kan användas.

I boken skildras nio rättsfall där Sten De Geer har företrätt klienter som utsatts för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter. Han fokuserar på de drabbades perspektiv och vad ett juridiskt ombud kan åstadkomma inom det existerande rättssystemet. 

– Ett av fallen handlar om en flykting från Chile som helt utan rättslig grund greps av Norrmalmspolisen, och på grund av sin invandrarbakgrund blev svårt torterad i en polisbil och i garaget på Norrmalms polisstation. En förundersökning om brott av poliserna lades snabbt ner. Jag drev sedan ett mål om skadestånd mot staten som ledde till framgång och ett stort skadestånd till min klient efter åtta års processande.

Genom sin bok hoppas Sten kunna inspirera ungdomar att intressera sig för humanjuridik. Han framhäver glädjen i att lyckas hjälpa utsatta klienter, en arbetstillfredsställelse som väger upp mot de jämförelsevis låga arvodena.

– Det finns ett stort behov av duktiga unga humanjurister. Humanjurister tjänar normalt betydligt sämre än affärsjurister, men det är oerhört viktigt för rättssamhället att det finns kunniga och engagerade jurister som företräder enskilda i humanjuridiska frågor, säger Sten.

Boken riktar sig till allmänheten i första hand och Sten har skrivit den på ett lättillgängligt sätt.

– Det har varit viktigt för mig att skriva så att icke-jurister inte har några problem att förstå innehållet. Jag har en viss vana att skriva debattartiklar i juridiska ämnen. Jag har också testat texterna på läsare utan juridisk bakgrund, berättar Sten.

I skärningspunkten mellan juridik och politik är Sten De Geers första bok men troligen inte den sista.

– Jag skriver nu på en biografi över min farfars farfar, Louis De Geer, som var statsminister 1858–1870 och 1875–1880. Han drev igenom många viktiga reformer som till exempel avskaffande av ståndsriksdagen och stärkt rättslig ställning för kvinnan på en rad områden.

Om författaren

Sten De Geer har arbetat som advokat sedan början av 1980-talet efter att några år ha varit anställd som förbundsjurist på LO-Rättsskydd. I sin verksamhet har han främst specialiserat sig på migrationsrätt och arbetsrätt. I det första svenska valet till EU-parlamentet kandiderade Sten De Geer för Vänsterpartiet som ende förespråkare för fortsatt svenskt EU-medlemskap.

I skärningspunkten mellan juridik och politik : nio rättsfall

I skärningspunkten mellan juridik och politik : nio rättsfall
Författare
Förlag Vulkan
GenreJuridik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor152
Vikt200 gr
Utgiven2018-10-01
SABOe
ISBN 9789188883070
Denna bok handlar om nio mycket olika rättsfall, där advokat Sten De Geer företrätt klienter som utsatts för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter. Den kan kanske tjäna som inspiration för några ungdomar att välja att bli humanjurister och rättsligt driva fall där klientens grundläggande rättigheter kränkts. Berättelserna fokuserar på människorna bakom rättsfallen och hur Sten De Geer bedrev advokatarbetet både i och utanför rättssalarna. Det är ett stycke juridisk samtidshistoria, berättad utan pekpinnar eller alltför många paragrafer eller invecklade juridiska resonemang. Boken riktar sig i första hand till allmänheten. Sten De Geer har arbetat som advokat sedan början av 1980-talet efter att några år ha varit anställd som förbundsjurist på LO-Rättsskydd. I sin verksamhet har han främst specialiserat sig på migrationsrätt och arbetsrätt. I det första svenska valet till EU-parlamentet kandiderade Sten De Geer för vänsterpartiet som ende förespråkare för fortsatt svenskt EU-medlemskap.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se