Denna artikel sponsras av författare/förlag

Trude Torvik Nilsson går in på de djupa känslorna i sin debutbok

Trude Torvik Nilsson. Foto: Privat

Från Mörker till Ljus är Trude Torvik Nilssons debut, där hon berättar om sin omtumlande resa genom livet och sina erfarenheter av att driva familjehem.

– Jag älskar människor och vill visa att det många gånger finns en utväg från mörkret. Jag har gått igenom så mycket och kanske kan mina upplevelser vara ett stöd till andra som också har det svårt, så att de kan känna att de inte är ensamma, säger Trude Torvik Nilsson, vars debutbok Från Mörker till Ljus kom ut i juli 2019. 

Trude har upplevt mer än de flesta och varit med om många händelser som har påverkat henne på djupet. Som 11-åring blev hon utsatt för ett sexuellt övergrepp vilket gjorde att hon omslöts av ett mörker. Tron på Gud hjälpte henne upp på fötter igen. 

Men livet skulle visa sig föra med sig nya svårigheter, vilket hon också berättar om i sin bok. Bland annat var hon och hennes man med i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, under tiden då mordet hände 2004. Under en period blev hon avstängd från sitt jobb på grund av att de var med i församlingen.

– Från början kände vi inte Helge Fossmo, pastorn, men så under en predikan ställde han sig och fixerade mig med blicken, säger Trude och berättar hur en oerhört stark känsla drabbade henne.

Därefter skrev pastorn ett personligt brev till Trude och hennes man och bjöd in dem att gå en bibelskola i Filadelfiaförsamlingen. Ingen annan fick en sådan inbjudan.

– Men hans avsikter var något helt annat och hade förmodligen inte med Gud att göra över huvud taget, säger Trude. Hans kvinnohistorier började redan när vi kom till Knutby. Jag hade gått upp 30 kilo, vilket var min räddning, för han gillade inte överviktiga kvinnor.

Trude och hennes man var med i församlingen under ett par perioder. Men under den sista tiden uppstod ett hierarkisystem bland medlemmar och ledare, där Trude hamnade längst ner. Hon berättar hur hon blev utsatt för psykisk misshandel genom stark kontroll och manipulation, vilket ledde till att Trude och hennes man slutligen lämnade Knutby bakom sig. 

– Vi kände i magkänslan att något var kraftigt fel, det gick inte längre. I min bok berättar jag om allt det här. Det påverkade mig negativt i många år och jag hade jättesvårt att lita på ledare en tid efteråt. Men jag har träffat bra personer som har hjälpt mig att gå vidare, och har också blivit hjälpt av skrivande och fotografering, och familjen såklart.

Från Mörker till Ljus

Från Mörker till Ljus

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-07-31
  • ISBN: 9789189013551

Från Mörker till Ljus är delvis självbiografisk och berättar om Trudes uppväxt och liv, men är dessutom en kommentar till samhället om hur barn i familjehem blir hanterade. Hon och hennes man har drivit familjehem i elva år, och Trude har mycket att säga om hur samhället behandlar dessa barn.

– Vi har haft glädjen att kunna hjälpa många barn och vi har sett stora förändringar hos ett flertal av dem. Men vi har också sett hur barnen mår när de blir flyttade på för ofta, alltför många gånger har barn ryckts bort från oss just när de börjat känna sig trygga.

Trude menar att ingen frågar barnen vad de vill, och att socialtjänsten ofta inte tar hänsyn till vare sig vad barnen själva eller familjehemmen säger. Många barn tar skada av för många flyttar de gör tidigt i livet. Trude efterfrågar större kunskap hos politiker och samhället i övrigt om barn som lever i familjehem.

– Jag har sett barn som blir flyttade på för många gånger, och dessa barn lever många gånger i ständig fruktan för att tvingas flytta igen. Inget barn ska behöva att ha det så. Vårt samhälle kommer inte att bli bättre av att vi behandlar utsatta barn på det viset. Det gör ont i hjärtat, och jag avslutar boken med att jag vill fortsätta att kämpa för dessa barn. 

Om författaren

Trude Torvik Nilsson bor utanför Årjäng i Värmland med sin man. Hon har jobbat många år hemma som familjehemsmamma. Församling är något som ligger henne varmt om hjärtat, och det innebär att hon brinner för människor. Från Mörker till Ljus är hennes debutbok.

Från Mörker till Ljus

Från Mörker till Ljus
Författare
Förlag Vulkan
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor210
Vikt250 gr
Utgiven2019-07-31
SABLz Nilsson, Torvik
ISBN 9789189013551
Vill du följa med mig på den resa jag har gjort genom livet? Resan som inte blev som den skulle, både på gott och ont. Segrar och förluster. Död och liv. Framför allt har den varit fylld utav omöjliga strider för dessa minsta i vårt samhälle. De som inte har någon talan. Genom glädje och sorg har jag burit de i mitt hjärta.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se