Fokus på Bokus Play 2019, nu är det streamingtjänst som slåss med fysiska böcker i Akademibokhandelns skyltfönster. Foto: Sölve Dahlgren.

Akademibokhandelns förlust första halvåret: 40 Mkr

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Akademibokhandeln ökade försäljningen och minskade förlusten under andra kvartalet och första halvåret som helhet. Det är främst ehandel via Bokus som ökar.

Akademibokhandeln gör inte längre några egna rapporter efter att ägaren Volati löst deras obligation. Volati är börsnoterat och fortsätter att redovisa Akademibokhandelns finansiella utveckling i sina kvartalsrapporter på samma sätt som tidigare. Men det innebär att vi inte får samma inblick i hur det går för Bokus vs Akademibokhandeln.


ANNONS


Idag släppte Volati sin kvartalsrapport för det andra kvartalet 2019 och därmed har vi facit på hur det gått för Akademibokhandeln det första halvåret. Den positiva nyheten är att man gjorde ett bättre resultat än motsvarande period förra året och ökade försäljningen. Den dåliga nyheten är att det resultatet fortfarande innebär förlust.

”Akademibokhandeln utvecklades positivt under kvartalet och EBITA förbättrades med 8 Mkr jämfört med föregående år. Vi får fortfarande god effekt av arbetet med inköp och kostnadseffektivisering som genomfördes under 2018, vilket förbättrat resultatet. Affärsområdet har dessutom ökat försäljningen på en stabil marknad genom att bredda produkterbjudandet samt genom etableringen i nya distributionskanaler med ljudbokstjänsten Bokus Play. E-handelskanalen Bokus har ökat försäljningsvolymen samtidigt som marginalerna förbättrats – en utveckling som är glädjande och långsiktigt viktig för branschen.”, skriver Mårten Andersson, vd och koncernchef för Volati i rapporten.

ANNONS

Omsättningen under perioden apr-jun uppgick till 328 Mkr (315 Mkr), tittar man på första halvåret är motsvarande siffror 781 Mkr (751 Mkr). Rullande på tolv månader är omsättningen 1814 Mkr, att jämföra med helåret 2018 som landade på 1784 Mkr.

Men det är alltså fortfarande röda siffror. EBITDA (före räntekostnader, skatt, nedskrivningar, avskrivningar och goodwillavskrivningar) blev förlusten -19 Mkr (-27 Mkr) för kvartalet och -14 Mkr (-28 Mkr) för halvåret. Går man ner på nivån före skatt och räntor så är det -40 Mkr (-53 Mkr) som är förlustsiffran.

Som alla vet är det andra halvåret som är mest lönsamt, vilket visar sig när man tittar på de senaste tolv månaderna där EBITDA istället ger en vinst på 114 Mkr (100 Mkr helåret 2018). Skolstarten är en viktig försäljningsperiod liksom julhandeln.

Hur det går för Bokus Play framgår inte heller av rapporten, men med tanke på den kampanj man kört i sommar så borde spåren av ökade abonnemangsintäkter synas i resultaträkningen. Där finns dessutom fördelen av mindre säsongsvariationer.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

En psykologisk thriller i 1800-tals miljö av Thomas Svensson

Det är i mitten av seklet och läkekonsten söker nya vägar. August, en misslyckad student, och glädjeflickan Katarina lockas in i den karismatiske vattendoktorns försök med banbrytande behandlingar på kuranstalten. Snart är de fångar i hans grymma värld.

Thomas Svensson debuterade år 2020 med det historiska dramat Blodgärning. I Vattendoktorn återvänder han till miljöer inspirerade av 1800-talets berömda spänningsförfattare.

– Den omvälvande epoken ligger nära oss i tiden men är ändå så avlägsen att fantasin kan ges rejält utrymme, säger Thomas.

Vattendoktorn är en psykologiskt thriller om ondska och förlåtelse i ett samhälle där vissa läkare ansåg att vattnet och anden är de enda sanna läkemedlen.

– Den så kallade hydropatin lämpar sig väl som fond för den stämning jag velat skapa.

Thomas Svensson bor i Sundsvall med sin hustru Ulrika. Han har en karriär som statstjänsteman bakom sig, har också arbetat på reklambyrå och som krönikör. Nu är han musiker och författare på heltid.

(...) Läs hela artikeln »