ANNONS

Ny mil(jon)stolpe: Storytel har idag över en miljon betalande abonnenter

Storytel passerade idag en miljonstolpe. Foto: iStock.

Storytel har passerat ännu en milstolpe – eller ska vi skriva miljonstolpe: en miljon betalande abonnenter. Antalet ljud- och eboksanvändare har fortsatt att öka starkt under sommaren och idag har Storytels kundbas ökat med drygt 200 000 kunder sedan årsskiftet.

– Jag är otroligt tacksam och ödmjuk inför det fantastiska gensvar som Storytel får varje dag från människor i alla delar av världen som älskar berättelser. Det sporrar och inspirerar oss att fortsätta brinna och leda utvecklingen av nya underbara läsupplevelser tillsammans med användarna och författarna. Miljoner tack till alla våra fantastiska kunder, säger Jonas Tellander, VD för Storytel, i ett pressmeddelande.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

Ja, jag vill bli Boktugg Supporter!

Storytel startade 2005 och var då en digital pionjär på det som idag är en starkt expanderande global ljudboksmarknad. Vid den här tiden hade Netflix ännu inte lanserat sin streamingtjänst (det skedde 2007) utan hyrde ut DVD-skivor via postorder. Spotify (lanserades 2008) var i sin linda och smartphones hade bara några år tidigare börjat erövra världen.

ANNONS

”Storytels grundare Jonas Tellander och Jon Hauksson hade visionen, viljan och den passion för både innehåll och teknik som skulle visa sig helt avgörande för att bryta ny mark och börja strömma berättelser direkt till konsumenterna via mobilnätet. Storytel hade ett fantastiskt streamingkoncept – men i en komplicerad tid. År 2008 kastade den globala bankkrisen en mörk skugga över världen. Storytel hade 2000 abonnenter och en omsättning på 4 miljoner kronor när VD Jonas Tellander samma år grep det sista halmstrået och presenterade sin idé på bästa sändningstid inför svenska folket och en jury med riskvilliga affärsänglar i programmet “Draknästet” i Sveriges Television”, skriver Storytel. 

Idag har Storytel fler än 300 000 titlar i tjänsten totalt och är etablerat på 17 marknader i världen men fortfarande med huvudkontor i Stockholm. Förlagsverksamheten består av Norstedts, Massolit, Storyside, Printz Publishing, People´s Press, Rabén & Sjögren, B. Wahlströms, Norstedts kartor. Sedan januari 2019 drivs även Ztory – en streamingtjänst för tidningar och magasin i Storytels regi. 

– Storytel föddes för 14 år sedan med en vision att göra världen till en mer empatisk plats genom fantastiska berättelser som kan delas och uppskattas av vem som helst, var som helst och när som helst. Det gäller fortfarande, och nu mer än någonsin i en tid där att lyssna på eller läsa en spännande, intressant, bildande, vacker eller skön berättelse kan vara ett utmärkt sätt att varva ned och koppla bort omvärldens ständiga brus, säger Jonas Tellander.

Boktuggs analys: miljongränsen är avklarad. Den stora frågan är nu hur lång tid det tar till två miljoner. Med tanke på antalet lanserade marknader så kan det gå fort om någon av de större verkligen tar fart. Det är också tydligt att även om Norden är hemmamarknad så kommer det inte att vara den viktigaste så länge till. En annan fråga är hur stor den svenska och nordiska marknaden faktiskt har potential att bli. Nog så viktigt med tanke på att det fortfarande är här Storytel är mest lönsamt.

ANNONS

Storytel  från 2005 till idag

2005 Jonas Tellander och Jon Hauksson grundar ljudbokstjänsten Bokilur, som sedemera ska komma att bli Storytel.

2009 Den globala bankkrisen har skakat världen. Storytels VD Jonas Tellander medverkar SVT:s “Draknästet” där finansiering säkras för fortsatt offensiv satsning.

2011 Den första Storytel-producerade ljudboken kommer ut på marknaden.

2016 Storytel förvärvar Norstedts, Sveriges näst största förlagsgrupp. I Danmark köper Storytel ljudbokskonkurrenten Mofibo. 

2017 Storytel förvärvar People’s Press, Danmarks fjärde största förlag.

2018 Storytel lanserar läsplattan Storytel Reader. Stort fokus på internationell expansion och lansering på sex nya marknader. Noteras på Nasdaq First North. Familjeabonnemanget skapas.

2019 Storytel förvärvar  den app-baserade tidnings- och magasinsprenumerationstjänsten Ztory i januari. Storytel finns idag i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Tyskland, Ryssland, Nederländerna, Polen, Spanien, Italien, Turkiet, Indien, Förenade Arabemiraten, Bulgarien, Singapore och Mexiko. Ytterligare etableringar kommer ske under 2019 – lanseringar har aviserats för Brasilien och Sydkorea.

12 augusti 2019 Storytel passerar en ny milstolpe: En miljon betalande abonnenter.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL