fbpx

Returhantering en punkt i Green Bookselling-manifest från brittiska bokhandlareföreningen

Green Bookselling heter ett initiativ från den brittiska bokhandlareföreningen. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

De brittiska bokhandlarna anser att de kan göra mer för klimatet och har tagit fram ett manifest för Green Bookselling. En av punkterna är att se över returerna som kan vara en dold klimatbov.

Bokhandlareföreningen i Storbritannien har lanserat en satsning på en mer hållbar bokförsäljning, i betydelsen klimatvänlig. Därför har de tagit fram ett manifest som nästan är en checklista för både bokhandlare och förlag. Lågenergilampor, minskning av plastförpackningar och återanvändning av förpackningar är några punkter. Förlagen uppmanas att sluta skicka obeställda läsex av böcker och obeställt marknadsmaterial.

– Det är viktigt att alla i bokbranschen, från individuella bokhandlare till förlag, och från distributörer till tryckerier, gör en gemensam ansträngning att reducera sin påverkan på klimatet, säger Meryl Halls, managing director på BA, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Både den amerikanska och den australiska bokhandlareföreningen jobbar tillsammans med den brittiska i projektet.

En annan punkt: tillsammans ska förlag och bokhandlare se över ”the inherently wasteful returns process”. Blir det kanske klimatet som kräver ett slut på returrätten?

Annars blev många bokvänner lugnade av att en expert nyligen konstaterade att pappersbokens klimatavtryck inte är mycket större än det från en halv hamburgare. Frågan är hur man ska se på Happy Meal där det ingår både hamburgare och bok?

Du läsa BA:s manifest för den brittiska bokbranschen om Green Bookselling på https://www.booksellers.org.uk/GreenBookselling
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny