ANNONS

Green Bookselling heter ett initiativ från den brittiska bokhandlareföreningen. Bakgrundsfoto: iStock. Montage: Boktugg.

Returhantering en punkt i Green Bookselling-manifest från brittiska bokhandlareföreningen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

De brittiska bokhandlarna anser att de kan göra mer för klimatet och har tagit fram ett manifest för Green Bookselling. En av punkterna är att se över returerna som kan vara en dold klimatbov.

Bokhandlareföreningen i Storbritannien har lanserat en satsning på en mer hållbar bokförsäljning, i betydelsen klimatvänlig. Därför har de tagit fram ett manifest som nästan är en checklista för både bokhandlare och förlag. Lågenergilampor, minskning av plastförpackningar och återanvändning av förpackningar är några punkter. Förlagen uppmanas att sluta skicka obeställda läsex av böcker och obeställt marknadsmaterial.

– Det är viktigt att alla i bokbranschen, från individuella bokhandlare till förlag, och från distributörer till tryckerier, gör en gemensam ansträngning att reducera sin påverkan på klimatet, säger Meryl Halls, managing director på BA, i ett pressmeddelande.

Både den amerikanska och den australiska bokhandlareföreningen jobbar tillsammans med den brittiska i projektet.

En annan punkt: tillsammans ska förlag och bokhandlare se över ”the inherently wasteful returns process”. Blir det kanske klimatet som kräver ett slut på returrätten?

Annars blev många bokvänner lugnade av att en expert nyligen konstaterade att pappersbokens klimatavtryck inte är mycket större än det från en halv hamburgare. Frågan är hur man ska se på Happy Meal där det ingår både hamburgare och bok?

Du läsa BA:s manifest för den brittiska bokbranschen om Green Bookselling på https://www.booksellers.org.uk/GreenBookselling

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL