ANNONS

Författaren och familjeterapeuten Jesper Juul är död

Förfttaren Jesper Juul blev 71 år. Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON / TT.

Den kände danske familjeterapeuten och författaren Jesper Juul är död. Med sina böcker och föreläsningar revolutionerade han många föräldrars syn på sina barn. Han blev 71 år.

Jesper Juul avled på torsdagen efter en längre tids sjukdom, uppger Åsa Schill, som ansvarar för den svenska avdelningen av Juuls rådgivnings- och utbildningsorganisation Family-lab.

Under 1990-talet fick Jesper Juul stort genomslag med sin uppmaning till en mer jämlik relation mellan barn och vuxna. Särskilt hans bok Ditt kompetenta barn, som kom i svensk översättning 1997 har sålt i stora upplagor.

– Barns reaktioner är alltid meningsfulla, vi ska vara nyfikna på reaktionen i stället för att döma den. Barn kan ha oönskade beteenden, men de har alltid en god anledning till varför de beter sig så, säger Åsa Schill.

Omtyckt föreläsare

Juul var också en omtyckt föreläsare och hans utbildningar i familjerådgivning har i dag växt till en organisation med förgreningar i flera länder.

– Han var en av de mest autentiska människor som jag har träffat. Sådana människor träffar man på gott och ont. Då får man sanningen. Det har varit fantastiskt att känna honom, säger Åsa Schill.

”Betytt väldigt mycket”

Reaktionerna på Juuls död vittnar om hans stora betydelse, menar hon.

– Det ser vi nu på kommentarerna som kommer att han har betytt väldigt mycket för väldigt många människor på ett djupt plan. De har hittat sig själva och relationerna till varandra tack vare hans undervisning och texterna i hans böcker.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL