ANNONS

Internationella Biblioteket i Stockholms utlåning ökade med 400 procent

I september stängs Internationella biblioteket vid Odenplan i Stockholm. Verksamheten flyttas i stället till Kungsholmens stadsbibliotek och till Stadsarkivet i Liljeholmen. Foto: Simon Rehnström / SvD / TT.

Uppropet för att få fler besökare att låna böcker vid internationella Biblioteket i Stockholm tycks ha fått effekt. Under den första veckan efter uppropet ökade utlåningen med 400 procent, jämfört med samma vecka i fjol, skriver Dagens Nyheter.

Tidigare i sommar gick rörelsen Rädda Internationella biblioteket, som samlat på sig flera tunga namnunderskrifter från författare och kulturarbetare, ut med en uppmaning till stockholmarna om att låna friskt från IB, som samlar litteratur på över 100 olika språk, för att på så vis förbättra statistiken.

Sedan i våras står det klart att böcker och annan materiel kommer att gallras och sedan flyttas från det befintliga annexet vid Stockholms stadsbibliotek till Kungsholmens bibliotek samt till Stadsarkivet i Liljeholmen. Kritiker menar att böcker riskerar att försvinna i gallringen samtidigt som kompetensen får sig en törn när personalen splittras.

Stockholms stad menar å sin sida att böckerna kommer att vara lika tillgängliga som tidigare, bland annat via fjärrlån.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6200 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se