ANNONS

Antikvariat Verklighetsflykt gläds åt sina många stamkunder

Antikvariat Verklighetsflykt ligger på Storkyrkobrinken i Gamla stan. Foto: Joel Bergling

Joel Bergling driver ”Sveriges enda underground-antikvariat”, som en kund kallade Antikvariat Verklighetsflykt i Gamla stan. Här finns allt ifrån skönlitteratur och poesi till konst och vintageparfymer.

Antikvariat Verklighetsflykt slog upp portarna i december 2016 och enligt grundaren Joel Bergling har intresset varit över förväntan.

– Folk blir verkligen glada över att det har öppnat ett nytt antikvariat och många har blivit stamkunder som återkommer regelbundet. Men än vet inte alla att Antikvariat Verklighetsflykt finns, jag hoppas såklart att ännu fler ska hitta hit och att butiken ska bli en liten kulturinstitution med tiden, säger Joel.

Idén att starta antikvariat hade legat och grott i några år innan Joel gjorde slag i saken.

ANNONS

– Sedan var det en rad händelser privat och på mitt gamla arbete som ledde fram till ett plötsligt beslut. Att jag hade en stor boksamling och därmed redan något att sälja bidrog också en hel del. Jag tycker dessutom att det är väldigt roligt att prata om och rekommendera böcker.

De senaste femton åren innan Joel startade antikvariat arbetade han åt en solidaritetsorganisation med att värdera och sortera framförallt böcker, men också konst och insamlad kuriosa. 

– Ett par tusen ton böcker passerade mina händer och ögon under de åren, en bra träning om man vill få en känsla för vad som är en vanlig eller ovanlig bok. Jag har också arbetat i skivaffärer, varit turnéledare, diskare, torghandlare och drivit klubb, men det var tusen år sedan nu.

Antikvariatet ligger på Storkyrkobrinken 14 i Gamla stan, Stockholm. Att butiken fick sitt hem just här var en lycklig slump.

ANNONS

– Jag var på jakt efter en lämplig lokal med uthärdlig hyra och trevligt läge, att den tidigare lokalinnehavaren blev så charmad av tanken på ett antikvariat att han blåste av budgivning på kontraktet var en avgörande faktor. Sedan är jag rätt förtjust i Gamla stan, ett samhälle i miniatyr med många trevliga bofasta original, innerstadens mesta och vackraste ö, säger Joel.

I antikvariatet finns både barnböcker, skräck, plastfigurer och LP-skivor. Dessutom finns en välbesökt ockultismavdelning. Foto: Joel Bergling

De senaste åren har många antikvariat landet över tvingats stänga, men samtidigt har flera nya spelare dykt upp. Vi har bland annat skrivit om Stockholms science fiction-antikvariat på Södermalm, som öppnade vintern 2018.

Hur vågar du satsa när så många andra tvingas stänga?
– Ren dumdristighet kanske, säger Joel. Men jag vägrar tro att det inte finns plats och intresse för fysiska antikvariat i en modern stad. Antikvariatsdöden tror jag i viss mån har berott på ett generationsskifte, att butikshyrorna är som de är bidrar nog också, men det är tydligt att de som hittar in ofta också letar sig tillbaka. Så det finns fortfarande en efterfrågan på den sortens skattkammare som ett antikvariat är.

Böcker som Joel av en eller annan anledning tycker är intressanta får plats i hyllorna. Lokalen är liten och sortimentet gallrat därefter. Där inne hittar man skönlitteratur, poesi, barnböcker, science fiction och skräck med avstickare till konst, äldre deckare och reseskildringar från 1800-talet. Ungefär hälften av böckerna är på engelska.

– Sedan har jag en stor avdelning med ockultism, konspirationsteorier och andra underligheter som är välbesökt. En kund kallade butiken Sveriges enda underground-antikvariat, det låter trevligt tycker jag.

Hur många titlar Joel har inne kan han inte svara på, men det rör sig om tusentals. Dessutom trängs där en del kuriosa av olika slag, etnografisk konst, roliga plastfigurer, vintageparfymer, LP-skivor och annat, men böckerna är huvudsaken.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

– Ibland är det små begivenheter i lokalen, både som jag har arrangerat och sådana som butiken bara varit värd för, forskning om allt från världsutställningar till demonskålar har presenterats, saxofon har spelats. Fler och tätare händelser av det slaget kommer i höst, säger Joel.

Tusentals böcker trängs i hyllorna. Här kan man hitta en hel del rariteter. Foto: Joel Bergling
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL