Denna artikel sponsras av författare/förlag

Alexander Koistinen skildrar EU:s underrättelsetjänst från insidan i sin politiska thriller

Alexander Koistinen. Foto: Matthieu Miller

I sin senaste bok Där kyrkklockorna tystnat bjuder Alexander Koistinen på en komplex och actionfylld story om religiös terrorism och europeisk säkerhetspolitik.

Där kyrkklockorna tystnat är en fristående fortsättning på spänningsromanen Skymning över Europa som kom ut hösten 2014. Alexander Koistinen hämtar inspiration från sina egna erfarenheter som reservofficer och EU-tjänsteman i en actionthriller med grund i flera komplexa frågeställningar.

Tanken på att skriva böcker har funnits med Alexander länge. Under värnplikten läste han boken Operation Garbo som skildrade ett sovjetiskt överfall på Sverige. 

– Jag tyckte det var ett väldigt spännande ämne, särskilt eftersom jag är ett barn av kalla kriget, säger Alexander. Jag har alltid haft intresse för språk och skrivande, så där föddes tanken att skapa en liknande berättelse.

Ett antal år senare var det ett annat, denna gång facklitterärt, verk som inspirerade honom: Samuel P Huntingtons omtalade bok Civilisationernas kamp. Den läste han i samma veva som han pluggade till EU:s tjänstemannaprov.

– Boken handlade om storpolitik och uppdelningen av världen i olika civilisationer. Därifrån fick jag idén till min romansvit, att skildra en geopolitisk konflikt ur ett europeiskt perspektiv.

Huvudkaraktären i Alexanders båda böcker heter Axel Hägerstedt och är underrättelseagent vid EU:s strategiska underrättelsetjänst, eller en så kallad operatör. Den information han inhämtar ligger till grund för de beslut som tas på högsta politiska nivå inom Unionen.

– Jag har själv arbetat ett par år vid ministerrådet och fick tillfälle att bekanta mig med de här miljöerna inifrån, ett fantastiskt privilegium, berättar Alexander. Rollen som EU-tjänsteman är intressant. Du är fortfarande svensk, men du företräder det gemensamma europeiska intresset. Och vad är det egentligen? Man kan ställas inför svåra avvägningar.

De europeiska institutionerna är miljöer som relativt få andra författare har skildrat, vilket Alexander tror kan bero på att EU uppfattas som tråkigt och byråkratiskt. Men själv tycker han det var en fascinerande miljö att verka i.

– Kanske har jag ett kall, en mission att förmedla en mer gripande bild av det europeiska samarbetet. Det vore jätteroligt om några av mina läsare inspirerades att söka sig till EU och dess institutioner. Och också roligt att kunna bli den som fyller det tomrummet på bokmarknaden.

Bakgrunden som officer och erfarenheterna från det militära livet är enorma inspirationskällor utan vilka Alexander aldrig hade kunnat skriva sina böcker. 

– Framförallt har nog upplevelserna från fredsbevarande missioner i Bosnien och Liberia bidragit en hel del, till miljöbeskrivningar och uppbyggnaden av konfliktscenarion. Och till att skapa en hel del färgstarka karaktärer, bland militärer såväl som lokalbefolkningen.   

Där kyrkklockorna tystnat

Där kyrkklockorna tystnat

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-05-21
  • ISBN: 9789176970942

I sina böcker tar han upp flera utmanande frågeställningar som sällan belyses av skönlitterära verk. En av dem är frågan varför radikalisering och terrorism är ett så mycket större problem i Västeuropa, jämfört med Central- och Östeuropa.

– Ett tema som utforskas i båda mina böcker är kopplingen mellan migration och de europeiska ländernas sammanhållning och inre säkerhet. Vilka långsiktiga konsekvenser kan en omfattande invandring från Mellanöstern och Nordafrika resultera i? Hur påverkas normer, sociala koder, lojaliteter, beteenden och politiska ställningstaganden i våra samhällen? Vad händer när en stor del, kanske rentav en majoritet av befolkningen i en stadsdel inte längre uppfattar sig som européer? Varför skall då en europeisk samhälls- och rättsordning upprätthållas? Kan den ens upprätthållas? 

Ett annat tema är den djupare frågan om på vilka rent teoretiska grunder en folkgrupp kan hävda rätten till ett visst territorium. Denna fråga konkretiseras i Där kyrkklockorna tystnat, som utspelar sig i den spanska provinsen Melilla på Nordafrikas kust. Den grundläggande konflikten är vem som ska utöva kontrollen över provinsen. 

– Melilla är den perfekta spelplanen för den här sortens berättelse, säger Alexander. Avgörande är dess geografiska belägenhet, åtskilt från det europeiska fastlandet av hundratals sjömil. Lägg därtill den demografiska situationen, med spanjorerna är på väg att bli en minoritet. Och så förstås problematiken kring det sex meter höga stängslet utefter gränsen mot Marocko, där det flera gånger om året görs organiserade försök att ta sig över. 

Handlingen kretsar kring protagonisten Axel, en europeisk federalist och pånyttfödd kristen, och antagonisten Ali al-Asbany, en konvertit som beslutat sig för att ta jihad till sitt forna hemland. Läsaren får också möta den unga spanjorskan Maria, som tvingas fly från sitt hem i Melilla.

I varierande utsträckning drivs både protagonisten Axel och antagonisten Ali av religiösa ställningstaganden. Båda parter har studerat sina religiösa urkunder, Bibeln respektive Koranen, citerar dem och finner inspiration i dem. Där öppnar sig en existensiell dimension. 

– Jag som betraktar mig själv som kristen och aktivt troende tycker det är intressant att utforska hur religiösa drivkrafter påverkar en människas ställningstaganden och agerande. Jag ser gärna att läsaren reflekterar över hur i stor grad religionen påverkat våra samhällen och de värderingar som råder, säger Alexander.

Hans ambition är att genom sina böcker ge nya infallsvinklar på existerande samhällsproblem och bidra till debatten om säkerhetspolitik och Europas framtid.

– Om mina böcker på något sätt kan inspirera det politiska samtalet har jag som författare gjort ett konstruktivt bidrag. Det är dessutom få som skriver skönlitteratur om religiöst motiverad terrorism, dels eftersom det kan vara svårt att sätta sig in i men också för att det finns en slags oro hos författare för att beröra det ämnet. Där kanske jag som troende kan bidra med ett perspektiv. Och visst är det ett laddat och komplext ämne, men borde man inte utforska det just därför?

Om författaren:
Alexander Koistinen, född 1969, är reservofficer med internationell tjänstgöring på Balkan och i Västafrika i bagaget. Han har också civilingenjörsexamen från KTH och har även verkat som EU-tjänsteman. Alexander är uppvuxen i Danderyd men bor nu i Belgien med fru och två barn och driver egen firma som datakonsult.

Där kyrkklockorna tystnat

Där kyrkklockorna tystnat
Serie Europaserien
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor325
Vikt485 gr
Utgiven2019-05-21
SABHc
ISBN 9789176970942

Efter ett attentat mot EU:s högkvarter hittas operatören Axel Hägerstedt medvetslös i de rykande ruinerna. Angreppet kopplas till oroligheterna i de spanska territorierna på Nordafrikas kust där islamister försöker ta makten.

Axel blir sjukskriven och dövar sina traumatiska minnen med hasardspel. Frustrationen över att vara åskådare när jakten på attentatsmännen tas upp och EU griper in militärt i de spanska enklaverna sänker honom djupare ner i spelberoendet. Media spekulerar i att säkerhetstjänsten iscensatt attentatet och Axels agerande hamnar under lupp. Han får en ny chans med uppdraget att uppsöka motståndsrörelsen i Melilla, dit också spåren efter attentatsmännen pekar.

Där kyrkklockorna tystnat är andra boken i en trilogi och uppföljaren till Skymning över Europa som nominerades till Europeiska bokpriset. Teman som islamistisk radikalisering och terrorism skildras sällan i den svenska litteraturen, fastän de är högaktuella ämnen i nyhetsrapporteringen och den politiska debatten.

Författaren är reservofficer med erfarenhet från underrättelsetjänsten och de europeiska institutionerna och beskriver såväl gatustrider som det politiska spelet med skrämmande trovärdighet.

Om författaren: Alexander Koistinen, född 1969, är reservofficer med internationell tjänstgöring på Balkan och i Västafrika i bagaget. Han har också civilingenjörsexamen från KTH. Tankarna på att skriva har funnits ända sedan värnplikten vid Försvarets Tolkskola då han läste Operation Garbo och Jan Guillous böcker om Hamilton. Han kände att det saknades något inom den svenska spänningslitteraturen och ambitionen blev att skriva böcker som inte väjde för kontroversiella frågeställningar och som kunde bidra till den ständiga debatten kring säkerhetspolitik, försvar och Europas framtid.

Alexander är uppvuxen i Danderyd, bor nu i Belgien med fru och två barn och driver egen firma som datakonsult.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se