ANNONS

Bokrecension: Clifford av Norman Bridwell

Clifford är en stor, röd hund, som älskats av flera generationer läsare.

En del är stora, andra är små. Hunden Clifford är gigantisk och väldigt, väldigt röd. Fint och försiktigt berättat av Norman Bridwell, som både skrivit och illustrerat den här pärlan för de minsta läsarna.

Titel: Clifford – den stora röda hunden
Författare: Norman Bridwell
Förlag: Modernista

Ett av alla områden som man tycks bära med sig i livet är barndomens förälskelser. Saker som var magiska i det tidiga livets värld förlorar inte alltid sitt skimmer, ens när vi kan betrakta dem från ett vuxet perspektiv. Till det trolska hör då förstås alla dessa böcker vi läste som små. 

Vi minns känslan när vi bläddrade i dem, kanske också dofter som fanns på platsen runt oss och ibland också en människa som förknippades med läsningen. Själv hade jag en liten fyrkantig tunn sak som handlade om en gammal man som bodde vid havet. En Pixie, kanske? Under en sällsynt grym magsjuka som femåring gick den om intet och var borta för alltid. Sedan dess har jag letat efter den i varenda boklåda jag passerar. 

ANNONS

När jag nu ska läsa med mina egna barn är det i stort andra böcker jag lägger fram på hyllan. Nya, fantastiska underverk, av nutida svenska författare. Malte, tre år, älskar till exempel Stina Wirsén, och böckerna om Vem. Och så klart, han avgudar Bajsboken, hela serien som finns på andra ämnen. Om och om igen. 

Till det senaste hör Clifford – den stora röda hunden. Så vackert det är när en författare kan få existera i så många generationer. Det var många år sedan Norman Bridwell skrev och illustrerade Clifford, som släpptes första gången 1963. Boken har både filmats och blivit spel sedan dess. Nu ger Modernista ut den som bok igen, och den där klumpedunsen till hund får förgylla tillvaron för ännu en generation små läsare. Små bläddrare

Stora bilder, en text som slingrar sig utanför illustrationerna, kompletterar bara knappordigt vad som sker. För inte är det lätt för hunden Clifford, som är så stor och ofta ställer till det lite för sig när han ska gräva, jaga pinnar, äta, leka. Eller åka ut i skogen.

Det är som sagt en pärla för de minsta läsarna, som får lyfta på ett par stenar här och var när de möter den här så annorlunda hunden, som blir älskad ändå. Relationen stort och smått vänds och vrids på, och när andra hundar jagar brevbäraren jagar Clifford bilar, som han utan problem kan nafsa åt sig i munnen och springa i väg med. Han är ju så stor! Superstor. 

ANNONS

Som en parentes, outtalat: Det är okej att vara annorlunda, du är ändå fin och bra.

Och för det mesta är det fantastiskt att ha en sådan stor hund till kompis. Om man ska campa, till exempel, kan öronen vara perfekta som vindskydd.

Det är underhållande och finurligt, för de minsta, och Malte tre år konstaterar redan tredje läsningen att: ”Pappa, hunden är jättestor. Jag tycker jättemycket om hunden. Han heter Clifford.”

Bättre betyg än så kan man väl inte få, tänker jag. Jättemycket, är ju till och med snäppet bättre än mycket, och där ligger det mesta som han gillar. 

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Boksidorna är fyllda av Bridwells fina hantverk och texter osar av kärlek till det han skapat. Något som är enkelt, men ändå så fint och varmhjärtat. Liten litteratur som på sitt sätt är stor litteratur.

Malte tillägger: ”Hunden är jätteröd. Jag gillar jätteröd.”

Clifford den stora röda hunden

Clifford den stora röda hunden

  • Förlag: Modernista
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-02-06
  • ISBN: 9789177817024

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL