Bokrecension: Clifford av Norman Bridwell

Clifford är en stor, röd hund, som älskats av flera generationer läsare.

En del är stora, andra är små. Hunden Clifford är gigantisk och väldigt, väldigt röd. Fint och försiktigt berättat av Norman Bridwell, som både skrivit och illustrerat den här pärlan för de minsta läsarna.

Titel: Clifford – den stora röda hunden
Författare: Norman Bridwell
Förlag: Modernista

Ett av alla områden som man tycks bära med sig i livet är barndomens förälskelser. Saker som var magiska i det tidiga livets värld förlorar inte alltid sitt skimmer, ens när vi kan betrakta dem från ett vuxet perspektiv. Till det trolska hör då förstås alla dessa böcker vi läste som små. 

Vi minns känslan när vi bläddrade i dem, kanske också dofter som fanns på platsen runt oss och ibland också en människa som förknippades med läsningen. Själv hade jag en liten fyrkantig tunn sak som handlade om en gammal man som bodde vid havet. En Pixie, kanske? Under en sällsynt grym magsjuka som femåring gick den om intet och var borta för alltid. Sedan dess har jag letat efter den i varenda boklåda jag passerar. 

När jag nu ska läsa med mina egna barn är det i stort andra böcker jag lägger fram på hyllan. Nya, fantastiska underverk, av nutida svenska författare. Malte, tre år, älskar till exempel Stina Wirsén, och böckerna om Vem. Och så klart, han avgudar Bajsboken, hela serien som finns på andra ämnen. Om och om igen. 

Till det senaste hör Clifford – den stora röda hunden. Så vackert det är när en författare kan få existera i så många generationer. Det var många år sedan Norman Bridwell skrev och illustrerade Clifford, som släpptes första gången 1963. Boken har både filmats och blivit spel sedan dess. Nu ger Modernista ut den som bok igen, och den där klumpedunsen till hund får förgylla tillvaron för ännu en generation små läsare. Små bläddrare

Stora bilder, en text som slingrar sig utanför illustrationerna, kompletterar bara knappordigt vad som sker. För inte är det lätt för hunden Clifford, som är så stor och ofta ställer till det lite för sig när han ska gräva, jaga pinnar, äta, leka. Eller åka ut i skogen.

Det är som sagt en pärla för de minsta läsarna, som får lyfta på ett par stenar här och var när de möter den här så annorlunda hunden, som blir älskad ändå. Relationen stort och smått vänds och vrids på, och när andra hundar jagar brevbäraren jagar Clifford bilar, som han utan problem kan nafsa åt sig i munnen och springa i väg med. Han är ju så stor! Superstor. 

Som en parentes, outtalat: Det är okej att vara annorlunda, du är ändå fin och bra.

99 % av materialet på Boktugg är gratis att läsa. Om du är en regelbunden läsare får du gärna stötta oss genom att
✔️ bli betalande prenumererant
✔️ bli sponsor
✔️ swisha ett bidrag
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt gratis nyhetsbrev?

Och för det mesta är det fantastiskt att ha en sådan stor hund till kompis. Om man ska campa, till exempel, kan öronen vara perfekta som vindskydd.

Det är underhållande och finurligt, för de minsta, och Malte tre år konstaterar redan tredje läsningen att: ”Pappa, hunden är jättestor. Jag tycker jättemycket om hunden. Han heter Clifford.”

Bättre betyg än så kan man väl inte få, tänker jag. Jättemycket, är ju till och med snäppet bättre än mycket, och där ligger det mesta som han gillar. 

Boksidorna är fyllda av Bridwells fina hantverk och texter osar av kärlek till det han skapat. Något som är enkelt, men ändå så fint och varmhjärtat. Liten litteratur som på sitt sätt är stor litteratur.

Malte tillägger: ”Hunden är jätteröd. Jag gillar jätteröd.”

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.