Denna artikel sponsras av författare/förlag

Jesper Ersgård håller läsarna på spänn i ljudboksserien 1986

Jesper Ersgård. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Tänk om tidsresor blir verklighet? Detta utforskar Jesper Ersgård i Storytel Original-serien 1986 vars andra säsong har premiär i juni.

Författaren Jesper Ersgård skrev succéserien Svart stjärna tillsammans med sin bror Joakim för Storytel. Nu är han tillbaka med ännu en populär ljudserie, även den inläst av Stefan Sauk. Men det är inte säkert att han hade provat skriva för ljud om han inte fått frågan av en förläggare på Storytel som gillade stilen i hans tidigare böcker Ut kom vargarna och I skuggan av de döda. Och det har visat sig att hans böcker gör sig ypperligt i ljudform.

– Mitt sätt att skriva verkar passa för ljudbok, jag tror det beror på min bakgrund att skriva filmmanus. Mina böcker består nästan bara av scener, precis som i en film, vilket gör att de nog upplevs som snabba och handlingsdrivna, säger Jesper.

Han berättar att det är en alldeles speciell upplevelse att lyssna på sina egna ljudböcker.

– Det blir något helt annorlunda, och bättre! Boken får ett nytt perspektiv, den får liv på ett helt annat sätt, särskilt med en fantastisk uppläsare som Stefan Sauk. Ibland glömmer jag nästan bort att det är en bok som jag själv har skrivit.

1986 är en ljudboksserie utgiven av Storytel Original, och skulle kunna beskrivas som en science fiction-thriller. I första säsongen, som även är utgiven som pocket, hamnar en person från 1986 i 2017 och blir av naturliga skäl chockad av vad han får uppleva där.

– Att skriva 1986 är det roligaste jag har gjort. Svart stjärna var en galen historia, och eftersom den gick så bra så vågar jag nu ta fram min riktigt galna historia, säger Jesper.

Det är en berättelse han har drömt om att skriva i hela sitt liv. Tidsresor har alltid intresserat honom, och han har samlat på böcker och filmer med det temat.

– Historien om tidsresor i 1986 är förstås påhittad men bygger på faktiska teorier från alla möjliga håll, från Einstein till Stephen Hawking via Max Tegmark och Harari. Jag vill att min berättelse ska vara teoretiskt underbyggd, hur omöjlig och fantastisk än är. Läsare ska få en känsla av att detta faktiskt kan hända.

Och tidsresor ligger i tiden just nu, har Jesper konstaterat på sistone.

– Det dyker upp tidsresehistorier överallt, filmstreamingtjänsterna drunknar i dem. Det finns en oro inför framtiden och mycket missnöje och uppgivenhet, så man vill söka sig bort härifrån, säger han.

Vad tror du själv om tidsresor, kommer det att bli möjligt någon gång?
– Hawking utesluter inte att vi kan förflytta oss bakåt i tiden, vilket förvånade mig. Framåt i tiden är i princip möjligt enligt Einsteins relativitetsteori. Jag är väl ganska skeptisk, men jag hoppas och önskar att det kommer hända. Det är fantastiskt spännande!

Titeln 1986 liknar George Orwells 1984, men detta var något som Jesper tänkte på först i efterhand. Ett sammanträffande helt enkelt. Eller?

– Det är många som tror att det är en sorts uppföljare till 1984. Och på sätt och vis är det ju det, min bok handlar mycket om framtiden utifrån det tekniksamhälle vi har byggt upp. Även om min vision inte ser ut som Orwells så är det en frågeställning om vart vi är på väg. Så ja, min serie skulle kunna tolkas som ett svar på Orwell, säger Jesper.

Den andra säsongen av 1986 har premiär på Storytel den 19 juni 2019, och det blir Jespers tionde bok. Passande nog är det även i år 10 år sedan han debuterade som författare.

– Jag debuterade ganska sent och känner att jag inte har så många år på mig. Det är bäst att skriva alla historier som man vill berätta medan man kan. Och nu när jag väl har satt igång går det inte att stoppa!

Jesper har ganska vild fantasi och har vuxit upp i en familj där alla på ett eller annat sätt jobbar med film, tv och annat skapande. Pappa Håkan var tv-regissör och gjorde bland annat ”Hedebyborna” på 70-talet, storebröderna Joakim och Patrik gör film och slog igenom med ”Besökarna” 1988 och lillebror Pontus är konstnär och designar filmaffischer och bokomslag.

– Under hela min uppväxt har gränsen mellan verklighet och fiktion varit väldigt flytande. Jag var till exempel upp till sju års ålder övertygad om att jag upplevt andra världskriget. Riktigt så gammal är jag inte …

Gemensamt för alla hans böcker är att de är spänningsdrivna och han strävar alltid efter att läsaren ska få en hisnande tänk om-känsla. Överraskningsmoment och oväntade vändningar är andra viktiga ingredienser, särskilt i en ljudboksserie som 1986.

– Jag jobbar efter ”kallt kaffe-teorin”. Mitt mål är att boken ska vara så spännande att du glömmer bort att dricka kaffet du just hällt upp, säger Jesper.

Om författaren

Jesper Ersgård bor i Stockholm med sin fru och två barn. Med en bakgrund inom film och skolvärlden debuterade han år 2009 med Ut kom vargarna. Sedan dess har han skrivit ytterligare nio böcker inom olika genrer: deckare, fackböcker, science fiction och thrillers.

Om boken

28 februari 1986. En gammal man påträffas iklädd morgonrock och tofflor i snöyra på Östermalmstorg i Stockholm. Han pratar osammanhängande om att han är i fel kropp i fel tid och varnar sedan för att Olof Palme kommer att bli mördad. Några timmar senare skjuts Sveriges statsminister till döds på Sveavägen i Stockholm.

Polisen förstår inte hur den gamle mannen kunde känna till mordplanerna, och han vägrar att säga något innan han fått tala med en viss Elias Werner. Polisen lyckas få tag i affärsjuristen Elias Werner som häpen och förundrad följer med till polisstationen. Han är mitt i en uppslitande skilsmässa och har ingen aning om varför den gamle okände mannen vill tala med just honom.

Vad Elias inte anar är att detta är början på ett otroligt äventyr. Mot sin vilja kommer han att transporteras framåt i tiden till år 2017. Elias från 1986 måste göra allt för att ta sig tillbaka till sin egen tid. Det blir en brutal jakt på det förflutna i en främmande framtid. Elias inser att inget i hans liv är vad det ser ut att vara. Bit för bit avslöjas den chockartade sanningen om honom själv.

Jesper Ersgård har tidigare skrivit filmmanus i USA, bland annat till Hyresgästen och Rancid. 2009 debuterade han som romanförfattare med thrillern Ut kom vargarna. Sedan dess har han bland annat skrivit ljudbokssuccén Svart stjärna, tillsammans med Joakim Ersgård, för Storytel Original.

Några läsarreaktioner:
”Kanonbra! Jag sträckläste och fick en halvt sömnlös natt.”
”Denna bok är helt fantastisk!”
”Älskade den!”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se