Denna artikel sponsras av författare/förlag

Mikaela Lagensjö debuterar med en dubbeldeckare

Mikaela Lagensjö debuterar med en deckare. Foto: Privat

Två historier i en. 23-åriga Mikaela Lagensjös debutdeckare Casanovamördaren berättar om en seriemördare i nutid som kommer gå fri om inte dåtidens dunkla historia tillåts flyta upp till ytan.

I en och samma stad dräps människor av olika kön, ursprung, ålder och storlek en efter en och deras enda gemensamma nämnare är en röd blomma som lämnas vid sidan av deras lik. En före detta polis med posttraumatiskt stressyndrom ombeds komma tillbaka till tjänsten för att jaga den tillsynes slumpmässigt agerande mördaren och historien tätnar allt mer när han måste konfronteras med ett gammalt fall för att lösa det nya. Casanovamördaren är 23-åriga Mikaela Lagensjös första utgivna bok – en pusseldeckare där två historier sakta vävs samman.

Att det var en deckare som blev Mikaelas utgivningsdebut var inte helt solklart på förhand. Hon beskriver skrivandet som ett behov lika stort som att andas och de senaste åtta åren har hon på ren lust och känsla skrivit många böcker i varierande genrer som hon valt att inte ge ut. Men med Casanovamördaren var något annorlunda:

— När jag läste igenom manuset fick jag en känsla av det var helt rätt att ge ut, säger Mikaela. Jag har skrivit mycket fantasy innan och genrehoppet till deckare var en utmaning åt mig själv som jag ville anta. Att skriva Casanovamördaren blev en stor kontrast för mig jämfört med vad jag var van vid.

Hon förklarar:

— En fantasyhistoria kan vara gränslöst fantasifull medan deckaren kräver det verklighetstrogna och mycket faktakoll. I Sverige är deckare väldigt inne och jag tror att många av deckarläsarna har förväntningar på vad de vill läsa och hur historien ska vara uppbyggd. Det gjorde att jag fick vara extra noga med beskrivningar av skeenden så att de inte känns påhittade.

Det stora intresset för mord, mysterier och kriminalare hos många svenska läsare var en av anledningarna till att Mikaela valde just att ge ut en deckare som första bok fastän hon egentligen har mer erfarenhet av andra genrer. När hon till slut gjorde slag i saken efter att ha stoppat så många manus i byrålådan, ville hon öka sina chanser att få många läsare. Det krävde mod att ge sig in på marknaden med en deckare med tanke på hur många sådana böcker som kommer ut varje år – det är lätt att tänka sig konkurrensen som mördande i sig. Men Mikaela ser det ur ett annat perspektiv: Visst hyser deckarsegmentet många böcker men det är samtidigt där många av läsarna finns.

— Jag vill nå ut till läsarna och tror det är lättare med en deckare även om det redan finns massor av sådana böcker, säger Mikaela och fortsätter:

— Genom åren har jag läst många deckare men jag fastnar alltid för böcker som får mig att känna som att jag är där i verkligheten och det var vad jag ville förmedla med den här boken. Jag har gjort Casanovamördaren till något unikt genom att låta två parallella storys vävas samman på ett speciellt sätt och jag har inte läst många böcker tidigare som är uppbyggda på det sättet.

Casanova mördaren

Casanova mördaren

  • Förlag: Primum förlag AB
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-04-03
  • ISBN: 9789198535907

Bokens huvudkaraktär, polisen Andrew, slutade som kriminalare efter ett trauma kopplat till ett fall han utredde och har landat i lugnet utanför brottsutredningar och kriminalitet. Han har inga planer på att återvända till polisyrket förrän den dagen en vacker kvinna kommer och ber honom delta i sökandet efter en seriemördare. Andrew faller, med mycket tvekan, till föga och går med på komma tillbaka. Men ju längre in han kommer i utredningen, desto mer måste han nysta i det gamla fall som fick honom att sluta som polis – tills han inser att en del av nutidens lösning ligger i dåtidens historia.

— Jag har lätt för att väva ihop många idéer till en och det föll sig helt naturligt att låta storyn i Casanovamördaren utveckla sig som den gjorde, säger Mikaela som sällan har historien klar för sig på förhand när hon börjar skriva. Jag ville att Andrew skulle ha hoppat av polisyrket av en stark anledning och behöva gå tillbaka till dåtiden för att kunna lösa det nya fallet. På så vis får läsaren veta mer om det gamla fallet medan han utreder det nya.

Hon beskriver storyn som ovanlig men menar att boken samtidigt är okontroversiell och lättsmält – den kommer att vara utmärkt för lata semesterdagar när man behöver läsa något kyligt och vinterinspirerat.

— Den är enkel och man behöver inte koncentrera sig så mycket, om man inte vill, säger Mikaela. För tack vare det annorlunda upplägget kan man sitta länge och försöka lista ut vem mördaren är om man känner för det. Vill man så går det men man måste inte – man kommer att ha behållningen av boken ändå.

I framtiden är Mikaelas plan att låta läsarna möta Andrew i fler böcker. Hon vill göra en serie och Casanovamördaren är bara den första boken i en rad av tilltänkta uppföljare.

— Jag började på Casanovamördaren i augusti 2018 och själva manuset var klart tre månader senare, säger Mikaela. Mitt mål med boken är att den ska lämna ett avtryck så att folk kommer ihåg den. Del två är planerad till vintern eller möjligtvis nästa år. Jag har ofta flera skrivprojekt på gång samtidigt som befinner sig i olika stadier, och växlar mellan dem efter vad jag känner för. Men jag skriver snabbt när jag är igång så det behöver inte dröja så länge innan nästa bok är klar.

Om författaren:

Mikaela Lagensjö är 23 år gammal och bosatt i Kalmar. Sedan hon var liten har hon älskat att skriva och hon har både gått skrivarkurser och skapat flera färdiga manus inom främst fantasy. Casanovamördaren är Mikaelas första roman som ges ut för en större publik.

Köp boken:

Casanova mördaren

Casanova mördaren
Författare
Medverkande
Förlag Primum förlag AB
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor180
Vikt152 gr
Utgiven2019-04-03
SABHc
ISBN 9789198535907
Sex mord gäckar en stad. Alla utförda på olika vis. Det enda som knyter dem samman är en röd ros som lämnas vid varje kropp. Andrew är ganska tillfreds med sitt liv. Han är inte polis längre, det livet förstörde honom nu är han lärare i kriminologi. En dag är det en frågvis student i klassen och hans värld kastas omkull. Inte bara är hon den vackraste kvinnan han har sett. Hon är dessutom polis och vill att han ska komma tillbaka och hjälpa dem fånga den mystiska Casanovamördaren.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se