Denna artikel sponsras av författare/förlag

Crister Mattssons Sigtunadeckare utspelar sig bakom verklighetens politiska kulisser

Crister Mattsson Foto: Privat

När verkligheten får spegla sig i fiktionen visar sig politiska skandaler och människors verkliga drivkraft i Det oväntade i Sigtuna, en spänningsroman av Crister Mattsson.

Vad döljer sig under en liten stads okrusade yta? Hur går det egentligen till när kommunpolitikerna fattar sina beslut och hur förändras samhället när det går från klassiskt folkhem till modern digitalisering? Kring de frågorna kretsar Det oväntade i Sigtuna, en samtida spänningsroman skriven av författaren Crister Mattsson. Med romanen som en spegel till verkligheten berättar han en fiktiv deckarhistoria där mycket av innehållet har sitt ursprung i hans egna självupplevda händelser från just Sigtuna.

Själv kom Crister till Sigtuna för 20 år sedan eftersom han reste mycket i sin tjänst på uppdrag av EU-kommissionen och ville bo närmare Arlanda. Då, vid millennieskiftet, betraktade han staden med en utomståendes blick och fick syn på den nya platsens många små guldkorn. För att underlätta för bekanta som kom och hälsade på, gjorde han en karta över dessa stadens mest sevärda ställen.

— När man flyttar till en ny plats får man en massa besök som ska spana in den nya hemvisten, säger Crister. Så när jag kom till Sigtuna tog jag reda på historisk fakta, gjorde en karta och eftersom jag tycker om att fotografera passade jag också på att ta bilder på olika platser. Men det var först när någon av mina besökare sa: ”Du har ju en hel guidebok här” som jag insåg att jag faktiskt hade det.

Guideboken En vägvisare i Sigtuna gavs första vändan ut på ett förlag och sedan fortsatte Crister själv med en uppdaterad version. Han visste det inte då, men guideboken skulle komma att bli en parallell till den roman han senare skulle skriva. De platser som presenteras i guideboken finns också med i romanen och den nyfikna läsaren kan gå runt i Sigtuna och se dem med egna ögon.

Det oväntade i Sigtuna är baserad på verkligheten och 80 procent av alla händelser i den har hänt på riktigt, säger Crister. Den är en beskrivning av hur livet här har utvecklat sig fram till det digitala samhälle vi lever i nu, men den beskriver också hur politiken i en liten stad går till och ger en inblick bakom kulisserna. Staden som sådan spelar en viktig roll i boken, exempelvis ändrade jag i sista sekund slutet när det 300 år gamla klocktornet på riktigt brann ner så att det även gjorde det i berättelsen.

Crister har själv suttit med i Sigtuna kommunfullmäktige i tre år. Sedan hade han sett nog av hur det gick till där så han hoppade av och tog istället till pennan som vapen. I Det oväntade i Sigtuna lyfter Crister på locket och blottar skandaler som har utspelat sig vid den politiska makten i Sigtuna och naven i historien är de upplevelser han själv har varit med om:

— Upprinnelsen till romanen var tanken på att det inte är många från allmänheten som vet hur det går till bland kommunpolitikerna och det var något som jag ville sätta ljus på, säger Crister och fortsätter:

— Jag ville öka kunskapen om hur lättvindigt somliga beslut tas och vad det är som driver majoriteten av kommunpolitiker. Jag hoppas att de som läser det ska reflektera över vad det står och bli medvetna om det de inte visste.

Bitter är han inte, men ett visst mått av irritation ligger bakom hans eget engagemang för sitt historiestoff. För enligt Crister handlar kommunpolitikernas intresse i stor utsträckning mer om att se om sitt eget hus än att arbeta för en politisk ideologi och folket.

— Det låter kanske hårt men de flesta kommunpolitiker är arbetslösa, pensionärer eller egenföretagare som behöver en extra inkomst, säger Crister. Det är lätt att bli en engagerad politiker och många lägger ner mycket av sin fritid men majoriteten av dem jag träffat drivs av arvodet de själva får.

Det oväntade i Sigtuna

Det oväntade i Sigtuna

  • Förlag: Type and Tell
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-01-08
  • ISBN: 9789176835364

Huvudpersonen i Det oväntade i Sigtuna är en pensionär som precis som Crister flyttar till Sigtuna. Men till skillnad från Crister blir han ganska omgående vittne till ett mord. Medan han börjar forska i vad som ligger bakom mordet tas läsaren med på en resa in bakom politikens stängda dörrar samtidigt som boken också beskriver den digitala utvecklingens påverkan på staden.

En del saker i romanen är helt påhittade – som mordet till exempel – men de bärande fundamenten är svidande verkliga, berättar Crister. Men han poängterar att han försökt beskriva skeendet helt neutralt utan att själv ta ställning:

— Jag berättar hur en liten stad har utvecklats och förändrats till att bli en stad i världen, säger Crister. I det väver jag in min egen yrkesgärning och skriver om hur det digitala kommer att förändra samhället. Sverige ligger idag långt fram i den utvecklingen – på gott och på ont. I slutänden kommer all information vara digitaliserad och det skapar en sårbarhet som gör att en hel stad kan slås ut på fem minuter.

Ambitionen med boken var från början att vara en ventil där Crister kunde skriva av sig om sina upplevelser och tankar men den blev till sist något mer:

— Det är en sann beskrivning av vad jag var med om, säger Crister. Många människor lägger ner massor av sin fritid på politiken och det är behjärtansvärt men likväl är många karriärister som lika gärna skulle kunna driva ett företag. Men jag särbehandlar ingen i boken – alla är lika bra eller dåliga.

Det är av intresse för ett litet samhälles utveckling som Crister skrivit Det oväntade i Sigtuna och han håller mycket av sin stad. Här finner han det lugn och den skrivro som många andra författare före honom också hittat här. Förutom guideboken om Sigtuna och deckaren har Crister skrivit ytterligare en guidebok, En vägvisare på Ängsö, om ett naturreservat i Mälaren där Crister har ett torp.

I tankarna har han nuddat vid en uppföljare till deckaren men innan dess blir det en guidebok till det gamla Sverige:

— Jag vill ge utländska turister något som kan stilla deras undran om vad man ska titta på om man kommer till Sverige, säger Crister. Min plan är att börja skriva på den till hösten men den kommer att kräva mycket research, så det ska jag göra i sommar.

Om författaren:

Crister Mattsson har under många år varit yrkesverksam inom frågor som rör digital infrastruktur och arbetat vid ett forskningsinstitut med fokus på samhälle och bredband. Han har arbetat på uppdrag av bland annat EU-kommissionen och skrivit flera böcker om ämnet. Det oväntade i Sigtuna är Cristers debutroman.

Det oväntade i Sigtuna

Det oväntade i Sigtuna
Författare
Förlag Type and Tell
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor171
Vikt259 gr
Utgiven2019-01-08
SABHc
ISBN 9789176835364
Det oväntade i Sigtuna är en berättelse om livet och politiken i en liten stad samt förändringarna i samhället från det socialdemokratiska folkhemmet till ett digital samhälle. Berättaren är en nybliven pensionär som flyttar till Sigtuna och blir vittne till ett mord. Det ger honom ett uppdrag och sökandet efter ledtrådar blir till möten med människor i staden och slutar med att klockstapeln brinner. Christer Mattsson har under många år ha varit verksam på ett forskningsinstitut med frågor om Bredband och Samhälle. Christer har också varit engagerad inom lokalpolitiken i Sigtuna. Det oväntade i Sigtuna är Cristers första roman och som nu ges ut i en ny uppdaterade upplaga.

En vägvisare på Ängsö

En vägvisare på Ängsö
Författare
Förlag Type and Tell
GenreGeografi och resor
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor59
Vikt97 gr
Utgiven2019-04-18
SABNcaez Ängsö
ISBN 9789176837115
Ängsö naturreservat ligger vid Mälaren, ett par mil från Västerås mellan Enköping och Strängnäs cirka en timmes resa från Stockholm. Här finns en unik plats för upplevelser i natur och miljö. Ett småbrutet landskap med bevarade åkerholmar skapar ett rikt djur- och naturliv. Den här guiden är din vägvisare till hur Sverige såg ut förr, ett kulturlandskap och en spännande upplevelse. På Ängsö kan du tillbringa många stunder och få många olika upplevelser. Som Olof Dahlin skrev - Ängsö har tusende nöjen. Denna guidebok ger dig tips på lättillgängliga upplevelser i natur och miljö Det finns också många vandringsleder och goda cykelvägar runt hela ön. Författaren Crister Mattsson ger i denna guidebok sina tips på sevärdheter du själv kan få besöka och uppleva på Ängsö.

En vägvisare i Sigtuna

En vägvisare i Sigtuna
Författare
Förlag Type & Tell
GenreGeografi och resor
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor71
Vikt117 gr
Utgiven2018-09-24
SABNcabz Sigtuna
ISBN 9789176833551
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Sigtuna har många intressanta sevärdheter, den lilla staden vid Mälaren är en plats där tiden verkat stå still. Sigtuna har haft flera epoker som har präglat staden och lämnat minnesmärken efter sig. Det är lätt att hitta intressanta platser i Sigtuna. Staden är inte så stor, så du kan gå runt hela staden på 10 minuter, men du kan också tillbringa många timmar eller flera dagar här, beroende på hur mycket du vill se. I den omarbetade upplagan av En vägvisare i Sigtuna har jag valt ut de mest kända sevärdheterna i Sigtuna och några platser som jag tycker är särskilt intressanta. Du kan promenera överallt i Sigtuna och det finns på många ställen skyltar som visar hur just den här platsen såg ut för mer än 1000 år sedan. Närheten till Stockholm och till Arlanda har gjort Sigtuna till ett populärt utflyktsmål. Småskaligheten, den säregna miljön och de historiska minnena bildar en intressant och sevärd besökplats.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter, främst relaterade till böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra alternativ för annonsering

sales@boktugg.se