Söndagstuggare: Eva Swedenmark och Annica Wennström om ett långt samarbete

Eva Swedenmark och Annica Wennström. Foto: Pressbild Lind & Co

Eva Swedenmark och Annica Wennström har skrivit böcker ihop i 26 år. De berättar om sitt samarbete och varför de skvallrar så mycket om sina karaktärer.

Text: Eva Swedenmark och Annica Wennström

Sedan förra århundradet har vi skrivit ihop (det är sant, vi ljuger inte), det har blivit romaner som fört oss till Sundsvall, Paris, Östersund, Korsika, Stockholm och massa andra ställen. Ibland i text, ibland i själva skrivandet. Vi har suttit på balkonger, i slott, sunkiga hotellrum eller hos oss själva och klivit in i gemensamma världar.

Hur började det? Vi upptäckte att vi hade en gemensam dröm. Så där och då, på Bokmässan 1993, bestämde vi oss för att drömmen skulle bli verklighet.

Vi startade med pseudonymen Emma Vall (tillsammans med Maria Herngren). Skrev 16 böcker tillsammans, och började samtidigt undersöka våra egna litterära världar. Men fortsatte skriva ihop. Vi två har skrivit sex böcker tillsammans. Där vår bärserie (snart) består av fem titlar.

När vi håller på med egna projekt längtar vi efter varandra, att modellera fram nya äventyr och lära känna människorna som ska bära dem.

Att skriva tillsammans är inte alla förunnat. Det är inte lätt, om någon skulle få för sig att tro det, tvärt om handlar det om att vara både respektfull, ifrågasättande och dessutom kunna skratta tillsammans. Förutom detta handlar det om, i alla fall för oss, att vara så kreativa att oavsett vad vi upplever olika, så ska det bli en gemensam upplevelse.

Vi brukar tänka på det som en film. (Eva med lyckligt slut, Annica med svårmod).

För att nå dit skvallrar vi. Om ingen av er försökt sig på det när ni ska skriva om relationer är det ett bra tips. Vi pratar om alla våra personer som vore de våra vänner eller fiender, våra förtrogna eller släktingar men aldrig en ytlig bekantskap. Och alla är på riktigt.

Vi älskar dem.

Att jobba tillsammans ger utrymme för dubbla erfarenheter, roliga överraskningar, tjuriga ifrågasättanden och kanske det viktigaste av allt: att gemensamt gå in i en värld som vi vill stanna kvar i och undersöka. Och vi är så oändligt tacksamma för alla som läser oss. På så vis har vi en gemensam erfarenhet och tillsammans platser att färdas till.

Förhoppningsvis ses vi i en imaginär värld eller någonstans ute i verkligheten. Eva gillar Korsika, Annica försöker övertala henne att åka till Cornwall. Antagligen blir det Grekland. Nä, det blir nog Jämtland och Åre.

Oavsett leker vi oss fram på fullt allvar.

Om Eva:
Född i Sundsvall, Journalist. Numera författare på heltid. Bor i Stockholm och på somrarna på en liten ö med barn och barnbarn där också Annica har hus. Evas senaste böcker: Om ni inte börjar leva gör jag slut, Se upp med vad du önskar, Bortom all genans, Paris Passion och ljudböckerna Själen har inga rynkor, Kärlek har ingen ålder, Passionen har inga gränser, Livet har inget bäst före.

Om Annica:
Kringflyttande nomad men född i Ö-vik. Författare och skrivpedagog. Är gärna på ön med Eva på somrarna, men bor i Solna och längtar alltid till vidderna i Sápmi. Annicas senaste böcker: Lappskatteland, Svart kvark, Bänkad och Offside.

Tillsammans aktuella med den femte boken i Bärserien, Hjortron och hjärtan. (De tidigare är Smultron och svek, Vinbär och vemod, Hallon och hat, Lingon och lust. Och kokboken Kärlek och käk). Spänningsromanen Det hemliga rummet utkom 2018.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL