fbpx

Röstningen till Årets Bok har öppnat – här är de nominerade

De 12 nominerade böckerna.

För fjärde året i rad låter Bonniers Bokklubbar läsarna heja fram Årets Bok med start idag. I år finns bland andra Christoffer Carlsson, Jonas Gardell och Stina Jackson bland de nominerade.

Idag öppnar Bonniers Bokklubbar omröstningen till Årets Bok – tävlingen där läsarna själva röstar fram sin favorit bland 12 namngivna titlar. Förra året vann deckaren 1793 och författaren Niklas Natt och Dag tog emot prissumman om 30 000 kronor på Bokmässan i Göteborg.

Konceptet Årets Bok såg dagens ljus för fyra år sedan och eftersom det visat sig fungera bra så kommer tävlingen i stort sett fortsätta likadant som tidigare även i år. Nytt är dock att röstningen kommer underlättas genom att läsarna kan rösta direkt via sociala medier som Facebook och Instagram.

ANNONS

De 12 nominerade böckerna 2019 är, precis som föregående år, noga utvalda efter ett antal givna kriterier av Bonniers Bokklubbars redaktörer:

— Förutom att boken ska vara utgiven på svenska under 1 maj 2018–30 april 2019 så ska det vara en väl berättad historia – sett till både handling, karaktärer och miljöer, berättar Petra Nuhma, marketing- & PR-specialist för Bonniers Bokklubbar. Den ska självklart vara bra skriven och den ska tilltala en bred läsekrets. Eftersom detta ska vara Årets Bok är det också viktigt för oss att få en bra spridning bland de nominerade sett till genre och variation vad gäller översatt och svensk litteratur.

Röstningen pågår fram till den 25 augusti i år och det går att rösta en gång om dagen under hela röstningsperioden. Vinnaren tilldelas förutom ära och prissumma en specialdesignad statyett av Torstensson Art & Design.

De nominerade till Årets Bok 2019 är:

De dubbelt så bra, Bengt Ohlsson (Albert Bonniers förlag)
Det som göms i snö, Carin Gerhardsen (Bookmark)
En katts resedagbok, Hiro Arikawa (Nona)
Järtecken, Christoffer Carlsson (Albert Bonniers förlag)
Manhattan Beach, Jennifer Egan (Albert Bonniers förlag)
Mörkret, Ragnar Jónasson (Modernista)
Pachinko, Min Jin Lee (Polaris)
Påfågelsommar, Hannah Richell (Forum)
Silvervägen, Stina Jackson (Albert Bonniers förlag)
Stormvarning, Maria Adolfsson (Wahlström & Widstrand)
Till minne av en villkorslös kärlek, Jonas Gardell (Norstedts)
Vaggvisa, Leila Slimani (Natur & Kultur)

De 12 nominerade böckerna till Årets Bok 2019.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Stäng meny