fbpx

Hederslegionen till omstridde författaren Michel Houellebecq

Författaren Michel Houellebecq. Arkivfoto: Martin Meissner/AP/TT.

Den kontroversielle, bästsäljande författaren Michel Houellebecq har utnämnts till riddare av franska Hederslegionen, Frankrikes högsta och mest ärofyllda utmärkelse.

Han anses vara en nagel i ögat på det franska etablissemanget på grund av sina bittra fördömanden av det moderna Frankrike. Men trots det tog författaren Michel Houellebecq emot utmärkelsen Hederslegionen av just etablissemangets främste representant, president Emmanuel Macron, under en förhållandevis diskret ceremoni tidigare i veckan.

Macron hyllade Houellebecq som ”en romantiker i en materialistisk värld” och framhävde hans romaner som hoppfulla snarare än pessimistiska.

63-årige Houellebecq kallas inte sällan för både fransk litteraturs ”enfant terrible” och landets främste nu levande författare. Privat har han kämpat med depressioner och alkoholism och anses ofta ha bearbetat sina problem genom sina romanfigurer.

ANNONS

Hans förra roman, dystopin Underkastelse från 2015, utspelar sig i ett framtida Frankrike där en islamistisk presidentkandidat vinner valet och inleder en snabb islamisering av det franska samhället. Boken kom ut samma dag som två islamistiska terrorister attackerade satirtidningen Charlie Hebdo och dödade totalt tolv personer, och Houellebecq fick vistas på hemlig ort en tid.

Boken har sålt i nästan en miljon exemplar i Frankrike och provocerat många som anser att den är islamofobisk. Författaren, som tidigare kallat islam för ”den dummaste religionen”, bemötte kritiken med att konstatera att han förmodligen är just islamofobisk.

I uppföljaren Serotonin, som släpptes på franska i början av året, återvänder romanens deprimerade protagonist till sin lantliga hemstad i Normandie där han möter bönder och fabriksarbetare vars liv förstörts av EU:s politik.

Serotonin ges ut på engelska i september och släpps på svenska (i översättning av Sara Gordan) av Albert Bonniers förlag i oktober.

Fakta om Michel Houellebecq

Har skrivit sju romaner varav alla utom den nya Serotonin finns översatta till svenska (den släpps dock på svenska i oktober).
Romandebuterade 1994 med Extension du domaine de la lutte.
Inför utgivningen av romanen Refug i mitten av 2000-talet bytte han förlag mot en rekordstor ”övergångssumma” på 1,3 miljoner euro.
Belönades med Goncourtpriset 2010 för Kartan och landskapet.
Källa: Albert Bonniers förlag
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny