Snezana Lindskog Foto: Privat

Snezana Lindskog gör gratis boktrailers åt andra författare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Vinst behöver inte betyda rena pengar. Ett tillfälle för skapande, nya kunskaper och ett vidgat kontaktnät kan vara nog så betydelsefullt. Så är det för Snezana Lindskog som gör gratis boktrailers åt andra författare. 

Snezana Lindskog är en skapande allkonstnär som både skriver böcker och på flera olika vis arbetar med bild. Hon har gått på lärarhögskolan med huvudämnet Kultur, medier och estetiska uttrycksformer (KME) och har det senaste året gett ut en roman och medverkat i antologier. När hennes bok Av gudarna märkta behövde marknadsföras för två år sedan föddes idén att göra en boktrailer. Efter att ha gjort fem egna små filmer till boken insåg Snezana att detta var något hon kunde göra för att hjälpa andra författare att nå ut. Och det som är extra behjärtansvärt med den här idén är att hon sätter ihop boktrailers åt andra helt gratis, utan ekonomiskt intresse.


ANNONS


— Jag ser det som att jag istället får kontakter, kunskap och lär känna nya människor, säger Snezana. Konkret innebär det att jag nu efter att ha gjort 32 boktrailers börjar märka att människor som jag tidigare stöttat hjälper mig med andra saker jag behöver hjälp med och det är en vinst på ett helt annat plan – ett som är mycket större.

Lusten att skapa finns med Snezana hela tiden. Film är ett av hennes arbetsverktyg och filmklippen hon gör är ett sätt för henne att utveckla sitt eget konstnärliga uttryck.

— Jag har ett stort intresse av att skapa film och det är roligt när det kan komma till nytta för andra, säger Snezana. Inför en ny boktrailer får jag nästan helt fria händer och kan kreera själv. Det har hänt att det i slutändan inte blev som författaren tänkt sig, men då har vi pratat, ändrat, lagt till eller dragit ifrån.

Till en trailer levererar författaren några relevanta bilder och eventuellt en ljudfil med inläst text till Snezana som sedan ägnar allt från några timmar till en hel dag att sätta samman materialet. Ibland lägger hon till lånad gratismusik, animationer och gratisbilder hon hämtar på internet.

ANNONS

— Jag gör detta på min fritid men det är klart, hade jag haft mer tid hade jag gärna provat att själv filma, säger Snezana. Att göra boktrailers är en fritidssyssla men det är också ett sätt för mig att skapa med bilder, utvecklas och sprida mitt arbete i olika kanaler.

Snezana har byggt ett nät av plattformar där filmerna sprids: Youtube, en blogg, Instagram och Facebook. Länkarna mellan plattformarna är viktiga, att filmerna kommer ut i samtliga kanaler tror Snezana är viktigt för att uppnå så god effekt av dem som möjligt.

— De olika kanalerna verkar ihop och ger tillsammans den största spridningen, säger hon. Boktrailers är ett bra sätt att göra reklam för böcker på och förutom mina fyra plattformar delar författarna själva vidare filmerna på ännu fler sidor. Hela det här arbetet är en win-win, ett givande och tagande: Från början fick exempelvis jag själv hjälp av bland andra författaren Christina Gustavsson för att hitta kanaler. Och de digitala forumen är ett sätt att nå fram – man får många likes och jag kan läsa i kommentarerna att människor reagerar positivt. Till exempel kan de skriva ”Åh den boken vill jag läsa” eller ”Den ska jag köpa”.

Så hur tänker du kring framtiden?
— Jag har märkt att det ena ger det andra, så jag tänker inte så mycket utan bara fortsätter och låter saker hända, säger Snezana. Min man är också en skapande person som aktivt skriver mycket och jag har ett väldigt stöd av honom. Nu har jag fem stycken boktrailers på kö och sedan får vi se vad som händer.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Drygt fyrtio nya titlar idag, bland annat ett gäng jultidningsalbum som Hälge album 31 : Varning för vargavinter av Lars Mortimer, Fotbollsstjärnor 2023 och Knasen julalbum : givakt i backen!. På tal om tidning så bröt Offside ny mark när de startade. I boken Klenoder: Våra bästa texter ur Offside av Anders Bengtsson och Johan Orrenius samlas några klassiska fotbollsreportage. Barnboken Små människor, stora drömmar. David Bowie av Maria Isabel Sánchez Vegara attraherar förmodligen föräldrarna (eller far- och morföräldrarna) lika mycket som barnen.

🎂 Födelsedagar: Idag har flera stora författare födelsedag. Frans G. Bengtsson (1894–1954) som bland annat skrev Röde Orm (gavs ut i lättläst form för några år sedan). Ester Ringnér-Lundgren (1907–1993) skrev en mängd barn- och ungdomsböcker (även under pseudonymerna Merri Vik och Kaj Ringnér), som serien om Lotta och böckerna om trollen Kvirre och Hoppsan. Anne Rice (1941–2021) är mest känd för En vampyrs bekännelse som ingår i serien Vampyrkrönikan.

👨‍🍳 Den 4 oktober är Kanelbullens dag, kanske den temadag som firas allra mest i Sverige? Har du ätit en kanelbulle idag? Boktips: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr av Jan Hedh, Lindas lättbakade favoriter : Kakor, bullar och matbröd av Linda Andersson, Bullar, bröd & brunch av Camilla Hamid och Bröd, bullar & kakor : Bagarmästarens bästa recept av Johan Sörberg.🎖️ Nobelpris Författare finns i alla Nobelpriskategorier. 2022 års Nobelpris i fysiologi eller medicin går till den svenske evolutionsgenetikern och biologen Svante Pääbo, ”för hans upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution”. Pääbo har skrivit boken Neandertalmänniskan om sin kartläggning av neandertalmänniskans arvsmassa och jakten på urgammalt DNA.


Uppdateras under dagen …