Snezana Lindskog gör gratis boktrailers åt andra författare

Snezana Lindskog Foto: Privat

Vinst behöver inte betyda rena pengar. Ett tillfälle för skapande, nya kunskaper och ett vidgat kontaktnät kan vara nog så betydelsefullt. Så är det för Snezana Lindskog som gör gratis boktrailers åt andra författare. 

Snezana Lindskog är en skapande allkonstnär som både skriver böcker och på flera olika vis arbetar med bild. Hon har gått på lärarhögskolan med huvudämnet Kultur, medier och estetiska uttrycksformer (KME) och har det senaste året gett ut en roman och medverkat i antologier. När hennes bok Av gudarna märkta behövde marknadsföras för två år sedan föddes idén att göra en boktrailer. Efter att ha gjort fem egna små filmer till boken insåg Snezana att detta var något hon kunde göra för att hjälpa andra författare att nå ut. Och det som är extra behjärtansvärt med den här idén är att hon sätter ihop boktrailers åt andra helt gratis, utan ekonomiskt intresse.

— Jag ser det som att jag istället får kontakter, kunskap och lär känna nya människor, säger Snezana. Konkret innebär det att jag nu efter att ha gjort 32 boktrailers börjar märka att människor som jag tidigare stöttat hjälper mig med andra saker jag behöver hjälp med och det är en vinst på ett helt annat plan – ett som är mycket större.

Lusten att skapa finns med Snezana hela tiden. Film är ett av hennes arbetsverktyg och filmklippen hon gör är ett sätt för henne att utveckla sitt eget konstnärliga uttryck.

— Jag har ett stort intresse av att skapa film och det är roligt när det kan komma till nytta för andra, säger Snezana. Inför en ny boktrailer får jag nästan helt fria händer och kan kreera själv. Det har hänt att det i slutändan inte blev som författaren tänkt sig, men då har vi pratat, ändrat, lagt till eller dragit ifrån.

Till en trailer levererar författaren några relevanta bilder och eventuellt en ljudfil med inläst text till Snezana som sedan ägnar allt från några timmar till en hel dag att sätta samman materialet. Ibland lägger hon till lånad gratismusik, animationer och gratisbilder hon hämtar på internet.

— Jag gör detta på min fritid men det är klart, hade jag haft mer tid hade jag gärna provat att själv filma, säger Snezana. Att göra boktrailers är en fritidssyssla men det är också ett sätt för mig att skapa med bilder, utvecklas och sprida mitt arbete i olika kanaler.

Snezana har byggt ett nät av plattformar där filmerna sprids: Youtube, en blogg, Instagram och Facebook. Länkarna mellan plattformarna är viktiga, att filmerna kommer ut i samtliga kanaler tror Snezana är viktigt för att uppnå så god effekt av dem som möjligt.

— De olika kanalerna verkar ihop och ger tillsammans den största spridningen, säger hon. Boktrailers är ett bra sätt att göra reklam för böcker på och förutom mina fyra plattformar delar författarna själva vidare filmerna på ännu fler sidor. Hela det här arbetet är en win-win, ett givande och tagande: Från början fick exempelvis jag själv hjälp av bland andra författaren Christina Gustavsson för att hitta kanaler. Och de digitala forumen är ett sätt att nå fram – man får många likes och jag kan läsa i kommentarerna att människor reagerar positivt. Till exempel kan de skriva ”Åh den boken vill jag läsa” eller ”Den ska jag köpa”.

Så hur tänker du kring framtiden?
— Jag har märkt att det ena ger det andra, så jag tänker inte så mycket utan bara fortsätter och låter saker hända, säger Snezana. Min man är också en skapande person som aktivt skriver mycket och jag har ett väldigt stöd av honom. Nu har jag fem stycken boktrailers på kö och sedan får vi se vad som händer.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.