Flera kungliga Akademier kräver pengar till digitalisering

Anders Cullhed, preses i Kungliga Vitterhetsakademien, har undertecknat remissvaret till regeringen. Arkivbild: Fredrik Sandberg / TT.

Sex kungliga akademier i Sverige och trettio internationella institutioner ställer sig bakom biblioteksutredningens förslag om offentlig finansiering av digitaliseringen av det skriftliga kulturarvet.

Utan statens hjälp kommer Sverige ”att försättas i ett olyckligt underläge i den internationella forskningen – och allmänheten, utbildningsväsendet och biblioteken kommer att gå miste om viktig tillgång till det gemensamma kulturarvet”, skriver Anders Cullhed, preses i Kungliga Vitterhetsakademien i remissvaret till regeringen.

I brevet framhålls bland annat att Sverige redan har halkat efter vad gäller digitaliseringen. I grannlandet Norge har alla böcker tryckta på norska redan digitaliserats och man är på god väg att avsluta motsvarande process vad gäller alla norska tidningar.

I Sverige har digitaliseringen av skönlitteratur skett via den ideella föreningen Litteraturbanken som har finansierats av bland andra Svenska Akademien Men det är inte en hållbar lösning i längden, menar de som har undertecknat remissen.

I biblioteksutredningen föreslås bland annat en permanent statlig finansiering av Litteraturbanken.

Fakta: De har skrivit under
Kungliga Akademien för de fria konsterna
Kungliga Vetenskapsakademien
Kungliga Vitterhetsakademien
Kungliga Musikaliska Akademien
Svenska Akademien
Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Internationella institutioner med ansvar för svensk litteratur och kultur, i urval:
American Swedish Institute – Language and Cultural Program, Minneapolis
Bibliothèque nationale et universitaire de Strasbourg
Institut für Skandinavistik, Goethe-Universität, Frankfurt
The Scandinavian Department of the University of Amsterdam
Svenska litteratursällskapet i Finland

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL