Denna artikel sponsras av författare/förlag

Körkortsteori 2019 är en ny, frisk fläkt för körkortsaspiranter

Joel och Emil Bergqvist. Foto: Privat

På så många språk som möjligt och i flera format – Körkortsteori 2019 från SVEA Trafikutbildning ska hjälpa alla att ta körkort. 

Med nya Körkortsteori 2019 vill SVEA Trafikutbildning hjälpa alla att ta körkort oavsett vilka språkliga förutsättningar de har. Grundarna av förlaget, enäggstvillingarna Joel och Emil Bergqvist, upptäckte själva när de skulle ta körkort för några år sedan att läromaterialet för körkortsteori släpade långt efter i utvecklingen.

— Vi insåg snabbt att det fanns ett stort behov av ny teorilitteratur för de som tar körkort, säger Emil. Så vi ville göra något modernt och lättillgängligt som alla kan ta del av.

Det började med en hemsida, som sedan utvecklades till en onlineplattform med teorilektioner och tester. Den nya boken Körkortsteori 2019, som släpptes i sin första version förra året, är en fördjupad vidareutveckling på de tjänsterna och hela paketet ska kunna användas parallellt. I samband med bokreleasen provade förlaget också att ge ut boken översatt till engelska och fick en rungande positiv respons. Det gjorde att SVEA Trafikutbildning omgående började undersöka vilka fler språkluckor som fanns att fylla i den befintliga körkortslitteraturen.

— Enligt Trafikverket ska man få skriva teoriprovet på vilket språk man vill, säger Emil. Efter det goda gensvaret på den engelska boken förstod vi att det finns ett stort behov av körkortsteori på ännu fler språk i Sverige – teoridelen i körkortsutbildningen innehåller en hel del svåra termer och många väljer att ta körkort på sitt modersmål även om de bott här i flera år. Så vi identifierade vilka de största invandrargrupperna är och lät sedan översätta boken till arabiska, persiska, somaliska och turkiska. Det gör att många personer som tidigare inte kunnat ta körkort har möjlighet att göra det nu.

Körkortsteori 2019 är skapad av ett team som sattes samman för att nå visionen av en modern bok utan tegelstenstendenser med massiva textdelar. Teamet bestod av språklärare, trafiklärare, pedagoger och en designer som tillsammans med Emil och Joel skapade en bok som passar körkortstagare idag:

— De allra flesta som tar körkort är mellan 18 och 20 år, säger Emil. Många av dem är inte vana vid att läsa tunga, långa texter och vi ville göra något lättläst som passar de behovstrender som finns. I Körkortsteori 2019 har vi samlat allt som man behöver för att kunna lära sig teorin med frågor efter varje kapitel så att man kan kontrollera sig själv. Dessutom finns den som ljudbok på till exempel Storytel så att även de med läs- och skrivsvårigheter ska kunna använda den.

Trafikreglerna uppdateras ständigt och aktuell litteratur kan innehålla felaktiga uppgifter redan året efter. Därför ska Körkortsteori 2019 kontrolleras, ändras och komma i ny upplaga årligen på samtliga språk. Än så länge finns onlineplattformen på svenska och engelska och appen enbart på svenska men den kommer så småningom på alla språk som boken ges ut på.

— Vår vision är att alla dessa funktioner ska finnas tillgängliga för alla, säger Emil. Men eftersom det är väldigt viktigt att allt blir rätt översatt kring faktan om trafikreglerna behöver översättaren vara väl insatt i dem också. Men det är bara en tidsfråga innan allt är på plats.

Reaktionerna på boken har varit över all förväntan. Sedan releasen i november 2018 har den dragit ifrån alla konkurrenter på marknaden och är i dagsläget den mest sålda boken om körkortsteori på både Adlibris och Bokus.

— Det är roligt att få vara med och driva på den här förändringen av körkortsteori, säger Emil. Det vi vill är att försöka hjälpa alla att ta körkort. Fram till nu har det varit stort fokus på att teoriböcker ska vara på svenska med massor av text. Vi hoppas kunna ändra på det så att körkortsaspiranter som tidigare varit bortglömda ska kunna ta körkort nu.

Om SVEA Trafikutbildning:

SVEA Trafikutbildning grundades för fem år sedan i Stockholm av tvillingarna Emil och Joel Bergqvist. Sedan dess har de utvecklat flera plattformar för körkortsteori – både digitala och tryckta. Deras böcker har sedan starten fått stor spridning och finns idag både hos nätbokhandlare, bibliotek, Storytel och trafikskolor. De säljs även via företagets hemsida och korkortskolan.se. Deras vision är att alla, oavsett förutsättningar, ska kunna ta körkort.

Körkortsteori 2019 : den senaste körkortsboken

Körkortsteori 2019 : den senaste körkortsboken
Serie Körkortsboken 2019
Förlag Svea Trafikutbildning AB
GenreTeknik
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor252
Vikt680 gr
Utgiven2019-02-05
SABPradc
ISBN 9789163981562
Körkortsteori 2019 är en lärobok för dig som ska ta B-körkort. Boken utgår från Transportstyrelsens kursplan och täcker alla delar av körkortsteorin som behövs inför teoriprovet. Innehållet uppdateras regelbundet med de senaste trafikreglerna så att du kan vara säker på att du lär dig rätt saker. Boken innehåller även Sveriges vägmärken och skyltar.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se