Nu släpps skivan & boken Tänketankar – musik och bilder som ska få barnen att våga prata om saker

Foto: Joline Enenge

Hanna och Axel vet precis vad de vill med sin skiva Tänketankar. Med bra och engagerande musik vill de sänka tröskeln inför sådant som kan vara läskigt att prata om. Boken som följer med vinylversionen är illustrerad av Pia Olmås.

Varför göra som alla andra? När Hanna Östergren och Axel Sjöberg bestämde sig för att göra en bok tillsammans handlar det om samtal och musik som berör saker folk kanske funderar på, och som ibland kan vara svåra att förstå. Spännande, läskiga och härliga saker.

Ett par exempel på ämnena är: Var kommer färg ifrån, och tillhör färgerna någon? Och alla de där orden, ja. Ord är ju så konstiga. Först flyger de omkring i luften under en kort stund, men kan sedan trots det sitta kvar i kroppen jättelänge. Snälla ord, och dumma.

Ja, att skivan fick titeln Tänketankar är kanske inte så konstigt, och den släpps tillsammans med en bilderbok som är illustrerad av Pia Olmås. Som inspirationskällor nämner de bland andra Jojje Wadenius, James & Karin, och Trazan & Banarne.

– Det ska ju vara varmt, svängigt och lite finurligt, säger Axel och skrattar. Fast med en modern touch, så klart.

Boken och skivan riktar sig till barn på låg- och mellanstadiet, och både Hanna och Axel har lång erfarenhet av musicerandet. Hanna har spelat psychrock med bandet Hills runt om i världen och nu spelar hon trummor i Träd, Gräs och Stenar och ska snart släppa en soloskiva. Axel har bland annat spelat trummor i grammisbelönade rockbandet Graveyard och turnerat runt i världen med dem i tio år.

Intressant med skivan de nu gjort tillsammans, och som ackompanjerar den aktuella boken, är att den släpps både digitalt och som vinyl. Något man kanske inte väntar sig i dagsläget. Själv kallar de annars genren de arbetar i för filosofipop för barn.

Men hur kom då det här samarbetet till? Hanna förklarar att hon är god vän med Axels flickvän, och det var så de lärde känna varandra.

– Och så var vi väl båda trötta på våra andra musikaliska sammanhang och lite sugna på att göra något helt annat, fyller Axel i. Plus att vi båda har barn, vilket ger en ganska naturlig koppling. Vi var på fest hemma hos min tjej och så snackade vi om musik, kom in på ämnet och jag sa att jag hade en textidé som jag börjat på och Hanna blev peppad och tatuerade mig på skinkan. Och nu typ två år senare ska skivan släppas!

Musiken har de båda två haft med sig sedan många år, och Hanna berättar att hon alltid sett just musiken som sin bästa vän ända sedan hon var barn. Då lyssnade hon på The Beatles, Cornelis Vreeswijk, jazz och folkmusik.

– När populärkultur kom in i bilden ändrades det där, säger hon till Boktugg. Då gällde istället ju tyngre och hårdare, desto bättre.

Axel håller med om det tidiga musikintresset, men vill gärna komplettera med Jerry Williams.

– Ja, alltså min faster hade en live-vhs där Jerry körde upp med motorcykel på scen, säger Axel. Och jag kommer också ihåg känslan när min farsa sjöng i kör och den kören sjöng kamplåtar från olika motståndsrörelser i världen. Då kunde jag drabbas av musikens kraft.

Att musiken funnits som en central roll i båda deras liv råder det ingen tvekan om, och det är runt musiken de byggt sina identiteter. Fast sedan gällde det förstås ändå att tänka till när de nu skulle skriva för barn. Vad måste man tänka på? Vad blir annorlunda?

– När jag har gjort låtarna har jag känt att det har varit viktigt att göra dem ärligt och snabbt, för att inte besudla dem med vuxen eftertänksamhet, säger Hanna. Och rent mixningsmässigt är det ju viktigt att sången är ovanligt hög och tydlig, samt att produktionen inte är alltför komplicerad.

– Precis, svarar Axel. Så är det. Och för mig är det också viktigt att man undviker den där känslan av att man klappar barnen på huvudet. Eller att man försöker vara tokrolig som crazy frog eller smurfhits. Det där är inte vi. Även om vi har några ordvitsar med.

Nej, istället försöker Axel skriva med ett allvar, utifrån tankar som barn har, saker som de funderar på. Relationer, sin plats i livet, rädslor och hur saker egentligen funkar. Vad skulle han själv vilja ha hört när han var liten, eller om han var barn idag? Och att han snott en del från sin son är bara självklart, från diskussioner som de haft om allt möjligt.

Men att det skulle skilja sig mycket åt att skapa musik för barn och vuxna håller ingen av dem med om, och menar istället att det kanske handlar mer om ämnena man väljer … annars är nog processen densamma. Man utgår från sig själv och funderar på vem mottagaren är.

– Dialogerna som är innan låtarna tyckte jag var ett enkelt sätt att komma in i ett sammanhang eller en känsla, fortsätter Axel. Det går fort att dras in i alltihop om man lyssnar på två personer som har ett spännande samtal.

Utan tvekan visste de också att de ville underlätta för barn att prata om saker som kunde vara lite nervösa att ta upp. Livets klurigheter. Känslor och sådant. Att sänka tröskeln för sådant var en bra utgångspunkt för arbetet men också det här med att kunna skratta åt sig själv.

– Ja, precis så är väl livet, säger Hanna, och för min egen del gillar jag också att försöka definiera vad det finns för känsla i musiken. Det är viktigt, för det sätter stämningen.

När det gäller illustrationerna i boken som följer med när du köper skivan som vinyl tog de hjälp av illustratören Pia Olmås, som till Boktugg säger att hon började med att lyssna mycket på skivan för att försöka hitta känslan i materialet. Något att utgå ifrån.

– Jag kände av ett flöde och en mjuk rörelse som jag tog fasta på, berättar hon. Målet var att ögat skulle vilja röra på sig och hitta nya spännande saker att titta på, så som det fungerar med tankar, en sak leder ofta till en annan. Bilderna är öppna för tolkning och min förhoppning är att barnen hittar sina egna berättelser på uppslagen, som de kan prata med sina vuxna om när tankarna rusar iväg.

Resultatet av samarbetet med Hanna och Axel är en kul och udda bok med massor av driv och spännande musik för åldersgruppen. Men visst kan musiken och boken nå alla åldrar. Det här kan både barn och vuxna engagera sig i, kanske också tillsammans.

– Jag är nöjd om vi bara lyckas sänka tröskeln till att prata om sakerna vi tar upp, säger Axel. Om det sedan är kul också, så är det ju en ordentlig bonus.

Tänketankar med Hanna & Axel släpps 29 mars 2019. Albumet släpps digitalt och på vinyl. För den som köper vinylen så ingår en bok som Pia Olmås har illustrerat.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL