Waterstones: Vi har inte råd med höjda löner

En av många Waterstone-bokhandlar, denna på Broad Street i Reading. Foto: Roger Utting Photography/iStock.

Bokhandelskedjan Waterstones chef James Daunt menar att de inte har råd att betala ”real living wages” till unga medarbetare och samtidigt höja lönerna för sina mest erfarna bokhandlare.

Organisationen The Living Wage Foundation kämpar för att löner ska vara högre än de verkliga levnadskostnaderna. För att leva upp till deras krav ska företag betala minst 10,55 pund i timmen (motsvarande 129 kr i timmen) för anställda i Londonområdet och 9 pund i timmen för resten av Storbritannien.

The Bookseller rapporterar att April Newton, bokhandlare på Waterstones Piccadilly, drog igång en namninsamling förra månaden som uppmanade Waterstones att betala dessa minimilöner. Den senaste veckan har intresset ökat och över 8 000 personer har skrivit under.

David Nicholls, Philip Pullman och ytterligare 2 000 författare och andra branschpersoner har skrivit under ett öppet brev till stöd för kampanjen.

I en radiointervju säger Daunt att det inte är särskilt svårt att höja för dem som har lägst lön men att det ger följdverkningar då de skulle tvingas höja lönerna för alla andra också.

– Vi är ett företag som bygger mycket på erfarna bokhandlare och vi skulle känna oss tvungna och är dessutom övertygade om att vi borde höja [lönerna] för alla ovanför den nivån och då blir det extremt dyrt. Det handlar om att ha en ordentlig karriärutveckling och löneutveckling genom företaget vilket är viktigast för oss. Om du höjer lägstanivån så blir det mer än vi har råd med, säger Daunt.

Han har fått mothugg från dem som menar att Waterstones visst kan höja enbart för de sämst betalda i bokhandeln.

James Daunt påpekar dock att det inte var länge sedan Waterstones hotades av konkurs och att de därför har ett ansvar mot sina mest erfarna bokhandlare. Det ska också understrykas att minimilönerna i Storbritannien för dem som är under 25 ligger på 7,38 pund (motsvarande 90 kr) i timmen. Från 1 april ökar minimilönen för arbetare som är över 25 år med 4,9 procent till 8,21 pund i timmen.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL