Denna artikel sponsras av författare/förlag

Katja Hvenmark-Nilssons debutroman är en hyllning till New York

Katja Hvenmark-Nilsson. Foto: Mia Guldbrand

Manhattan Transfer är ett feelgoodäventyr om en ung kvinna från Sverige och hennes omtumlande möte med staden som aldrig sover.

För några år sedan reste Katja Hvenmark-Nilsson till New York. Hon hade tagit ett friår från sitt jobb som gymnasielärare för att skriva en bok – en fackbok om att arbeta som lärare.

– Att bo i New York var något jag ville göra i livet, säger Katja. Det är något visst med denna fantastiska stad. Så mycket kultur kommer därifrån och där finns ett så stort utbud.

Boken blev klar, och i väntan på att förlaget skulle återkomma med kommentarer behövde hon något att göra. Sagt och gjort, hon började skriva ner sina tankar om allt möjligt som hon träffade på i New York: människor, livsöden, upplevelser och miljöer.

– I New York är många väldigt spontana med att berätta sin egen historia, det är något som jag verkligen älskar med den amerikanska kulturen. Det verbala, intresserade och nyfikna – där finns en sådan öppenhet, och det inspirerade mig, berättar Katja.

Staden var mycket mer lekfull och oförutsägbar än hon hade kunnat föreställa sig. Livet präglades av aktivitet och spontanitet – allt hände här och nu.

– Det var så annorlunda mot mitt vanliga liv och otroligt fascinerande. Jag ville helt enkelt föreviga det i skrift, både själva staden och människorna, men också kulturkrocken man som svensk kan uppleva där.

Snart hade hon lagt grunden till en roman. Staden New York är central i boken och har du varit där kommer du att känna igen dig. Längtar du efter att resa dit kanske denna bok blir sporren som får dig att börja planera din drömresa.

Huvudpersonen i Manhattan Transfer är en ung kvinna vid namn Vienna, som nyss har tagit sig ur ett psykiskt nedbrytande förhållande. Hon söker sig till New York för att uppfylla sin livsdröm att bli fotograf.

– Till en början är hon en iakttagare och upplever staden genom fotografens blick. Men efter hand blir hon förändrad av staden och börjar leva ut mer, berättar Katja och menar att Manhattan Transfer på många sätt är en utvecklingsroman på temat hur en människa kan påverkas av att befinna sig i en ny miljö.

Manhattan Transfer

Manhattan Transfer

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-03-21
  • ISBN: 9789176970836

Författaren tror att de flesta kan känna igen sig i Viennas situation, tiden som följer efter att en relation har tagit slut. Man behöver hitta tillbaka till sig själv och de sidor av sig själv som man trivs med.

– Det finns en period efter ett break-up då man behöver bygga upp sig själv igen och lära sig vara stark utan sin partner. Jag valde att skriva om en person som har fastnat i en dålig spiral och som behöver ett äventyr för att ta sig upp på fötter igen, säger Katja, som hoppas att hennes bok kan förmedla kraft och inspiration till den som själv går igenom en sådan period.

Trots den allvarliga grunden så är Manhattan Transfer en underhållande och varm bok. I New York möter Vienna nya människor och upplever saker som ger henne nya perspektiv på livet. Sakta men säkert börjar hon utvecklas och upptäcka nya sidor hos sig själv.

– När man lever i en stad behöver man anpassa sig, säger Katja. Många amerikaner är duktiga på att se möjligheterna som uppenbarar sig i stunden. Den så kallade amerikanska drömmen handlar till stor del om att vem som helst kan bli vad som helst, om hen jobbar tillräckligt hårt för det. Den amerikanska mentaliteten präglas därav till stor del av att våga vara stark i sig själv och rätten att bestämma sina egna livsval – ”You do you!”

Samtidigt är boken en slags uppmuntran till kvinnor som gillar att resa själva och upptäcka världen på egen hand. Man kan se det som att Katja i sin debutbok på flera olika sätt peppar kvinnor att ta sitt liv i sina egna händer.

Katja själv är bokslukare och vet precis vad hon gillar i en riktigt bra bok. Och allt hon gillar har hon tagit med sig in i sin egen roman.

– Jag tycker om böcker som har tempo, framåtdriv och en oförutsägbar handling, berättar hon. Gärna humor. Och det måste finnas överraskningar hela tiden. Det är på det viset jag själv försöker skriva. Jag hoppas att mina läsare aldrig har tråkigt!

Om författaren:
Katja Hvenmark-Nilsson, född i Uppsala 1983, är utbildad gymnasielärare i engelska och svenska, och varvar idag arbetet som lärare med att frilansa som föreläsare och konsult. Manhattan Transfer är hennes skönlitterära debut, hon har tidigare skrivit två facklitterära böcker om arbetet som lärare.

Manhattan Transfer

Manhattan Transfer
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor283
Vikt345 gr
Utgiven2019-03-21
SABHc
ISBN 9789176970836

Manhattan Transfer är en rapp feelgood om Vienna Anderzén från Linköping som efter en traumatisk separation reser ensam till New York. Hon flyttar in i ett kollektiv i Brooklyn och upptäcker plötsligt nya sidor av sig själv i sällskap med den sargade levnadskonstnären Courtney Wilson och hunden Play.

Vistelsen i New York blir en omtumlande inre och yttre resa, och hon inser hur mycket en människa kan förändras av en ny geografisk och social kontext. När Vienna slutar vara turist och kastas rätt in i stadens hårda livsvillkor inser hon vidden av sin kapacitet. För att överleva och vinna i betongdjungeln måste hon slänga präktigheten och kontrollbehovet åt sidan och bli streetsmart.

Manhattan Transfer är en roman om frigörelse och självständighet, om att finna sig själv.


Katja Hvenmark-Nilsson, född i Uppsala 1983, är utbildad gymnasielärare i engelska och svenska, och varvar idag arbetet som lärare med att frilansa som föreläsare och konsult.

Manhattan Transfer är hennes skönlitterära debut, hon har tidigare skrivit två facklitterära böcker om arbetet som lärare.

Mycket i Katjas första roman är hämtat från oförglömliga möten med New York-bor som sammanfattade sina livsöden och filosofier i ett par slagkraftiga meningar. Hon bodde själv ett år i New York och för henne är boken en hyllning till staden och människorna hon träffade där.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se