Lasse Brahme, VD Bokfabriken, Leffe Grimwalker, Dan Buthler och Erik Johansson samlade utanför Bokfabrikens kontor i Malmö. I höst är det debut för en ny deckarduo - männen i mitten. Foto: Bokfabriken.

Buthler och Grimwalker bildar ny deckarduo på Bokfabriken

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Dan Buthler är ena halvan av författarduon bakom storsäljande thrillerserien Silfverbielke. Leffe Grimwalker har gjort succé på Storytel med serien Tick Tack. Tillsammans bildar de nya deckarduon Buthler Grimwalker.

Efter tretton böcker tillsammans går Dan Buthler och Dag Öhrlund, åtminstone tillfälligt, skilda vägar. Den sistnämnda har återgått till en ”solokarriär” som författare till en ny deckarserie och var 2018 troligen den mest lyssnade författaren i Sverige på streamingtjänsterna.

– Sista boken Kejsaren kom i maj 2018, så jag har ju inte varit borta så länge från bokbranschen (skratt). Dag och jag har ingenting planerat framöver, Silfverbielke har fått leva i nio böcker och jag tycker att slutet är ganska passande, säger Dan Buthler till Boktugg.


ANNONS


Däremot har han inga planer på att lämna bokbranschen.

– Jag jobbar med ett soloprojekt, men jag trivs även med att samarbeta. När vi började diskutera en serie kände jag att det lockade att även jobba med Leffe. Vi sprang på varandra på Malta för några år sedan och vi brukar även snacka på Bokmässan. Så egentligen var steget till att skapa Alex Storm inte så stort, säger Dan Buthler till Boktugg.

Dan Buthler hittade alltså en ny parhäst i Leffe Grimwalker vars debutbok Havrefarsan blandade humor och allvar. Numera är han nog mer känd som en av de mest framgångsrika författarna som skriver direkt för ljud. Med en bakgrund som skrivcoach, spökskrivare och författare till ett par skönlitterära böcker pitchade han en ljudboksidé till Storytel och blev antagen. Serien Tick tack blev en av Storytel Originals mest framgångsrika hittills och är översatt till flera språk. I somras släpptes den tredje säsongen av serien, om det blir den sista vet han inte.

– Jag sätter aldrig punkt för någonting, jag har lärt mig att man aldrig vet vad som händer i framtiden. Men närmast, förutom Alex Storm, så kommer det ut en spinoff från serien Tick Tack. En deckarserie med kriminalkommissarie Victoria Bonde i huvudrollen. Spökskrivandet kommer jag sluta med helt och bara fokusera på egna projekt, säger Leffe Grimwalker.

ANNONS

I september 2019 släpps den första boken i den nya deckarserien om Alex Storm. Utgivning som inbunden bok, ebok och givetvis ljudbok på Bokfabriken.

– Jag känner ju Erik Johansson sedan tiden på Bra Böcker, och Lasse Brahme och jag har pratat lite löst om att göra något om det passar sig. Jag har kollegor som trivs där och vi har båda intrycket att Bokfabriken både vill och kan sälja böcker, så vi känner oss jättenöjda med att vi hamnade där, säger Dan Buthler gällande valet av förlag.

– Jag och Erik Johansson har mest kastat glåpord till varandra medan vi druckit champagne. Det är så man vet att det är en bra kille. Bokfabriken är aggressiva och väldigt duktiga på det de gör, så valet var ganska enkelt, säger Leffe Grimwalker.

Manus är inte dock inte helt färdigskrivet.

– Vi har en grov ram, som vi kommer att mejsla ut till en struktur redan nu i helgen på Malta, därefter kan Leffe börja att skriva klart, säger Dan Buthler.

Och sedan blir det en ny bok om året de närmsta tio åren eller?
– Låt oss säga att tio år är lång tid, men en om året stämmer bra, säger den nya författarduon.

Vi ska alltså få stifta bekantskap med en ny deckarhjälte?
– Han heter Alex Storm och är, eller försöker verkligen att vara, en helt vanlig kille som oförskyllt dras in i en värld han inte behärskar. Och då är ju frågan, hur långt kan en människa gå för att skydda sig och sin familj? Vi tycker också att det är en historia med en lite ovanlig miljö och bakgrund, så vi ser verkligen fram emot att utveckla honom. Det blir spänning i ett högt tempo och förhoppningsvis en riktig bladvändare, säger Leffe Grimwalker.


ANNONS


Vad förväntar ni er att läsaren kommer tycka om Alex Storm och boken?
– Förhoppningsvis så kommer Alex Storm kännas som en anti-hjälte, att läsaren vill att allt ska lösa sig för Alex och hans fru och att läsaren själv ska fundera på hur hen skulle göra. Vår ambition är att boken ska stanna kvar hos läsaren efter att den är utläst, länge.

Har ni någon rollfördelning i skrivandet, på vilket sätt tror ni att ni kompletterar varandra?
– Leffe kommer att sköta den större delen av skrivandet, efter att vi har satt ramarna så att båda är nöjda. Jag kommer sedan löpande att kamma igenom texten och göra merparten av den research som behövs. Vi trivs med varandra och har en liknande syn på saker som tempo och dialog, och Leffe är väldigt effektiv när det väl ska skrivas, det vore ju tjänstefel att inte utnyttja det, säger Dan Buthler.

– Dessutom så har vi samma råa humor, är rätt laid back båda två och ser spänning på samma sätt. Jag älskar Dannes sköna humor och kreativitet. Han har tusen bra bokidéer och är en skön snubbe, fyller Leffe i.

Det snackas om tv-serie redan innan första boken är utkommen, berätta hur det kom sig?
– Tydligen så har ryktet nått ut om att vi var på gång, och då fick vi genast två förfrågningar. Det är klart att vi ser tv som en kul möjlighet, så vi jobbar på och ser vad som händer. Och som story och berättelse är den lätt att göra om till en tv-serie, säger Dan Buthler.

Ljudboken – blir det Stefan Sauk (som läst in Silfverbielke-serien) eller Oskar Skagerberg (som läst in Tick Tack) som inläsare?
– Det där är ju ett förlagsbeslut, men vi har förhoppningar om att kunna jobba vidare med Stefan Sauk, som ju har blivit lite synonym med Silfverbielke, säger Dan Buthler.

På förlaget Bokfabriken är man förstås nöjda med nyförvärven. Det finns vissa förväntningar med tanke på att Dan Buthlers böcker sålt runt en miljon exemplar totalt och Leffe Grimwalkers serie har ett par hundratusen lyssningar.

– Att två av Sveriges största spänningsförfattare väljer att lägga sina alster hos oss på Bokfabriken ser vi som ett kvitto på att vi gör bra grejer. På det personliga planet är det två sköna killar så vi ser fram emot samarbetet på många nivåer, säger Lasse Brahme, Bokfabrikens VD och delägare.

Det verkar onekligen finnas grund för ett bra samarbete. I alla fall innan Boktugg råkar ställa en känslig fråga.

På tal om nyförvärv börjar snart Fotbollsallsvenskan. Kommer Alex Storm att ha ett favoritlag, alltså är ni båda överens om vilket lag som är bäst i Sverige?
– Alla vet ju att IFK Göteborg är det bästa laget, vi deltar ju inte bara i europacuper, utan vinner dem också. Frågan om Storms sympatier är tidigt väckt, vi håller Boktugg uppdaterat, säger Dan Buthler.

– Herregud, hade jag vetat om det här innan … Vilken deal breaker! Jag kommer att nynna Bajenramsor hela helgen för att omvända honom, säger Leffe Grimwalker och sedan skrattar de båda.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.