Jurymedlemmar för Augustpriset 2019 är utsedda

Ordföranden för Augustprisets tre jurygrupper 2019: Gunnel Furuland (foto: Sanja Salcic), Gunilla Herdenberg (foto: Jann Lipka) och Björn Sundmark (foto: Håkan Röjder).

Bibliotekarier, journalister, bokhandlare och professorer. Nu är det klart vilka som ska sitta i Augustprisets jurygrupper, som tillsammans ska nominera totalt 18 böcker till Augustpriset 2019.

Juryerna läser och bedömer alla böcker som anmäls till Augustpriset, vilket årligen brukar vara mellan 150 och 180 titlar per kategori. Alla svenska bokförlag välkomnas att anmäla och skicka in böcker. Juryledamöterna väljs för ett år i taget. Måndag den 21 oktober tillkännages vilka 18 titlar som nomineras till Augustpriset, skriver Förläggareföreningen i ett pressmeddelande.

Augustprisets jury för Årets svenska skönlitterära bok

Gunnel Furuland, ordförande, bibliotekarie och litteraturforskare samt ordförande i Biblis, Kungliga bibliotekets vänförening
Mats Granberg, projektledare för Litteraturscen Norrköping, tidigare kulturredaktör Norrköpings Tidningar
Victoria Greve, idé- och kritikredaktör på Göteborgs-Posten
Arne Johnsson, bibliotekarie och författare
Lasse Lundberg, Akademibokhandeln, Odenplan Stockholm

Augustprisets jury för Årets svenska fackbok

Gunilla Herdenberg, ordförande, riksbibliotekarie (till sista mars 2019) och ordförande för Högskolan i Borås styrelse
Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet
Mårten Castenfors, chef Liljevalchs/Stockholm konst
Susanne Ljung, journalist, programledare för Stil i P1 och krönikör i DN Lördag
Marianne Rundström, journalist, programledare och författare till Passé, de ofrivilliga pensionärerna

Augustprisets jury för Årets svenska barn- och ungdomsbok

Björn Sundmark, ordförande, professor i engelska vid Malmö universitet och redaktör för Bookbird – A Journal of International Children’s Literature
Marcus Barbosa Ferreira, bibliotekarie vid Umeå stadsbibliotek och tidigare programledare för Bokslukarna i SVT
Mia Juhlin, bokhandlare och SO-lärare
Amanda Stenberg, bibliotekspedagog på TioTretton
Mia Österlund, docent, universitetslärare i litteraturvetenskap, Åbo Akademi, samt vetenskaplig redaktör för tidskriften Barnboken – Tidskrift för barnlitteraturforskning

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Augustpriset är ett av de mest prestigefyllda och uppmärksammade litteraturpriserna i Sverige. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Nomineringarna tillkännages i år måndagen den 21 oktober.

De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, varav en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra för uppdraget kompetenta personer. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan, i år måndag den 25 november, delas Augustpriset ut i de tre kategorierna. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

På Augustgalan avslöjas också vinnaren av Lilla Augustpriset, som instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,