fbpx

Jurymedlemmar för Augustpriset 2019 är utsedda

Ordföranden för Augustprisets tre jurygrupper 2019: Gunnel Furuland (foto: Sanja Salcic), Gunilla Herdenberg (foto: Jann Lipka) och Björn Sundmark (foto: Håkan Röjder).

Bibliotekarier, journalister, bokhandlare och professorer. Nu är det klart vilka som ska sitta i Augustprisets jurygrupper, som tillsammans ska nominera totalt 18 böcker till Augustpriset 2019.

Juryerna läser och bedömer alla böcker som anmäls till Augustpriset, vilket årligen brukar vara mellan 150 och 180 titlar per kategori. Alla svenska bokförlag välkomnas att anmäla och skicka in böcker. Juryledamöterna väljs för ett år i taget. Måndag den 21 oktober tillkännages vilka 18 titlar som nomineras till Augustpriset, skriver Förläggareföreningen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Augustprisets jury för Årets svenska skönlitterära bok

Gunnel Furuland, ordförande, bibliotekarie och litteraturforskare samt ordförande i Biblis, Kungliga bibliotekets vänförening
Mats Granberg, projektledare för Litteraturscen Norrköping, tidigare kulturredaktör Norrköpings Tidningar
Victoria Greve, idé- och kritikredaktör på Göteborgs-Posten
Arne Johnsson, bibliotekarie och författare
Lasse Lundberg, Akademibokhandeln, Odenplan Stockholm

Augustprisets jury för Årets svenska fackbok

Gunilla Herdenberg, ordförande, riksbibliotekarie (till sista mars 2019) och ordförande för Högskolan i Borås styrelse
Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet
Mårten Castenfors, chef Liljevalchs/Stockholm konst
Susanne Ljung, journalist, programledare för Stil i P1 och krönikör i DN Lördag
Marianne Rundström, journalist, programledare och författare till Passé, de ofrivilliga pensionärerna

Augustprisets jury för Årets svenska barn- och ungdomsbok

Björn Sundmark, ordförande, professor i engelska vid Malmö universitet och redaktör för Bookbird – A Journal of International Children’s Literature
Marcus Barbosa Ferreira, bibliotekarie vid Umeå stadsbibliotek och tidigare programledare för Bokslukarna i SVT
Mia Juhlin, bokhandlare och SO-lärare
Amanda Stenberg, bibliotekspedagog på TioTretton
Mia Österlund, docent, universitetslärare i litteraturvetenskap, Åbo Akademi, samt vetenskaplig redaktör för tidskriften Barnboken – Tidskrift för barnlitteraturforskning

Boktuggs digitala höstkatalog – ute nu!

Augustpriset är ett av de mest prestigefyllda och uppmärksammade litteraturpriserna i Sverige. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. Nomineringarna tillkännages i år måndagen den 21 oktober.

De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, varav en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra för uppdraget kompetenta personer. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

På Augustgalan, i år måndag den 25 november, delas Augustpriset ut i de tre kategorierna. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

På Augustgalan avslöjas också vinnaren av Lilla Augustpriset, som instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny