Denna artikel sponsras av författare/förlag

Daniel Ernstssons debut är en mörk thriller för den som har lite skinn på näsan

Daniel Ernstsson. Foto: Privat

I sin debutroman Ur ett mörker någon gömt balanserar sjömannen Daniel Ernstsson det han själv älskar i en god bok: allvar, ironi och svart humor i en sagoskimrande men ändå märkligt trovärdig verklighet.

– Jag har alltid läst mycket och uppskattat böcker, berättar Daniel Ernstsson. Därmed har jag också alltid betraktat författarskapet som oerhört betydelsefullt. Jag har enorm respekt för människor som skriver.

Under sin uppväxt skrev han en del själv och sysslade med andra kreativa uttryck. Efter några år då skrivandet legat på hyllan fick sysslan en rentré i Daniels liv då han började nyttja lediga stunder mellan arbetspassen på sjön.

– Jag hade troligen inte skrivit den här boken om jag inte varit på sjön. Inte i dagens läge med tvillingar på 17 månader hemma i vilket fall. Att genomföra ett så pass stort projekt kräver massor av tid, tid att skriva och framför allt tid för reflektion. Och det finns inget bättre för kreativiteten än att vara isolerad på ett fartyg mitt ute på havet, det är världens bästa stimulans – där ute finns inte samma frestelser som på land och miljön är den mest inspirerande jag kan tänka mig, säger Daniel.

Daniels arbetsplats (och skrivarstuga). Foto: Privat

Daniel började skriva kortare avsnitt bara för att det var roligt, för sig själv och utan ambition att det skulle ges ut. Men han kunde inte motstå att låta sina vänner läsa alstren. Responsen var god och det motiverade honom att fortsätta. Och det fanns alltid en vag, röd tråd undangömd i bakhuvudet – en idé som fick allt fastare form allteftersom kapitel lades till kapitel.

– Jag ville försöka mig på att göra något nytt, skriva det där som jag själv har letat efter men inte funnit, säger Daniel och berättar att han föredrar lite mer komplicerade texter som överraskar och ställer krav.

– Gillar du lättsmält litteratur är det jag skriver kanske inte riktigt för dig, tillägger han. Med det sagt tror jag dock att det finns en bred grupp som – liksom jag – uppskattar att utmanas i sin läsning och är villiga att tänja lite på verklighetens gränser för berättelsens skull.

Debutromanen Ur ett mörker någon gömt är en mångfacetterad bok, men allra mest är den enligt författaren själv ”en ond saga för vuxna barn”. Formuleringen stötte han på i en bok av Leif GW Persson och den tilltalade honom så pass mycket att han inte kunde låta bli att börja skriva på sin egen tolkning. Det resulterade i vad han beskriver som en mörk thriller med drag av skräck blandat med stora doser svart humor, köksbordsfilosofi, samhällskritik och cynisk realism.

Ur ett mörker någon gömt

Ur ett mörker någon gömt

  • Förlag: Visto förlag
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-09-17
  • ISBN: 9789188769305

– Den här boken är inte någon renodlad skräckhistoria, ändå är den bitvis så pass mörk att jag hoppas kunna tilltala även de som älskar den genren. Jag läser själv gärna skräck, främst för att jag i litterär bemärkelse alltid har lockats av världens mörkare sidor, men även för att jag hyllar fantasin och dess förmåga att flytta fram gränsen för det otänkbara, säger Daniel och fortsätter:

– Samtidigt vill jag att en berättelse ska vara oförutsägbar och utmanande men ändå trovärdig, logisk och tankeväckande. Dessutom finns inget bättre verktyg att ta ner orimligheter till jorden med än mörk, sarkastisk humor och i balansgången mellan alla dessa önskemål har jag funnit min nisch, min lucka att fylla i utbudet.

Boken utspelar sig under endast två varma septemberdagar i nutid, som varvas med korta återblickar till ett förflutet som knyts samman av den återkommande formuleringen ”i en värld som blev fel och inte längre finns”. Handlingen tar plats i en kall och cynisk verklighet men präglas samtidigt av mystik och sagoskimmer. Huvudkaraktären Nils Lehman är en alkoholiserad och osympatisk person som plötsligt får ett betydande arv, vilket för honom på en resa ut i Sveriges mörka skogar.

– För att få till det desillusionerade, sarkastiska och smått samhällskritiska tonläge jag var ute efter så behövde han vara dekadent. Han är ett ganska ordentligt svin, men man lär sig gilla honom. Det är underbart roligt att spekulera i vad som händer med perspektivet när en totalt medellös person får ett löfte om massor av pengar och börjar se sig själv som förmögen, säger Daniel.

Hans fru Janita har varit både stötta och bollplank under skrivprocessen. Eftersom hon under större delen av livet varit bosatt i Santiago de Chile och ännu inte till fullo behärskar den avancerade svenska som krävs, har hon dock inte kunnat tillgodogöra sig den färdiga boken. De är en mycket internationell familj, med släkt och vänner från många olika håll i världen som saknar möjlighet att läsa Daniels bok. Drömmen om att i sinom tid kanske bli översatt till engelska är därför extra stark.

Att skriva är ingenting Daniel avser sluta med. Nästa roman är redan påbörjad och han beskriver även den som ett mycket annorlunda projekt som dessutom ligger helt rätt i tiden.

– En sorts dystopi, i samma anda och med samma tonläge som debuten men i en värld som så sakteligen åter blivit fel, säger Daniel. Jag tänker arbeta mycket mer med kulisser i den här berättelsen, det är det grepp som intresserar mig mest just nu: att låta det största och mest dramatiska narrativet utspela sig i bakgrundens sceneri.

Om författaren:

Daniel Ernstsson bor i Göteborg med fru och tvillingar på dryga ett och ett halvt år. Han är sjöbefäl till yrket och använder sina frivakter mitt ute på havet till att ge utlopp för sin kreativitet genom att skriva egensinniga, utmanande romaner. Daniel har alltid haft en fäbless för världens mörkare palett, vilket tydligt märks i debuten Ur ett mörker någon gömt som utkom hösten 2018.

Boken kan köpas bland annat hos SF-bokhandeln och hos Visto förlag.

Ur ett mörker någon gömt

Ur ett mörker någon gömt
Författare
Medverkande
Förlag Visto förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor317
Vikt350 gr
Utgiven2018-09-17
SABHc
ISBN 9789188769305

När Nils Lehman en morgon vaknar upp till ett oväntat telefonsamtal, halkar han yrvaket på sin pilsnerdränkta vardag och trillar in i en helt ny och glimmande verklighet. Rik som ett troll på mindre tid än det tar att hälla i sig en pilsner och godsägare dessutom, saker och ting börjar arta sig i livet och han beslutar sig förväntansfullt för att utforska sina nyvunna tillgångar. Mitt ute i mörkaste skogen.

Men allt är inte guld som glimmar. I Nils nya verklighet är saker och ting inte riktigt som vanligt och tyvärr är ovanligheter inte alltid något bra. Och så är det ju det där med oförklarligt mycket pengar, sådana kommer alltid någonstans ifrån. Ibland ifrån dunkla, dolda platser som inte tål solens ljus. Ibland ifrån resterna av en värld som blev fel och inte längre finns. Ibland ända nerifrån ett mörker någon gömt.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se