ANNONS

Tua Forsström ny ledamot i Akademien – ersätter Frostenson

Författaren Tua Forsström blir ny ledamot i Svenska Akademien. Foto: Emmi KorhonenLehtikuva.

Den finlandssvenska poeten Tua Forsström blir ny ledamot i Svenska Akademien. Hon efterträder Katarina Frostenson som nyligen lämnade Akademien efter en förlikning.

Tua Forsström, 71, har växt upp i västra Nyland men bor i dag i Helsingfors. Hon är mest känd som lyriker även om hon också har skrivit bland annat dramatik och samarbetat med nordiska tonsättare.

– Hon efterträder Katarina Frostenson på stol 18. Det tycker jag är en bra idé – en stor lyriker som efterträder en stor lyriker, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens ständige sekreterare till TT.

– Tua Forsström är en erfaren lyriker, hon har varit med länge, hon är född 1947. Men hon är väldigt aktiv och gav ut en fantastisk diktsamling förra året, ”Anteckningar”, så hon är i hög grad en produktiv lyriker.

ANNONS

När hon 1992 nominerades till Augustpriset för diktsamlingen ”Parkerna” beskrev juryn hennes lyrik som ”en både vemodig och passionerad kamp mot meningslösheten, sönderfallet, förstörelsen – mot döden i livet”.

För några år sedan dog Tua Forsströms barnbarn i leukemi. Hennes tolfte och senaste diktsamling, Anteckningar, handlar om sorg, något som hon skrivit om även tidigare. Den här gången vände hon sig direkt till en död liten flicka i en diktsamling som beskrevs som ”akut drabbande om en ofattbar förlust” av kritikern Therese Eriksson i Svenska Dagbladet.

Poeten Eva Ström tycker att Tua Forsström är ”en mycket fin poet vars poesi är både lättillgänglig och sofistikerad”.

– Jag visste inte att man kunde välja in finlandssvenskar. Det är bara att lyckönska Svenska Akademien. Jag blir jätteglad. Den finlandssvenska litteraturen har alltid påverkat den svenska, säger hon och får medhåll av Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman.

– Bra av Akademien att på det här sättet visa att finlandssvenska är en del av det svenska språket, säger han.

Så sent som i december fick Tua Forsström Bellmanpriset av Svenska Akademien och ledamoten Per Wästberg skriver till Dagens Nyheter att hon är ”den främsta poeten på svenska i Finland”. ”Akademien går målmedvetet från tråkiga överraskningar till glada!”, avslutar Wästberg.

Poeten Göran Greider tycker dock att Akademien borde föryngra sig.

– Det är klart att det är ett bra val rent litterärt, även om jag tycker att de kanske ska hitta någon som är lite yngre ärligt talat. Sedan är det bra att det är en kvinna för det är kvinnor det är brist på i den där sorgliga församlingen.

Tua Forsström valdes in i Akademien redan förra veckan. Eftersom hon är finsk medborgare har både kungen och den finske presidenten informerats vilket inte har kunnat ske förrän nu, berättar Anders Olsson som inte ser någon nackdel med att välja in en finlandssvensk författare.

– Det är språket som är det viktigaste i litteraturen, det svenska språket. Och hon är en sådan fantastisk lyriker. Vi gör inte den skillnaden, det är inte medborgarskapet som är avgörande här.

TT: Om elaka tungor säger att det har varit svårt för er att rekrytera nya ledamöter här i Sverige, ligger det någon sanning i det?
– Nej, det kan jag inte säga att det har legat någon sanning i. Vi har ändå gjort ganska få försök och det har i stort sett varit lyckosamt.

Akademien fortsätter att prioritera inval av kvinnliga ledamöter, enligt Anders Olsson.

– Vi måste stärka den kvinnliga representationen. Det har jag sagt flera gånger och det står jag fast vid.

Tua Forsström väntas tillträda vid den årliga högtidssammankomsten den 20 december och tills dess hoppas Anders Olsson att fler inval ska ha ägt rum. Han tycker att Akademien står på en stabilare grund nu jämfört med för några månader sedan.

– Det har känts som att vi har varit på väg åt rätt håll ganska länge nu. Jag har stor tillförsikt inför framtiden. Jag vill helst inte tala om någon kris längre heller utan vi har kommit över de värsta problemen just nu.

Text: Erika Josefsson, Sara Ullberg, Sofia Sundström och Elin Swedenmark/TT

Fakta om Tua Forsström

Född: 1947 i finska Borgå, uppvuxen i västra Nyland.
Bor: I Helsingfors.
Bakgrund: Jobbade 1972 till 1992 som förlagsredaktör, har därefter varit författare på heltid.
Böcker: Debuterade 1972 med diktsamlingen ”En dikt om kärlek och annat” och är mest känd som lyriker. Hon har skrivit tolv diktsamlingar varav den mest kända ”Anteckningar” kom i fjol.
Priser: Är sin generations mest prisbelönta finländska poet och har bland annat tagit emot Nordiska rådets litteraturpris, Edith Södergran-priset, Svenska Akademiens Finlandspris, Gerard Bonniers lyrikpris, Svenska Akademiens Bellmanpris, De Nios stora litteraturpris och Werner Aspenström-priset.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se