fbpx

Författaren Hans Erik Engqvist är död

Hans Erik Engqvist. Arkivbild: Privat/Bonnierförlagen/Handout/TT

Författaren Hans Erik Engqvist har avlidit, 84 år gammal. 

Hans Erik Engqvist debuterade med ungdomsromanen Rymmarna 1978 och skrev totalt ett 40-tal barn- och ungdomsböcker under sin författarkarriär. Han har bland annat skrivit böckerna om fotbollslaget Bråberga IF. Även Tröja nummer 10, för vilken han blev Augustnominerad 2004, handlade om en pojke som spelade fotboll men också om hans första förälskelse.

Hans bortgång bekräftas av familjen för TT.

”Spelets outtömliga variationsrikedom och dramatik är i boken en bild för själva livet”, skrev Augustjuryn.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Rod Bengtsson var Engqvists förläggare på Bonnier Carlsen bokförlag under de senare åren av hans författarkarriär. Han minns en empatisk man som levde för skrivandet.

– Hans Erik var en överraskningarnas man och en lite annorlunda författare. Han hade en fantastisk empati som var en viktig del i hans liv. Han var en väldigt fin person i ordets absolut rätta bemärkelse, säger Rod Bengtsson till TT.

– Det är väldigt glada minnen jag har av honom, även om det är sorgligt att han gått bort. Jag tyckte väldigt mycket om honom.

Hans Erik Engqvist hör till några av landets mest lästa barn- och ungdomsboksförfattare och satt i Svenska barnboksakademien under många år. Han har belönats med flertalet priser för sina verk, bland annat Nils Holgersson-plaketten och Vita rosen-priset. Hans Erik Engqvist blev 84 år gammal.

Text: Mia Holmberg Karlsson/TT

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny