Författaren Hans Erik Engqvist är död

Hans Erik Engqvist. Arkivbild: Privat/Bonnierförlagen/Handout/TT

Författaren Hans Erik Engqvist har avlidit, 84 år gammal. 

Hans Erik Engqvist debuterade med ungdomsromanen Rymmarna 1978 och skrev totalt ett 40-tal barn- och ungdomsböcker under sin författarkarriär. Han har bland annat skrivit böckerna om fotbollslaget Bråberga IF. Även Tröja nummer 10, för vilken han blev Augustnominerad 2004, handlade om en pojke som spelade fotboll men också om hans första förälskelse.

Hans bortgång bekräftas av familjen för TT.

”Spelets outtömliga variationsrikedom och dramatik är i boken en bild för själva livet”, skrev Augustjuryn.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Rod Bengtsson var Engqvists förläggare på Bonnier Carlsen bokförlag under de senare åren av hans författarkarriär. Han minns en empatisk man som levde för skrivandet.

– Hans Erik var en överraskningarnas man och en lite annorlunda författare. Han hade en fantastisk empati som var en viktig del i hans liv. Han var en väldigt fin person i ordets absolut rätta bemärkelse, säger Rod Bengtsson till TT.

– Det är väldigt glada minnen jag har av honom, även om det är sorgligt att han gått bort. Jag tyckte väldigt mycket om honom.

Hans Erik Engqvist hör till några av landets mest lästa barn- och ungdomsboksförfattare och satt i Svenska barnboksakademien under många år. Han har belönats med flertalet priser för sina verk, bland annat Nils Holgersson-plaketten och Vita rosen-priset. Hans Erik Engqvist blev 84 år gammal.

Text: Mia Holmberg Karlsson/TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,