Premiär för Netflix första svenska tv-serie: Störst av allt

I helgen möter tv-serien "Störst av allt", som bygger på Malin Persson Giolitos bok med samma namn, en internationell publik på filmfestivalen i Berlin. Foto: Sören Andersson/TT.

Malin Persson Giolito var först tveksam när man ville göra tv-serie av hennes bok Störst av allt. Sedan fick hon ett erbjudande som hon inte kunde tacka nej till. Efter visning på filmfestivalen i Berlin får tv-serien svensk premiär på Netflix 5 april.

Störst av allt, som bygger på Malin Persson Giolitos bästsäljande bok om en skolskjutning och dess efterspel, är strömningstjänsten Netflix första svenska tv-serie. Den är dessutom en av några få utvalda tv-serier som presenteras på filmfestivalen i Berlin.

– Det är ju lite speciellt eftersom detta är den första svenska Netflixserien. Jag pendlar mellan att känna mig som en kamikazepilot och att tycka att det är obeskrivligt kul, säger Malin Persson Giolito.

Boken Störst av allt publicerades 2016. Det var Malin Persson Giolitos fjärde roman och den belönades bland annat med Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman. Boken har blivit en stor kritiker- och läsarframgång även internationellt. Den skiljer sig från merparten av andra böcker i genren genom att det viktiga inte är vem som sköt, utan varför.

– Det ska inte vara en handlingsdriven ”whodunit”. Den är inte spännande på det viset, säger Malin Persson Giolito.

Huvudperson är 18-åriga Maja. Det är hon som ställs inför rätta, det är via henne som läsaren förs genom denna skildring av ett samhälle som håller på att rämna. Det är ett samhälle där fördomar och klassklyftor cementeras redan i skolan.

Störst av allt har regisserats av norrmannen Per Olav Sörensen.

– Från början fanns det mycket berättarröster, det ville jag inte ha. Jag ville berätta visuellt. Och det gör man genom att hela tiden sätta kameran på huvudpersonen. Det ska vara extremt subjektivt, det ska vara konsekvent ur hennes perspektiv, för det är ju hennes historia som vi berättar, säger han.

Just den saken var en av de detaljer som oroade Malin Persson Giolito innan hon tackade ja till att sälja tv-rättigheterna.

– Jag föreställde mig att det skulle vara svårt. Allt det filmiska, lyxiga miljöer och fester, det är inte det viktiga. Det viktiga är det som händer inne i huvudet på Maja, och jag föreställde mig att det inte är så lätt att föra över till rörliga bilder. Jag var väldigt Kerstin Ekmanskt negativ. Men så dök den här chansen upp och då sa jag omedelbart ja, så lättimponerad är jag, säger hon.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Malin Persson Giolito har varit med och haft åsikter och följt filmprocessen.

– De har ändrat en del, och jag är ödmjuk inför det faktum att jag lämnade över kontrollen och då måste de få göra sin grej, säger hon.

För Malin Persson Giolito är det viktigt att tv-serien ”Störst av allt” inte blir till någonting som sträcker sig över åtta säsonger och aldrig får ett slut.

– Det är viktigt att berättelsen, som den ser ut i boken, tar slut här, och det har de lyssnat på, säger hon.

Text: Gunnar Rehlin/TT

Fakta: Störst av allt får svensk premiär i april

Störst av allt är en av sju nya dramaserier som får premiär på filmfestivalen i Berlin i sektionen Berlinale Series, där festivalen sedan några år tillbaka visar just tv-serier.
När Störst av allt presenteras för en internationell publik har den fått titeln Quicksand.
Den har premiär i Sverige 5 april på Netflix.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.