fbpx

Norsk poet i plagiatskandal – förlag drar tillbaka diktsamlingar

Inspirera eller kopiera? Gränsen är ibland hårfin. Foto: iStock.

Det norska förlaget Gyldendal drar tillbaka flera diktsamlingar av en hyllad poet sedan de uppmärksammats på likheter med verk skrivna av andra författare, skriver Verdens Gang.

Förlaget ska nu gå igenom poetens hela författarskap för att bilda sig en uppfattning om omfånget av den eventuella plagiatskandalen. Förlaget säger att man ser allvarligt på händelsen och är i kontakt med flera norska författare som anser sig ha blivit plagierade.

– Alla manus genomgår många läsningar både externt och internt. Även om vi försöker hålla oss uppdaterade gällande all annan litteratur så kan sådant här ske. I den bästa av världar borde vi ha haft full översikt, men det är omöjligt, säger förlagets chef för norsk litteratur till VG.

Händelsen har dragit i gång en debatt i Norge om vad som ska anses vara plagiat och inte. Många menar att det i det aktuella fallet rör sig om acceptabla intellektuella referenser snarare än stulna fraser och texter.

ANNONS

❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny