Vid presentationen av Läsliganpriset. Foto: Daniel Eriksson, Henson

Läsliganpriset – nytt pris för läsfrämjande instiftas i Skellefteå

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Läsliganpriset ska delas ut till den person, förening eller organisation som främjar en god läs- och idrottsanda. Pristagaren får 20 000 kronor och presentas på Bokmässan i Göteborg.

Alla kan nominera en kandidat till Skellefteås nya pris Läsliganpriset. Det är en utveckling av initiativet Läsligan, som handlar om att uppmuntra ungdomar mellan 9 och 14 år att förstå vikten av och tjusningen med att läsa, utan att det behöver konkurrera med idrotten och skolan.

– Det är mycket som konkurrerar med läsningen hos dagens unga, men jag vet själv genom min aktiva idrottskarriär hur mycket det har betytt för min prestation att läsa och kunna slappna av och ladda om. Kan vi genom Läsliganpriset sätta ljus på frågan och skapa förståelse för att det stimulerar utvecklingen som person i tidig ålder genom att läsa böcker så är det positivt, säger Hanna Marklund, Läsligan-ambassadör som också sitter i juryn.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Urvalet av kandidater sker främst via inkomna ansökningar och nomineringar, men priset kan även delas ut till mottagare som juryn anser värdig. Pristagaren ska ha jobbat främjande för läsning, läslust och brytande av normer inom idrottsvärlden.

– Förhoppningen är att Läsliganpriset ska få fler ungdomsledare och vuxna förebilder att vilja engagera sig i barnens läslust. Vi jobbar varje dag för att Skellefteå ska vara en framsynt kommun där våra barn och unga ska ges möjligheter till fler valmöjligheter i vuxen ålder, säger Helena Renström, marknadschef i Skellefteå kommun.

Förutom kommunen stöttas initiativet även av Henson, som är idégivare till Läsliganpriset och utformare av konceptet, samt Akademibokhandeln i Skellefteå, Norran och SISU Idrottsutbildarna som samarbetspartners.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.