ANNONS

Bok stals från Kungliga biblioteket – men köparen får behålla stöldgodset

Framsidan på Kungliga bibliotekets byggnad i Humlegården, Stockholm. Foto: Istvan Borbas/KB

En domstol i Amsterdam har beslutat att den bok som stals från Kungliga biblioteket i Stockholm inte kommer att återlämnas, rapporterar Kulturnytt i P1.

Boken ”Nippon” skrevs på 1850-talet och redogör för seder och bruk i Japan. I början av 2000-talet stals den av den så kallade KB-mannen och såldes till en nederländsk bokhandlare för motsvarande 900 000 kronor.

Affären skedde i god tro, enligt köparen. Men Riksantikvarieämbetet menar att antikvariatet inte kollat upp bokens bakgrund och därför har man inte gått med på att betala någon ersättning för att få tillbaka den.

Den nederländska domstolen har avvisat Sveriges krav om återlämning och hävdar att preskriptionstiden gått ut. Enligt domen ska svenska staten betala 17 500 i ersättning till bokhandlaren för rättegångskostnader.

Riksantikvarieämbetet håller inte med om att preskriptionstiden gick ut 2006 och ska nu diskutera domen för att avgöra om man ska gå vidare med målet eller inte.

LÄS ÄVEN: Fängelse för boktjuv som stal och brände böcker

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL